Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Ook isolatiesystemen hebben een eigenfrequentie en omdat deze systemen worden gebruikt voor het afveren van een onderdeel van een bouwconstructie of machine noemen we die de afveerfrequentie (Fafveer).
Van contactgeluid spreekt men wanneer de constructie rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door een geluidsbron. Die trilling plant zich in de constructie voort en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Een zwevende dekvloer is een doeltreffende vorm van vloerisolatie als het gaat om het tegengaan van geluidshinder door contactgeluid en luchtgeluid. ROCKWOOL vloerisolatie kan worden toegepast als verende laag in zwevende vloeren.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
De beste manier om geluidsdemping in de woonkamer van je hardhouten appartement te bereiken, is door de vloer te bedekken met tapijttegels of een groot vloerkleed. Hiermee kan je voorkomen dat jouw eigen geluid je aangrenzende buren hindert, maar het kan ook het geluid van benedenburen dempen.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Je maakt de wandplaten geluidsisolerend door isolatiemateriaal tussen de wandplaat en de muur te bevestigen. Het isolatiemateriaal houdt geluidstrillingen tegen die normaal gesproken wel door de wand heen komen. Het aanbrengen van geluidsisolatie is een kleine aanpassen met een groot effect.
1. Geluidsoverlast door luchtgeluid. Spelende kinderen, lachende buren, claxonnerende auto's en een luide televisie verspreiden geluidstrillingen in de omgeving. Deze trillingen worden gedeeltelijk geabsorbeerd door omliggende materialen zoals muren, ramen en (straat)tegels.
In een zandcement dekvloer zullen altijd scheuren voor komen. Tijdens het drogingsproces zal het zandcement altijd een bepaald krimp veroorzaken. Wanneer er geen vloerverwarming is opgenomen in de vloer, zullen de scheuren tijdens de drogings-fase ontstaan en zijn te zien als kleine scheurtjes.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Voor een hechtende anhydrietmortel mag je uitgaan van een dunne dekvloer met een minimale dikte van 30 mm. Voor een niet-hechtende anhydrietvloer bedraagt de minimale dikte 40 mm. En voor een zwevende anhydriet is de minimale dikte 45 mm.
Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Niet iedereen is zich bewust van de overlast die het eigen loopgeluid kan veroorzaken. Dragen van zacht schoeisel binnenshuis, aanbrengen van viltjes onder de stoelen, en het leggen van een kleed kan veel geluidsoverlast voorkomen. Tegen het dreunen van de deuren helpt het om rubbertjes in de stijlen te plaatsen.
De minimale dikte van de muur
Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed. In realiteit zijn deze afmetingen dus meestal groter.
In sommige gevallen kan u de bron zelf dempen (denk maar aan viltjes onder de stoelpoten, dempers op de keukenkastjes, een rubberen strip op de slaglat van een deur.
Gasvulling in de spouw
Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.