Het droombeeld dat de meeste mensen hebben bij emigreren naar Italië is toch genieten van het mooie weer, de fantastische italiaanse keuken, de heerlijke wijnen, integreren in de italiaanse maatschappij en bevriend raken met echte italianen!
Veel mensen denken bij Italië aan de rijke cultuur en geschiedenis van het land. De Italiaanse mensen lijken ook wel de gelukkigste mensen op aarde en over hun eten maar niet te beginnen! Het Italiaanse leven is heerlijk en dat is ook de reden dat er steeds meer mensen kiezen om te verhuizen naar Italië.
Volgens de numbeo index zijn de dagelijkse kosten in levensonderhoud vergelijkbaar met Nederland. In Italië liggen de kosten iets lager. Ook als het gaat om uit eten gaan, ben je iets goedkoper uit in Italië.
In de stad Rome wonen de meeste Nederlanders (855) met Milaan (567) en Florence (353) op plek twee en drie.
Alles wordt duurder, de inflatie in Nederland en Italië is min of meer gelijk (3% vs 2,9%). Maar in Italië koop je wel veel meer voor je euro, aldus de gegevens van Numbeo. Zij houden consumentenprijzen wereldwijd bij en vergelijken deze met elkaar.
Italiaanse eetgebruiken. Eten en drinken, vooral van wijn, vormen een wezenlijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Piano, piano, even de tijd nemen en genieten van een uitgebreide maaltijd, liefst samen met familie en/of vrienden. Italianen pakken het heel anders aan dan Nederlanders.
Zorgverzekeringen in Italië
Een particuliere zorgverzekering kost zo'n 1300 tot 2000 euro per jaar per familie van vier personen. De grootste particuliere verzekeringen in Italië zijn Europa Assistance, Filo Diretto, Pronto Assistance en Sanicard.
Italië is immers een Schengenland, waardoor je enkel een paspoort of identiteitskaart nodig hebt om de grens over te gaan. Ben je echter van plan om langer dan 90 dagen in Italië te verblijven? Dan is het wel aangeraden om een paspoort mee te nemen in plaats van een identiteitskaart.
Als je een huis koopt op min of meer 15 kilometer van de zee kan je al geld besparen. Het panoramisch uitzicht zal ook beter worden naarmate je naar het binnenland gaat, omdat het land zo bergachtig is. Als je van de bergen houdt, is Italië een geweldige plek om tegen lage prijzen te kopen.
De meeste woningen in de stad kosten meer dan 4.000,00 euro per vierkante meter, wat de prijs van de hele regio beïnvloedt.
Woningen aan de Italiaanse Riviera zijn heel duur maar een goede investering. Een studio zal je 100000 euro kosten en een appartement met 2 slaapkamers aan de kust zal 300000 euro of meer kosten. Dorpshuisjes in het binnenland kan je al kopen voor 40000 euro.
Ja, er is veel werk in Italië. Omdat het ook een vakantieland is, is er veel tijdelijk werk. Zo kun je op veel verschillende manieren werken in Italië, bijvoorbeeld in een animatieteam op de camping of als reisleider. Ja, als EU-burger kun je makkelijk in Italië werken en wonen.
In Zuid-Italia begint de werkdag rond een uur of 9 tot ongeveer 13 uur. De middagpauze duurt tot ongeveer 16 uur. Kantoren sluiten hun deuren rond 19 of zelfs 21 uur.
Wat heb je nodig om naar Italië te verhuizen? Als Europees burger heb je geen visum nodig om in Italië te wonen. Als je in Italië wilt gaan werken, studeren of een bedrijf wil beginnen moet je een verblijfsvergunning aanvragen bij het plaatselijke gemeente huis. Dit doe je binnen drie maanden na aankomst in Italië.
Het Istituto nazionale della previdenza sociale ("Nationaal Instituut voor Sociale Zekerheid") is het belangrijkste orgaan van het Italiaanse openbare pensioenstelsel. Alle loontrekkenden en de meeste zelfstandigen, zonder onafhankelijk socialezekerheidsfonds, moeten geregistreerd zijn bij het INPS.
Bij de koop van een huis in Italië moet u naast de aankoopprijs rekening houden met grofweg 5 à 8 % extra kosten, voor de notaris, belastingen, makelaar en vertaler, en meer als u eventueel andere experts inhuurt (geometra, accountant, jurist, etc).
Het hoogst is de belasting- en premiedruk met 48 procent van het bbp in Denemarken. Op de tweede plaats staat Zweden (46 procent), terwijl België (44 procent) de derde plaats inneemt. Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent).
Voorbeelden van landen die geen inkomstenbelasting heffen zijn onder meer de Bahamas, de Kaaimaneilanden, Monaco, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Om in één van deze landen een verblijfsvergunning te krijgen is meestal een investering vereist die kan oplopen van honderdduizenden tot enkele miljoenen euro's.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
En een goedkope vakantie in Italië realiseren, kun je zowel in het noordelijke Alpen- en Dolomietengebied, als in de omgeving van de Italiaanse meren, eilanden en kuststreken en natuurlijk in het binnenland.