In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien. Toch is het ook in Nederland handig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben.
Is de groene kaart verplicht? De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben.
In Nederland en de meeste Europese landen ben je niet verplicht een groene kaart bij je te hebben. Aan de hand van jouw kenteken kan de politie (ook in het buitenland) namelijk al zien of en waar je bent verzekerd.
Groene kaart verplicht groen
In onderstaande landen is het wel verplicht om de groene kaart bij je te hebben en moet deze dus op groen papier gedrukt zijn: Albanië, België, Bosnië en Herzegovina, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland.
Vraag dan tijdig een groene kaart aan via Mijn ANWB. Dan ontvang je de kaart binnen 5 werkdagen per post. In de landen die niet genoemd zijn hoeft de groene kaart niet groen te zijn. Een groene kaart digitaal of op wit papier is dan voldoende.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Als je je auto verzekert, krijg je automatisch de groene kaart van je verzekeraar. Dit pasje of document is het bewijs dat je auto verzekerd is. De kaart dankt zijn naam aan de groene kleur die het document altijd had. Sinds 1 juli 2020 wordt de groene kaart echter op wit papier gedrukt.
De originele (papieren) groene kaart is verplicht in Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland.
Wil je naar Duitsland op reis met je auto, dan hoef je je groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Het is alleen wel aan te raden om 'm mee te nemen. Ga je naar Duitsland toe met je caravan, dan moet je wel een groene kaart bij je hebben.
De landen waarbij het verplicht is de groene kaart op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Israël, Iran, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek, Macedonië en Wit-Rusland.
Op de groene kaart ofwel het 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart', staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren.
Kentekenbewijs bewaren
Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs. Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
In principe is de kaart één jaar geldig. Op de groene kaart wordt de geldigheidsdatum vermeld. Meestal staat er een geldigheid op van 13 maanden in plaats van 12 maanden. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijgt u automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd.
Je kunt je groene kaart bekijken en downloaden in internetbankieren of de Rabo App. Zo heb je hem altijd bij de hand. Als je wilt kun je hem printen. Maar een papieren versie is in de meeste Europese vakantie landen niet nodig.
Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Hij wordt dus op wit papier gedrukt, in plaats van op groen papier. U kunt de groene kaart nu ook zelf in zwart-wit printen.
Als je je groene kaart kwijt bent geraakt, dan zal je een nieuwe moeten aanvragen. Het verschilt per verzekeraar hoe je je nieuwe groene kaart ontvangt. Meestal krijg je de groene kaart via de post thuisgestuurd. Het kan ook zo zijn dat je de groene kaart per e-mail toegestuurd krijgt.
Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone
Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen.
In principe is het in Nederland niet verplicht om een goedgekeurd reflecterend en fluorescerend geel veiligheidshesje (veiligheidsvest/veiligheidsjas) in je auto te hebben liggen. Wel is het zéér verstandig om voor iedere potentiële inzittende van jouw auto een dergelijk reflectievestje bij je te hebben.
Veiligheidsvest. In de meeste Europese landen ben je verplicht om op z'n minst één veiligheidsvest in de auto te hebben. En dan vaak ook nog binnen handbereik. Daarom maakt ŠKODA er een gewoonte van om het reflectievest vlakbij de bestuurder op te bergen, zoals onder de stoel, onder de vloermat of in het deurvak.
Tenaamstellingscode: Het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers.
Kentekenbewijs deel IB (tenaamstellingsbewijs)
Wanneer u zich met een auto op de openbare weg begeeft, moet u het complete kentekenbewijs Deel I (zowel het voertuigbewijs als het tenaamstellingsbewijs) bij u hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.