Eerder raakte al bekend dat spinnen ook kunnen vliegen als ballonnen: met hun spinsel vangen ze de wind en zo kunnen ze tot 30 kilometer per dag afleggen.
Sommige spinnen kunnen vliegen. Dat doen ze door dunne draadjes spinrag omhoog te schieten. Daaraan hangend zweven ze door de lucht. Onderzoek toont nu aan dat dat werkt doordat ze gebruikmaken van statische elektriciteit en elektrische velden in de atmosfeer.
Spinnen verplaatsen zich veelal lopend, maar ook zwevend aan de door hen geweven “herfstdraden”. Zo kunnen vooral jonge spinnetjes zich tientallen meters door de lucht verplaatsen.
Spinnen houden van donkere en vergeten plekjes. En van insecten. "De spinnen die nu in huis zitten, zitten er ook om insecten te vangen. En dat doen ze met een web." Zorg dus dat er geen etensresten liggen, want daar houden insecten van en daar komen weer spinnen op af.
Kleine spinnen kunnen vliegen door hun achterste in de lucht te steken en draadjes van zijde te maken. De spinnen staan bekend als de 'ballooning spiders', omdat ze aan een draadje in de lucht hangen. De meeste wetenschappers gingen ervan uit dat de spinnen gewoon zeilden op de wind, als een paraglider.
Springspinnen zijn enkele millimeters tot 1,5 centimeter groot en kunnen vijf tot zes keer keer hun lichaamslengte springen. Een behoorlijke prestatie, zeker als je bedenkt dat mensen niet verder komen dan anderhalf keer hun lichaamslengte.
Spinnen hebben nooit vleugels maar kunnen vaak wel een stuk zweven. Dat doen ze met de spinragdraden die ze zelf maken. Spinnen hebben ook geen voelsprieten maar palpen. Dat zijn wel net als voelsprieten uitsteeksels waarmee ze hun omgeving aftasten.
Spinnen zijn dus solisten. Alleen wanneer het paartijd is zijn ze even samen. Mannetjes zoeken de vrouwtjes en zodra de paring is geweest, trekt iedereen zich weer terug in zijn eigen web.
Spinnen zijn niet zo'n fan van de geur van pepermunt en eucalyptus. Meng daarom bijvoorbeeld wat pepermuntolie met water, en sproei het op openingen en plinten in huis. Heb je groene vingers? Dan kan een muntplantje op bijvoorbeeld de vensterbank buiten ook helpen.
Spinnen hebben namelijk niets te zoeken bij mensen, en al helemaal niet als ze slapen. Er valt dan simpelweg geen eten te halen. Het is voor spinnen veel effectiever als ze in of bij hun web blijven wachten op een invliegend insect. Bovendien trilt een slapend mens doordat hij ademt en snurkt.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Spinnen komen niet uit je afvoer
Spinnen die uit de afvoer van je bad komen gekropen, het is een echt fabeltje. Een spin in je badkuip is daar per toeval verzeild. De wanden van je bad of wastafel zijn voor het diertje vaak te glad om er weer uit te kunnen kruipen, en daardoor kan de spin nergens anders meer heen.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen. Spinnen hebben geen oren, maar horen bij de haartjes op hun poten.
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
Als de spin zich aan jou laat zien, dan wijst ze je erop dat alles wat jij ooit gedaan hebt, is vastgelegd in het grote oneindige web van het bestaan. Niet alleen dit leven, maar al jouw levens lang. Niet alleen van jou, maar van alle mensen hier op aarde.
Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Je eet minstens acht spinnen per jaar
Maar klopt dat wel? Dat we spinnen eten terwijl we slapen, is een befaamde mythe, en niemand weet waar die vandaan komt. Maar wetenschappelijk gezien is er geen enkele reden waarom we jaarlijks een handvol spinnen zouden eten als we slapen.
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.
De meeste spinnen hebben 8 ogen , sommigen 6. Ondanks de vele ogen hebben ze maar een zeer beperkt zicht. Ze kunnen slechts een paar cm. ver scherp zien ( in het beste geval 20 cm).
De meeste van onze inheemse spinnensoorten overwinteren in het eistadium. De moederspin spint in het najaar een cocon waarin ze haar eitjes deponeert. De spin zelf sterft voor de winter, maar aangezien de eitjes geen celstructuren bevatten die kunnen kapotvriezen, zijn ze bestand tegen de vrieskou.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
De grootste spin ter wereld is volgens Guinness World Records een mannelijke Goliathvogelspin die in 1965 werd aangetroffen in een regenwoud in Venezuela. De spin was in omvang 28 centimeter groot. Ook het record van grootste jachtkrabspin had Charlotte, was ze opgemeten, helaas aan haar voorbij moeten laten gaan.