De kernvakken zijn: Nederlands, Engels en wiskunde.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Het vakkenpakket van leerlingen op het vmbo en de mavo bestaat de eerste twee jaar uit Nederlands, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, economie, wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde, verzorging, informatiekunde, techniek, lichamelijke opvoeding en culturele vorming (ckv).
Eén maatregel die daartoe genomen werd is de invoering van de kernvakkenregeling. Deze regeling stelt dat de vakken Nederlands, Engels en wiskunde een bijzondere positie hebben in de zak en slaagregeling voor het eindexamen. Een leerling kan niet slagen als hij of zij meer dan één onvoldoende heeft voor deze vakken.
De kernvakken zijn: Nederlands, Engels en wiskunde. In het profiel C&M hoef je geen wiskunde te kiezen. Als je geen wiskunde kiest, zijn de kernvakken alleen Nederlands en Engels.
Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde. Als je het profiel C&M volgt en je hebt geen Wiskunde, dan zijn de kernvakken alleen Nederlands en Engels. Het gemiddelde van al je eindcijfers is een 6 of hoger (voldoende).
Sinds 2014 is Engels, samen met Nederlands en wiskunde, officieel een kernvak in de onderbouw. Deze drie vakken krijgen om die reden meer aandacht. In de bovenbouw van het vmbo is Engels geen kernvak.
Aan het einde van leerjaar 2 kiezen leerlingen in het vmbo een profiel. Bij vmbo-b of vmbo-k kunnen zij kiezen uit tien profielen. Bijvoorbeeld Groen of Horeca, bakkerij & recreatie. Bij vmbo-t en mavo is er keuze uit vier profielen: Economie, Landbouw, Techniek en Zorg & welzijn.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen. Wanneer je voor twee kernvakken een onvoldoende haalt, ben je niet geslaagd. Compensatiepunten tellen dus niet mee voor de kernvakken.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Is een 5.5 voldoende? Ja, alle cijfers boven een 5.5 zijn voldoende. Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn.
De kernvakkenregel is een van de eisen waaraan je moet voldoen om te slagen voor havo of vwo. De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken (Engels, Nederlands en wiskunde) maximaal één 5 mag halen en de eindcijfers van de andere twee kernvakken moeten minimaal een 6 zijn.
Bijvoorbeeld als je twee vijven en verder allemaal zessen hebt in je 'minimumpakket', waardoor je gemiddelde lager is dan een 6,0. Dan voldoe je niet aan de slagingseisen. Maar, als je voor een extra vak een 8 hebt gehaald, compenseert dat voor de twee vijven en ben je toch geslaagd.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je een 4 hebt, een 7 of hoger en voor de rest 6 of hoger, of;je 2 keer een 5 hebt, een 7 of hoger en voor de rest 6 of hoger;geen enkel eindcijfer lager dan een 4 is. Let op: ook voor de afzonderlijke keuzevakken moet je tenminste het eindcijfer 4 halen.
Vmbo-tl, de theoretische leerweg (mavo): Deze leerweg is het beste te vergelijken met de oude mavo. Met een diploma van de theoretische leerweg kan een leerling naar een mbo niveau 3 of mbo niveau 4 opleiding. Vanuit vmbo-tl kunnen leerlingen, met het juiste vakkenpakket doorstromen naar het havo.
Gemengde leerweg (vmbo-g of vmbo-gl)
Deze leerweg is wat niveau betreft gelijk aan vmbo-tl en bereidt leerlingen voor op de vak- en middenkaderopleidingen op niveau 3 of 4 van het mbo. Met een diploma van de gemengde leerweg kunnen leerlingen ook naar de havo.
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het laagste niveau. Een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur. De meeste mbo-opleidingen worden aangeboden door Regionale Opleidingscentra (ROC's).
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Je bent geslaagd voor het eindexamen VMBO GL/TL wanneer je voldoet aan de volgende vijf eisen: Je hebt gemiddeld een 5,5 of hoger behaald voor je centraal eindexamens (CE's)*. Je hebt minimaal een 5 (afgerond) voor het vak Nederlands.
Vmbo-tl/gl: Je bent cum laude geslaagd als je aan de volgende eisen voldoet: Voor vmbo-tl/gl komt het neer op gemiddeld minimaal 8,0 voor de cijfers in het gemeenschappelijk deel, het profieldeel en het hoogste cijfer uit het vrije deel.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022). Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona.
Op het niveau VMBO TL kun je in de volgende vakken examen doen. Kunstvakken 2 beeldende vakken, kunstvakken 2 drama, kunstvakken 2 dans en kunstvakken 2 muziek. Op het niveau VMBO GL zijn er daarnaast nog meer vakken. Profielvakken beroeps.