Is de follikel (eiblaasje) nog niet groot genoeg dan moet u na een aantal dagen terugkomen voor een volgende follikelmeting. De follikel moet een diameter van 18-20 mm hebben voordat er wordt overgegaan op een Ovitrelle-injectie en ± 36 uur daarna is de inseminatie.
Bij een follikelgrootte van gemiddeld 20-25 mm is de eicel rijp. Het hormoon LH (luteïniserend hormoon) zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt. Wanneer dit hormoon piekt springt het follikel en komt de eicel vrij uit de eierstok. Eenmaal in de buikholte vangt de eileider de eicel op.
Als er een aantal eiblaasjes groot genoeg zijn (vanaf 18 mm) wordt de punctie ingepland. Je moet een laatste injectie toedienen om de eiblaasjes verder uit te laten rijpen (hCG; Pregnyl, Ovitrelle) en ongeveer 36 uur later wordt de punctie ingepland.
Het duurt ongeveer 10-14 dagen voordat de dominante follikel rijp is. De follikel heeft dan een doorsnede van ongeveer 25 millimeter. In dit stadium is de eicel los van de follikelcellen en zweeft de eicel in het vocht van de follikel.
Eitjes groeien 2 mm per 2 dagen en ze moeten ongeveer 16/18 mm zijn om rijp te zijn. Dus dan kan je uitrekenen vanaf de dag dat je laatste echo hebt gehad tot je eisprong of dat mogelijk is qua grootte.
Soms knapt het eiblaasje niet. De eicel blijft dan langer aanwezig in het eiblaasje. In medische termen wordt dit een persisterend follikel genoemd. Het eiblaasje blijft dan doorgaan met het maken van oestrogenen waardoor het slijmvlies in de baarmoeder blijft groeien en niet goed uitrijpt.
Die beginvoorraad van oöcyten, de eicelvoorraad of ovariële reserve, wordt tijdens het intra-uteriene leven opgebouwd (tijdens de groei van de baby in de baarmoeder) en krimpt daarna gestaag tot aan de menopauze. Tijdens het leven van een vrouw eindigen slecht 300 tot 400 follikels in een eisprong.
Wanneer gebruik ik Ovitrelle? Na een echocontrole tijdens de stimulatie krijgt u te horen wanneer u klaar bent om de eisprong in gang te zetten. We vertellen u op welke dag u de afsluitende injectie met Ovitrelle moet zetten. Op deze betreffende dag zet u 's avonds de injectie.
Wat je voelt is dat in de eierstok een rijp eiblaasje openbarst en er een eicel vrijkomt. Eerst groeit de follikel voordat hij openbarst, wat mogelijk spanning of pijn in je eierstok kan geven. Wanneer de eicel vrijkomt, komt ook het vocht uit de follikel vrij in je buik.
Als u na 16 dagen na de Ovitrelle® of Pregnyl® injectie nog geen menstruatie heeftt, dan kunt u een zwangerschapstest doen. Bij een positieve test kunt u een afspraak maken voor een zwangerschaps- echo. Bij klachten kunt u altijd contact opnemen.
Het is normaal dat u na de punctie enkele dagen last heeft van uw buik. Wij adviseren u de eerste dag te rusten. Daarna kunt u uw activiteiten uitbreiden. Het kan enkele weken duren voordat uw eierstokken hun normale grootte weer aangenomen hebben.
U mag dus ook niet zelf met de auto rijden. Vrijen na de punctie mag in principe wel, tenzij de arts dat afraadt. Het is wel beter om een drietal dagen vóór de inseminatie of de eicelpunctie niet te vrijen. Als de man die dag een vers staal moet produceren, zal dat van betere kwaliteit zijn.
Voor het starten van de behandeling
Tijdens de IVF/ ICSI-behandeling moet u beschermd vrijen. Vanaf de dag dat de punctie afgesproken wordt tot en met de terugplaatsing is het advies om geen gemeenschap te hebben.
Vaak wordt gedacht: hoe meer follikels, hoe beter. Dit gaat echter niet altijd op. De kans op zwangerschap wordt met name bepaald door de kwaliteit van het embryo (of embryo's) dat teruggeplaatst wordt. Het hebben van veel follikels betekent niet dat de embryo's beter van kwaliteit zullen zijn.
De eicel is met een diameter van 0,15 mm, één van de grootste cellen in het menselijk lichaam. Dit komt door de grote hoeveelheid reservevoedsel die de eicel bevat. De eicel gebruikt dit om na de versmelting met de zaadcel het vroege embryo van energie te voorzien.
Onder invloed van LH wordt de follikel van De Graaf nog groter en barst open, de eicel springt uit de follikel en komt in de eileider terecht, dit noemen we de eisprong of ovulatie. Na de eisprong komt de eicel in de eileider terecht. Ovulatietesten meten het LH en weten zo dat je eisprong eraan zit te komen.
Er zijn zeker dingen die men kan doen om de kwaliteit van de eicellen te maximaliseren en de vruchtbaarheid te verbeteren. Een evenwichtig dieet, niet roken, lichaamsbeweging en een goed gewicht (BMI 18 tot 24,9) zijn de best mogelijke voorbereiding.
Ovitrelle is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij vrouwen die een behandeling hebben ondergaan voor stimulatie van de eierstokken om de ovulatie (het vrijkomen van een eicel uit de eierstokken) en de aanmaak van het corpus luteum (een speciale structuur op de eierstok die helpt bij de totstandkoming van de ...
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Voor beide behandelmethoden geldt dat de IUI ongeveer 36 uur na de Ovitrelle injectie plaats zal vinden.
Hoe prikt u Ovitrelle®? De Ovitrelle®-pen is voorgevuld. U plaatst een wegwerpnaaldje en stelt het aantal microgram in (standaard 250 microgram), waarna u het middel inspuit in de buikplooi. Deze folder beschrijft de prikinstructie voor een injectie Ovitrelle®.
U kunt pijn op de injectieplaats krijgen. Dit trekt vanzelf weg. Vrouwen kunnen ernstige maagdarmklachten en pijnlijke borsten krijgen, vocht vasthouden of kortademig worden. Waarschuw dan direct een arts.
Om de kans op zwangerschap te verhogen streven we bij IUI meestal naar de ontwikkeling van 2 rijpe eicellen.
Bij elke cyclus groeien er meerdere follikels, maar er is slechts één enkele follikel die openbarst. Deze follikel heet ook wel de dominante follikel. Bij het openbarsten vindt de eisprong plaats. De eiblazen die groeien maken het vrouwelijk hormoon oestrogeen aan.
Door de eierstokken met hormonen te stimuleren, maken ze meer eiblaasjes aan dan normaal. We streven naar ongeveer 8 tot 10 eicellen per poging. Dit geeft een optimale kans op goede embryo's en daarmee op een zwangerschap. De embryo's die we niet gebruiken, kunnen we vaak invriezen voor later gebruik.