Vanaf wanneer kan een valkparkiet gaan leren praten? Een valkparkiet kan beginnen met leren praten vanaf het moment dat hij drie tot vier maanden oud is. Hoe vroeger je begint, hoe gemakkelijker het voor je valkparkiet zal zijn om het te leren.
De valkparkiet is een sociale en slimme vogel die veel aandacht nodig heeft. Je kunt de valkparkiet het beste in een koppel houden omdat ze zich anders snel gaan vervelen. Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten.
Vliegt de valkparkiet nog weg, lok dan met trosgierst. Als hij veel wegvliegt kan je hem gaan tam maken in een kleinere ruimte zoals in een toiletruimte (toilettraining). Let er goed op dat de ramen gesloten zijn, en ook de gordijnen. Als ze er te hard tegenaan vliegen, kunnen ze hun nek breken.
Niet elke valkparkiet kan praten, mannetjes praten over het algemeen vaker dan vrouwtjes, mannetje imiteren ook vaker geluiden in huis of bepaalde deuntjes. Er is veel geduld en tijd voor nodig, gebruik dan ook hetzelfde woordje en op dezelfde toon.
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Valkparkieten kunnen als ze willen erg hard bijten, tot bloedens aan toe. Over het algemeen zal dat niet zo snel gebeuren als je een tam valkje hebt. Als een tam valkje in het nauw komt te zitten en je wilt je valkje helpen, kan het valkje uit angst hard bijten.
Ga rustig op het toilet zitten en laat je vogeltje zijn weg zoeken. Ga hem langzaam aan proberen bij je te krijgen. Ga hem niet al te veel dwingen, dat werkt alleen maar averechts. Vanwege de kleine ruimte kan je valkparkiet niet weg vliegen en moet hij dus in de buurt blijven.
Hoe knippen
Zorg ervoor dat de vogel goed vastgehouden wordt en dat de vleugel op de juiste wijze gespreid wordt. Controleer voorafgaand aan het kortwieken op de aanwezigheid van bloedpennen. Kortwiek beide vleugels en doe dit zo symmetrisch mogelijk. Kortwiek uitsluitend de slagpennen en nooit de broekpennen.
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten!
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Zelf heb ik 24 valkparkieten en een edelpapegaai. Ik denk dat de kosten van de valken ongeveer op 50 euro per maand liggen, terwijl de kosten voor onze edel op ongeveer 300 euro per maand ligt (dat komt vooral door veel soorten verse biologische groentes en fruit die hij dagelijks nodig heeft).
De aanschafprijs voor een valkparkiet hangt af van de kleurmutatie. Voor een jonge wildkleur valkparkiet bent u 15 tot 25 euro kwijt, maar sommige kleuren zijn aanzienlijk duurder, tot wel 100 euro per dier.
Om kort antwoord op je vraag te geven: Het duurt vaak een aantal weken tot maanden voordat je een valkparkiet helemaal tam is. Het verschilt namelijk per valkparkiet, de ene zal sneller tam zijn dan de ander omdat elke valkparkiet nou helemaal anders is.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Geef je valkparkiet genoeg slaap.
Valkparkieten hebben tien tot twaalf uur slaap per nacht nodig. Ze moeten een rustige en relatief donkere plek hebben om hun noodzakelijke slaap elke nacht te krijgen. De tien tot twaalf uur slaap is ter aanvulling op eventuele dutjes die hij overdag doet.
Let op een valkparkiet kan wel 60 km ver vliegen.
Valkparkieten roepen elkaar of zoeken contact middels een hard geluid. Het is juist dit harde geluid dat veel irritatie opwekt. Het gaat om een enkele harde piep die ze achter elkaar herhalen. Wanneer dit heel snel achter elkaar gebeurt dan klinkt het nog het meest als schreeuwen.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Nee, een valkparkiet is geen parkiet maar behoort tot de kleinste kaketoes. Kunnen parkieten ruiken? Jazeker kunnen ze dat. Net als papegaaien hebben ze twee neusgaten net boven hun snavel.
Vaak wordt gezegd dat twee valkparkiet mannen niet samen kunnen. Ze zouden onder invloed van paringsdrang elkaar aanvallen. Dit is een fabel dat al heel lang de ronde doet. Twee mannetjes kunnen goed samen en zijn een net zo goede relatie als twee popjes of een man en pop.
Houdt jouw valkparkiet alstublieft niet alleen!
Als soortgenoten ontbreken, bouwt hij met jou een relatie op. In het begin is het nog leuk dat hij niet van je zijde wijkt, maar zodra hij jouw aandacht als je aanwezig bent gaat opeisen wordt het vervelend.