De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
In warm water zijn die langer en nemen ze meer plek in. Vanwege het plaatsgebrek worden de covalente bindingen in de moleculen in elkaar gedrukt als een springveer. Warm water staat de energie in de moleculen sneller af dan koud water. Warm water raakt daardoor sneller de opgebouwde energie kwijt en bevriest eerder.
In vloeibaar water bewegen de moleculen los rond. Water bevriest bij een temperatuur onder nul graden Celsius. Als het bevriest dan wordt het ijs. In ijs bewegen de moleculen niet meer los rond, maar vormen kristallen.
Bedorven water ruikt muf
Zodra je water muffig begint te ruiken, zit het volgens Waternet vol met bacteriën. Die geur ontstaat door de gassen die de bacteriën uitscheiden. Het is volgens het waterbedrijf lastig waar te nemen, omdat je het niet ziet of proeft.
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is.
Als je geen elektriciteit in het hok hebt kan het bevriezen van het water ook worden uitgesteld door wat suiker aan het water toe te voegen, 50 gram suiker per 1,5 liter water (GÉÉN ZOUT). Hierdoor duurt het langer voordat het water bevriest.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Minimaal 3 liter water per persoon x drie dagen (Zorg ervoor dat je dit altijd in huis hebt). Voorraad medicijnen, op een koele plaats bewaren.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Deze bacteriën zie je vaak niet in het water, maar je kunt ze wel ruiken. Dus ruikt het water in de fles muffig? Dan kun je het beter niet drinken. Het zit dan vol met bacteriën.
Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.
Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
In zo'n geval kun je het niet langer dan een week gekoeld bewaren. Het Voedingscentrum raadt aan om water maximaal drie dagen buiten of drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Drinken invriezen: drinken in PET-fles
Zo ja, dan kun je het drinken in de PET-fles laten zitten en deze fles in zijn geheel invriezen. Zit de PET-fles voor je gevoel net te vol? Haal er dan een beetje drinken uit, schroef de dop er weer stevig op en vries de PET-fles dan in.
Nee dus: het is wetenschappers gelukt om water tot ver beneden het vriespunt af te koelen zonder dat het bevroor. Er is zelfs een ware wedloop gaande: het record ligt bij 232 Kelvin, oftewel minus 41 graden Celsius.
Als de temperatuur onder 0°C zakt, vriest het. Water wordt dan ijs. We noemen dat bevriezen. Als ijs in een omgeving komt waar het niet (meer) vriest, wordt het weer water.