Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Roos. Alle rozenblaadjes zijn eetbaar, maar de rode en geurende soorten verdienen wel de voorkeur, zoals de Damascus roos. Vermijd uiteraard bespoten rozen, zoals uit een gekocht boeket. Met rozenblaadjes kun je een heerlijke rozenthee maken.
Gedroogde eetbare rozenblaadjes hebben een muskusachtig en bloemig aroma en zijn een plezier om in de keuken te gebruiken. Ze versterken de smaak van het gerecht waarin je ze gebruikt, of het nu zoet of hartig is. En je kan ze natuurlijk ook gewoon gebruiken omdat het mooi is.
Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
Rozen zijn niet giftig; van de rozenbottels van de rimpelroos (Rosa rugosa) wordt jam gemaakt.
Alle violen zijn eetbaar, alleen zijn de bloemen bij de bloemist vaak bespoten en daardoor giftig. Eet dus nooit de bloemen van sierplanten die je bij de bloemist hebt gekocht. Beter zaai je ze zelf in de tuin.
Wist je dat je van rozen ook een heerlijke lekkernij kan maken? De gekonfijte rozenblaadjes hebben een zachte en zoete smaak. Je kunt deze gewoon zo snoepen of je gebruikt deze als versiering op taart, cake, gebak en ijs.
Rozenthee staat bekend als natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer. Ook ondersteunt het je spijsvertering en je immuunsysteem. Het kan worden gebruikt als detox thee om je lichaam te ontgiften en zuiveren. Of als ontspannende thee voor het verlichten van stress.
Alleen de wilde roos – de Rosa gallica -, de Rosa centifolia, de zogenaamde koolroos en de Damascener roos zijn geschikt om de kostbare thee van te zetten.
De oudere bladeren kunnen worden gedroogd, vermalen en worden gebruikt bij maaltijden. De jonge bladeren en scheuten kunnen gekookt worden gegeten. Naast deze hortensia wordt ook een andere soort veel gebruikt voor thee.
Is de goudsbloem eetbaar? De bloemen zijn echt een goudmijntje, want naast alle bovenstaande functies, kun je de bloemen óók nog eten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in salades of om boter, vla en koekjes kleur en smaak te geven. Het meest bekend is de thee die van goudsbloemen gemaakt wordt.
Rozen. Heb je het geluk gehad om een mooi boeket rozen te krijgen? Wees gerust, ze zijn niet gevaarlijk voor je hond of kat.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Pioenrozen
De plant van de pioenroos zelf is niet eetbaar, van de wortels en bladeren kun je last van je maag krijgen. De bloemen daarentegen kun je wel eten, mits ze gekookt zijn. Leuk weetje: vroeger werd de pioenroos gebruikt als medicijn tegen huidaandoeningen, reuma en epilepsie.
DOSSIER DAHLIA * Alles aan de dahlia is eetbaar: de knol, de bloemen en de bladeren.
Om je van buiten te laten shinen kan je rozenwater toevoegen aan je eten en/of drinken. Meng rozenwater met wat mineraalwater of maak er een leuke cocktail mee. Let wel op dat je een variant rozenwater met gedroogde bloemen kiest, deze is geschikt om in je voeding te gebruiken.
Rozenwater werkt ontstekingsremmend en is dus bijzonder heilzaam voor een onzuivere huid. Maar ook andere huidtypes hebben er baat bij, aangezien het de bloedcirculatie stimuleert. Ideaal voor een droge of gevoelige huid. Het water werkt bovendien kalmerend en verstevigend op de poriën.
Rozenwater is erg goed voor je doorbloeding en kan daarom gebruikt worden als een midel tegen haaruitval. Het heeft voedende en hydraterende eigenschappen. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van rozen, kun je een hoofdhuid ontsteking er goed mee behandelen. Het maakt je krullen sterker op langere termijn.
Deze blaadjes zijn kleurvast voor circa 3 tot 5 weken, mits donker en droog bewaard. Na deze periode kunnen de rozenblaadjes iets verkleuren.
Was de rozenblaadjes en geef ze even de tijd om te drogen of dep ze af. Voeg de zoete amandelolie, jojoba olie en verse rozenblaadjes allemaal toe in de maatbeker afgedekt met aluminiumfolie of gebruik een weckpot met deksel. Zet de maatbeker/weckpot in het steelpannetje en laat het geheel rustig au bain marie opwarmen.
In de maanden juli en augustus kun je de bloei van rozen in jouw tuin verlengen, door de uitgebloeide rozen weg te knippen. Zo kunnen rozen tijdens hun tweede bloei alle kracht geven aan het maken van nieuwe knoppen. Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen.
Geurig en eetbaar: lavendel
De paarse pluimpjes waarmee lavendel de tuin siert zijn erg sterk van smaak. Verwerkt in koekjes, siroop of desserts is de smaak erg aangenaam. Vaak is 1 theelepel of een halve eetlepel lavendelbloempjes al genoeg, natuurlijk is dit naar smaak aan te passen.
Zelfs Afrikaantjes zijn eetbaar. De enkelbloemige kun je zo over de sla strooien, van de dubbele pluis je de bloemblaadjes er eerst uit. Of zet er thee van; lekker en kalmerend voor de spijsvertering.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.