Om chemische zonnebrands uit je strandtas te verbannen, kan je overstappen op natuurlijke oliën. Verschillende oliën hebben van nature een hoge Sun Protection Factor (SPF), waarmee je je huid beschermt tegen de zon. Frambozenzaadolie, tarwekiemolie en wortelzaadolie zijn hier voorbeelden van.
Zorgeloos zonnen doe je met de natuurlijke zonnebrand van Naïf. Dit is de beste zonnebrand op het gebied van duurzaamheid. Geschikt voor ieder huidtype, zelfs de gevoelige huid.
Kies daarom altijd voor een zonnebrand met minerale filters. Kijk daarnaast goed naar de ingrediëntenlijst en check of er geen oxybenzone, octinoxate, octisalate, avobenzone, homosalate en octocrylene in zit. Ja ik weet het, een hele waslijst. Daarnaast is het goed om parabenen en sulfaten ook te vermijden.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Beste uit de Test: Biodermal Hydraplus Zonnespray 50plus
Zonnebrandmiddel bevat uv-filters die je beschermen tegen uv A- en uv B-straling. Deze straling zit in zonlicht, maar ook in het licht van een zonnebank. Beschermen doet deze zonnebrand van Biodermal goed, zowel tegen uv A- als tegen uv B-straling.
Natuurlijke zonnebrand is dubbel fijn omdat het goed is voor je eigen huid en omdat het het zeeleven niet aantast. De impact van een chemische zonnebrand op het zeeleven is klein, maar het is er wel. Daarnaast is een natuurlijke zonnebrand heel fijn voor je (gevoelige) huid en eigen gezondheid.
Plasticvrije zonnebrand
Merken die reef safe én verantwoord zijn zijn onder andere Suntribe en Rokai. En jaha, dit weet je natuurlijk al lang, maar denk hier ook even aan deze zomer: Tussen 12.00 en 15.00 is de zonnekracht het sterkst, dus zoek dan vooral lekker de schaduw op als het je te heet wordt.
De natuurlijke zonnebrand van Naïf verzorgt de huid zonder parabenen en mét natuurlijke zonnefilters. Je huid wordt heerlijk gevoed met jojobaolie en beschermt dankzij de zinkoxide als uv-filter. Deze minerale zonnebrand met antioxidanten van Clarins is verrijkt met plantenextracten.
Mensen met een gevoelige huid moeten extra voorzichtig zijn en daarom een hoge SPF gebruiken. De NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect zonnecrème biedt hoge UVA-bescherming tegen zonnebrand, dankzij de combinatie van UVA filters en antioxidanten.
Dit is de beste zonnebrandspray!
De Garnier Ambre Solair dry protect spray komt als beste uit de bus bij de Consumentenbond. De spray krijgt een 7,5. In de fles zit ongeveer 200 ml.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Lancaster en 'beste zonnebrand' is dan ook een combinatie die perfect samengaat. Deze goede zonnebrandcrème van Rituals is op basis van biologische witte thee, natuurlijke vitamine E en ginkgo biloba en ruikt héérlijk. Zeker één van de fijnste zonnebrand producten op de markt, voor een aardig prijsje.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Beste uit de Test is de nieuwe versie beschermende zonnemelk Ambre Solair van Garnier met karité boter. De nieuwe Nivea Sun Protect & Hydrate is Beste Koop. De volledige uitslag van de test zonnebrandmiddelen is te lezen in Consumentengids van juli.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Het goedkope Cien zonnebrand middel van de Lidl is een heel goed zonnebrand middel. Dat bewijzen zonnebrandmiddel testen keer op keer. In een test van de Duitse Consumentenbond is zonnebrand middelen is de Cien zonnebrand van de Lidl verrassend als beste zonnebrand middel uit de test gekomen.