De beste manier om ingegroeide haren te voorkomen is - naast stoppen met scheren - de huid regelmatig scrubben, bijvoorbeeld een paar keer per week. Daarnaast is het belangrijk om goed voor je huid te zorgen wanneer je je scheert.
Ingegroeide haren verwijderen doe je voorzichtig met een klein naaldje en een pincet. Zorg ervoor dat zowel je handen als de naald en het pincet goed schoon en gedesinfecteerd zijn. Prik het bolletje zachtjes door met de naald, waardoor er ruimte ontstaat om het haartje met een pincet uit je huid te trekken.
Ingegroeide haren behandelen. Vaak gaan ingegroeide haren vanzelf weg en is het dus niet noodzakelijk om de haar zelf te verwijderen. Toch komt het regelmatig voor dat het probleem zich niet zelf oplost, waardoor je huid kan gaan ontsteken.
Je kunt het beste met de haargroei mee scheren. Dit voorkomt ingegroeide haartjes, snijwondjes of ontsteking van de haarzakjes. Neem de tijd en gebruik je andere hand om de huid van je vulva strak te trekken.
Over het algemeen zijn ingegroeide haartjes niet gevaarlijk. Het zal ook zelden tot verdere complicaties leiden. Wel kan het rondom de ingegroeide haar wat gevoeliger zijn, en een lichte ontsteking geven. Een ingegroeide haar kan in sommige gevallen wel tot nare huidinfecties lijden.
De bultjes of puistjes gaan meestal in 1 tot 2 weken vanzelf weg. De huid geneest meestal zonder littekens als u niet krabt. Komen de ontstekingen door ingegroeide haren? Dan heeft u wat meer kans op littekens na een ontsteking.
Wil je toch dat de ingegroeide haar wordt verwijderd? Ga dan langs bij je huisarts of een schoonheidsspecialist. Deze knijpt het bultje uit met een speciaal naaldje. Meestal komt de ingegroeide haar mee naar boven en wordt deze er voorzichtig uitgehaald met een gedesinfecteerde pincet.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Een ontstoken haarzakje wordt doorgaans veroorzaakt door gisten, bacteriën of schimmels. Symptomen zijn onder andere rode bultjes of puistjes en een jeukende, pijnlijke huid. Meestal verdwijnt een ontstoken haarzakje vanzelf. Antibiotica kan helpen als de ontsteking lang aanhoudt of steeds terugkeert.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid.
Wat zijn ingegroeide haren? Ingegroeide aar bultjes zijn haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Ichthammol remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling. Artsen schrijven het vooral voor bij chronisch eczeem. Het werd vroeger ook gebruikt bij steenpuisten.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
"Deze uitspraak is een fabel. Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
Het grote voordeel van waxen is: je hebt lange tijd een gladde huid waar je geen omkijken naar hebt! Als je scheert of ontharing crèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Je haar groeit direct terug en je krijgt stoppels. Met waxen heb je daar geen last van; de haartjes blijven langer weg en komen zacht terug.
Een haarzakje of haarfollikel is de functionele eenheid van een haar met omringende structuren. Daartoe behoren de haarpapil met zenuw en verzorgende bloedvaatjes, een talgkliertje en een spiertje waardoor de haar zich op kan richten bijvoorbeeld bij kou (kippenvel).
Een haarnestcyste ontstaat vrijwel altijd doordat een haarzakje verstopt raakt. U ziet dan een puistje. Als het haarzakje onderhuids open barst, kan een abces ontstaan. Dat is een afgesloten holte gevuld met pus.
Scrub regelmatig om ingegroeide haartjes te voorkomen. Probeer één keer per week te scrubben om ingegroeide haartjes te voorkomen - het helpt om dode huidcellen te verwijderen en 'maakt de weg vrij' zodat je haartjes kunnen groeien zoals dat zou moeten. Het beste is om 2 dagen voordat je je epileert te scrubben.
U kunt een haarnestcyste hebbe zonder (pijn)klachten te ervaren. Dan is het voldoende om de plek regelmatig te scheren en goed schoon te maken. Heeft u wel klachten, dan volgt een operatie waarbij de haarnestcyste wordt verwijderd. De wond wordt vervolgens open gelaten om een infectie te voorkomen.
Het smeren met een zalf, waaronder trekzalf, is af te raden. De werkzame stof van trekzalf is ichthammol. Dat remt ontstekingen en vermindert jeuk en schilfering. Uit onderzoek bleek dat ichthammol stoffen bevat die mogelijk kankerverwekkend zijn.
Overigens bevat de trekzalf slechts 10 of 20% ichthammol, afhankelijk van de zwaarte van de huidaandoening. Het wordt ook wel zwarte trekzalf of teerzalf genoemd omdat het qua geur, kleur en smaak teerachtige eigenschappen bezit.
Betadine zalf wordt gebruikt voor het voorkomen en behandelen van infecties bij het verzorgen van schaafwonden, brandwonden en grotere oppervlakkige wonden. Tip: we hebben ook Betadine jodium in ons assortiment. Daarnaast verkopen we voor het behandelen van ontstekingen ook trekzalf.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.