Er zijn speciale kuurshampoos die snel verzachtend werken. Ze kunnen helpen om de huid te herstellen en infecties te verminderen. Extra essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid.
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Goede zalven zijn: honingzalf, antiobioticazalf (neo-bacitracine of bactroban) of wondzalf (neo-cutigenol).
Heeft uw hond jeuk door een bacteriële huidinfectie? Dan is inzet van antiseptische producten op de huid (shampoo of doekjes) soms voldoende. Is de infectie verder uitgebreid dan wordt de hond, net als bij mensen, behandeld met een antibioticum.
Huidproblemen bij de hond kan met voeding te maken hebben
Als het voer goed aanslaat, zal de hond niet meer aan de geïrriteerde plekken krabben en/of likken. Hierdoor kan de huid zich herstellen en enkele weken later zijn de geïrriteerde plekken een heel stuk minder geworden of zelfs helemaal verdwenen.
Sudocrème werkt verzachtend en anti-bacterieel, maar is daarentegen niet jeukremmend. Daarnaast is één van de bestandsdelen uit sudocrème giftig bij orale opname (stof: zink-oxide). Gebruik in dit geval dan ook altijd een kraag om te voorkomen dat de crème wordt opgelikt.
Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht. Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht. Een badje van havermout.
Vetramil Honingzalf gebruik je als je huisdier een wond(je) heeft. Het zorgt ervoor dat de wond schoon blijft en snel heelt. Vetramil Honingzalf is zalf op basis van honing en etherische oliën. De zalf is geschikt voor mens, kat, hond, knaagdier, paard, pony en vogel.
Het verschil tussen honingzalf en spoelvloeistof
Vetramil honingzalf zorgt ervoor dat de wond dicht. Dit is ideaal bij wonden die al dicht aan het gaan zijn. De honingzalf kan ook gebruikt worden bij open wonden die al wel schoon zijn. De honingzalf maakt de wond dicht, zodat er geen vuil meer bij kan.
Tijdens het wandelen of spelen kan je hond (kleine) schaaf- of bijtwonden oplopen. Deze kun je zelf goed behandelen en verzorgen. Alles voor de EHBO van je hond vind je hier: van desinfectie tot verzorging. Bijvoorbeeld Betadine, Acederm wondspray en Vetramil honingzalf.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Atopische dermatitis is een chronische ontsteking van de huid en die van genetische oorsprong is. Het ontstaat in het algemeen bij honden voor de leeftijd van 3 jaar. Atopische dermatitis evolueert in de tijd, met perioden van opflakkering en perioden van rust.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De vetzuren omega 6 en omega 3 stimuleren de productie van belangrijke oliën en talg om uitdroging te voorkomen en de vacht zichtbaar gezond te houden. Andere voedingsstoffen die van belang zijn voor de gezondheid van de huid en vacht, zijn de vitaminen A, C en E, plus zink, koper en biotine.
Zo is jeuk door een allergie of bepaald voedsel vaak de grote boosdoener, maar het likken kan ook veroorzaakt worden door pijn ergens in het lichaam van uw hond. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij oudere honden met artrose. Ook kan er een gedragsmatige oorzaak zijn, zoals stress of angst.
Een andere mogelijke oorzaak van jeuk bij uw hond is een voedselallergie. Sommige honden reageren overgevoelig op granen. Graanvrij hondenvoer is dan een prima oplossing. In graanvrije hondenbrokken zijn de granen vervangen door koolhydraatbronnen als peulvruchten, (zoete) aardappel of bepaalde fruitsoorten.
Stress, nervositeit en angst kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. Dit is te vergelijken met nagelbijten bij mensen.
Zoek naar 'virgin' kokosolie (ook bekend als Virgin Coconut Oil) en als het kan ook koudgeperste; dat houdt in dat de olie is geperst bij temperaturen die er voor zorgen dat de enzymen en vitaminen in de olie behouden blijven.
Extra vergine olijfolie is olie uit de eerste, koude persing van de olijven. Bij iedere volgende persing gaat er telkens wat van de smaak en de de extra gezondheidsvoordelen verloren. Extra vergine olijfolie is dus de gezondst en lekkerste olijfolie die je je hond kan geven.
Het voedingsadvies voor de mini-uitvoering (3,3 gram per stuk) is 1 bonbon per 10 kg lichaamsgewicht per dag. Voor vloeibaar schapenvet geldt een voedingsadvies van 5 ml per 10 kg lichaamsgewicht. Vergeet niet dat schapenvet bedoeld is als aanvullend middel naast het reguliere voer.