Tegenwoordig lijkt kraken echter net zo verleden tijd als Doe Maar, terwijl het op papier nog altijd een oplossing zou kunnen zijn: het aantal dakloze mensen is met 38.000 veel lager dan het aantal lege woningen. Een constante 'kraakdreiging' kan er bovendien voor zorgen dat woningen minder lang leeg blijven staan.
Sinds de wet Kraken en leegstand uit 2010 is kraken illegaal en dus strafbaar. Daarvóór was het kraken van panden die langer dan een jaar leeg hadden gestaan nog legaal.
Als je een pand kraakt, breek je de deur open. Dat is wel verboden, en doe je dus stiekem. Zodra je echter in het pand bent, bel je zelf de politie op en zeg je dat je het pand gekraakt hebt. De politie komt dan kijken of het pand echt leegstaat en je aan de regels voldoet.
Vaak zullen de krakers zich beroepen op het huisrecht, zoals opgenomen in artikel 12 Grondwet en artikel 8 EVRM. Dit huisrecht biedt krakers echter slechts een mogelijkheid om dreigende ontruiming door de rechter te laten toetsen en staat het recht van een eigenaar om zijn pand op te eisen niet in de weg.
Hoewel kraken niet strafbaar is, blijft het wel illegaal. Een huis kraken is namelijk in strijd met het eigendomsrecht van de eigenaar. Het gaat om een 'bezetting zonder recht': er is geen enkele juridische basis waarop krakers zich kunnen beroepen om een gekraakt huis te bewonen.
Sinds 2010 is kraken in Nederland verboden. Toch worden er nog steeds panden gekraakt, zoals in de Padangstraat in Groningen. De VVD en CDA, onder leiding van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis, willen nu dat krakers binnen drie dagen uitgezet kunnen worden.
In de praktijk maakt het OM nauwelijks gebruik van de mogelijkheid via het strafrecht actie te ondernemen tegen krakers. Dat komt omdat krakers ook een recht hebben, namelijk het huisrecht. Dit houdt in dat een kraker volgens de wet recht heeft op respect voor zijn privéleven. Daaronder valt ook zijn woonsituatie.
U mag uw woning 6 maanden leeg laten staan. Na deze 6 maanden moet u (eigenaar of beheerder van de woning) de lege woning bij de gemeente melden. Dat geldt voor alle typen (zelfstandige) woningen, dus ook voor woningen in een Vereniging van Eigenaren (VvE).
Gebouw dat wordt bewoond door mensen die niet de eigenaar zijn van dat pand, geen toestemming hebben van de eigenaar om dat pand te bewonen en die geen huur betalen.
De nieuwe kraakwet
Het wetsvoorstel heeft als doel om ontruiming bij kraken sneller te regelen. Onder de nieuwe kraakwet kunnen krakers voortaan binnen 72 uur worden ontruimd. De nieuwe wet geeft de rechter-commissaris de bevoegdheid om binnen 72 uur een machtiging te verlenen aan de officier van justitie.
Maximale straf voor kraken
Op het kraken van een pand staat een maximale gevangenisstraf van 1 jaar. Deze straf kan 1 jaar hoger uitvallen als sprake is van geweld. Deze straffen kunnen hiernaast met een derde worden verhoogd als 2 of meer personen het misdrijf plegen.
Door snelle variaties in de temperatuur en/of de relatieve vochtigheid van de dakconstructie gaat het dak werken, en kunnen de dakplaten gaan kraken en knallen. Uit verschillende geluidsmetingen is gebleken dat de geluidsniveaus behoorlijk kunnen oplopen. Het Bouwbesluit stelt geen eisen aan dergelijke geluiden.
De meest simpele en minst ingrijpende oplossing om krakende vloeren te verhelpen is het gebruik van grafietpoeder. Zo kun je het gekraak 'smeren'. Strooi een beetje grafietpoeder tussen de gleuven van de planken die het meeste kraken wanneer je hier overheen loopt.
Op 1 juli 2022 treedt de Wet handhaving kraakverbod in werking. Met deze wet wordt de periode tussen aankondiging en daadwerkelijke ontruiming van een gekraakt pand verkort. In plaats van een wachttijd die maximaal tot acht weken kan oplopen, kan er dan binnen drie dagen worden ontruimd.
Historisch gezien was Thermisch kraken (een vorm van pyrolyse) de belangrijkste vorm van chemisch kraken. Hierbij wordt de stof verhit, zonder dat er zuurstof aanwezig is. Een koolwaterstofmengsel wordt hierbij sterk verhit waardoor de koolstof-koolstof bindingen homolytisch splitsen of breken.
Om zicht te houden op de leegstand zijn eigenaren verplicht om leegstand die langer duurt dan 6 maanden te melden bij de gemeente. Als een eigenaar de leegstand niet meldt, dan kan een boete worden opgelegd. Deze boete is minimaal € 2500,- (huiseigenaren) en maximaal € 5.000,- (professionele verhuurder, per woning).
' Het begrip 'bewoond' wordt ruim geïnterpreteerd: een inschrijving in het bevolkingsregister op het adres is niet vereist. Een kot of een vakantiewoning kan dus ook bewoond zijn. 2. Welke procedure geldt voor onbewoonde panden?
België In België is kraken niet verboden bij wet; de braak is het enige duidelijk illegale aspect en de eigenaar kan enkel bij de vrederechter de uitzetting van de krakers eisen. Dit is dan een civielrechtelijke (burgerrechtelijke) procedure, geen strafrechtelijke.
Antikraak is geen huur, maar een flexibele contractvorm die jou de mogelijkheid biedt goedkoop en avontuurlijk te wonen of werken. Het doel van antikraak is om vastgoed te beschermen tegen kraak en vernieling gedurende dat het pand leeg staat.
Anti-kraak = in!
Woonden er drie jaar geleden nog maar 40.000 mensen anti-kraak, inmiddels zijn dit er al 60.000. En dit zijn lang niet alleen studenten. Volgens Bob de Vilder van leegstandbeheerder Camelot Europe is de vraag naar anti-kraakwoningen op dit moment het grootst onder studenten én ondernemers.
Dat kan variëren van een paar weken tot een paar jaar. De bruikleenovereenkomst kan zonder opgaaf van reden en met een korte opzegtermijn (doorgaans 2 weken of 28 dagen) worden opgezegd. Daarbij heeft de bewoner geen recht op vervangende woonruimte.