OSB platen zijn geliefd vanwege het geringe prijsniveau. Bij ons zijn de prijzen voor OSB platen type drie vanaf 14,88 euro en OSB platen type twee vanaf 22,45 euro. Afhankelijk van de dikte en lengte verschillen de prijzen onderling. Neem gerust contact op voor een advies over de afmeting.
De OSB 3 9 mm prijs is €21,43 per plaat.
Het voornaamste verschil is de vochtbestendigheid. OSB klasse 2 platen zijn uitstekend geschikt voor binnen gebruik, in droge omstandigheden. De OSB klasse 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn daardoor geschikt voor beperkt vochtige omstandigheden en beschut buitengebruik.
OSB platen
De platen worden veelal gebruikt voor constructieve doeleinden en zijn relatief goedkoop. Daarnaast zijn ze ook nog eens makkelijk te verwerken. OSB platen zijn dan ook zeer gewild in de bouwsector.
Dan is spaanplaat wellicht de juiste keuze. Deze variant behoort, net als OSB en MDF, tot de vezelplaten. Spaanplaat is op de eerste plaats heel betaalbaar omdat het wordt gemaakt van houtsnippers.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
OSB of Underlayment op het dak? Voor een plat dak, kun je prima gebruik maken van beide materialen. Als je van plan bent om vaker op het dak te lopen, kun je beter Underlayment gebruiken, omdat het materiaal sterker is.
De goedkoopste variant is de OSB plaat. Daarnaast hebben we verschillende kwaliteiten Underlayment: Elliottis underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 18 mm en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.
De prijs varieert van 13,85 voor een halve plaat (2440x590 mm) van 12 mm dik tot 39,44* voor een OSB plaat met een afmeting van 2440x1220x18 mm.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Een nadeel van OSB platen is dat ze hydroscopisch zijn. Dat betekent dat ze vocht aantrekken en opnemen. Dat is belangrijk om te weten wanneer u OSB hout wilt gebruiken, want zowel bij het transport als bij de opslag moeten de platen tegen regen en vocht beschermd worden om te voorkomen dat het hout vervormd.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
Het gewicht van een OSB plaat is +/- 600kg/m3.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
OBS platen waterbestendig
Voor het verlijmen van de schilfers van het dunningshout wordt gebruik gemaakt van watervaste lijm. De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast.
Antwoord. Bij de Genkse fabrikant van OSB-platen AGGLO weet men dat de platen in diktes van 8, 12, 15, 16, 18, 22 en 25 mm gemaakt worden. Indien gewenst kunnen de platen ook dikker gemaakt worden. Om als zoldervloer te gebruiken, neem je best de OSB-platen van 18 mm dikte.
De eigenschappen van OSB
Door dit productieproces heeft OSB-plaatmateriaal een aantal unieke eigenschappen. Zo zullen deze platen bijvoorbeeld niet kromtrekken onder invloed van vocht, wat bij massief hout wél kan gebeuren. OSB board zal ook minder snel buigen dan bijvoorbeeld MDF en spaanplaat.
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
OSB platen worden veel gebruikt bij isolatietoepassingen. Omdat beide kanten geschikt zijn om te gebruiken wordt het veel gebruikt voor bijvoorbeeld het isoleren en aftimmeren van een zolder. Aan de ene kant kan het isolatiemateriaal bevestigd worden en aan de andere kant de dakspanten.
OSB platen als vloerafwerking
Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm. Hou er rekening mee dat deze lijm niet goedkoop is, veelal is de lijm duurder dan het hout zelf. Je kan er eveneens voor kiezen om de platen met nagelpluggen vast te schroeven.