Zaaien: jaarrond in bakjes binnen, voor de buitenteelt van maart-juni. Zoetwaterteelt: kieming lukt het beste met een dag- en nachtwisseling van 5̊C-25̊C. Het zaad mag iets bedekt worden met zaaigrond, af en toe licht doorharken en weer aandrukken geeft een gunstig licht-ontvangend effect.
Omdat zeekraal goed tegen zout in de bodem kan en lekker smaakt, wordt hij als zilte zeegroente geteeld op gronden met zout of brak grondwater. Hoewel zeekraal heel goed groeit op zoute grond kan hij alleen ontkiemen met de hulp van zoet regenwater.
De plantjes houden van zout water, maar je hoeft ze niet iedere week zout water te geven. Doe dit in de maanden dat het warm is wel één keer in de 2 weken. De andere keren kun je het beste water geven met regenwater (uit de regenton bijvoorbeeld, want hier zit veel minder kalk in).
Zeekraal oogsten
“De zaden kiemen als ze in aanraking komen met zoet water. Daarna krijgen de plantjes enkel nog zout water. Na een vijftal weken, vanaf begin mei, start de oogst. Je kan zeekraal meerdere keren afsnijden, als de plant voldoende voeding krijgt.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet.
Ze is zowel rauw als gekookt eetbaar. Kort roerbakken of kort koken is voldoende. Verwijder zo nodig de onderste stugge delen en spoel de zeekraal snel schoon onder koud stromend water. Let erop dat je zeekraal nooit in een bak met kraanwater legt.
Zeekraal is het hele jaar verkrijgbaar.
Veel mensen denken dat zeekraal een zeewier (alg) is, maar het is een plant uit de amaranthfamilie, specifieker nog: de ganzenvoet. Het wordt ook wel hanenpoot of zouterik genoemd. Het groeit op de slikken, schorren en kwelders, aan de rand van de zee: daar waar er water overheen spoelt.
Zeekraal kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Zeekraal nooit buiten de koelkast bewaren, de groente zou binnen enkele uren bederven en vocht verliezen. Zeekraal dus altijd in een bak in de koelkast bewaren, dan kan de groente vier tot zeven dagen bewaard worden.
Zeekraal bevat veel mineralen en vooral veel calcium. Daarom is het een goede aanvulling op je menu als je geen gebruik maakt van zuivelproducten. Andere vitaminen en mineralen die er in zeekraal voorkomen zijn o.a. natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink. Het bevat ook nog wat vitamine C.
De groente is ca. 7 dagen houdbaar in de koelkast. Verwijder van zeekraal de onderste stugge en houtige delen. Was de groente snel in stromend koud water.
Water in een pan doen, en vooral geen zout toevoegen. Breng het aan de kook, en voeg voorzichtig de zeekraal toe. Laat het enkele minuten koken, maar niet te lang, 2 tot 4 minuten is voldoende.
Zeekraal 80g bestellen? - Groente — Jumbo Supermarkten.
Geweld zeewier kan je maximaal een dag bewaren in de koelkast. Vers zeewier iets langer; maximaal 1-2 dagen in de koelkast.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Groene en rode zeewieren, zoals nori en dulse, bevatten meer eiwit dan de bruinwieren (met uitzondering van wakame). Naast eiwitten bevatten alle soorten zeewieren ook B-vitamines, zoals vitamine B1, maar wel minder dan bonen. Zeewier kan meer ijzer bevatten dan vlees en in rood- en groenwieren zit vitamine C.
Zeekraal is een plant van de kuststreken, dus vrijwel uitsluitend in Zeeland en rondom het Waddengebied te vinden. Soms verder landinwaarts op een plek waar zoute kwel aan de oppervlakte komt. Langarige zeekraal staat doorgaans buitendijks op kaal slik tot onder de gemiddelde hoogwaterlijn.
Men noemt ze zoutverdragende planten. De meest uitgesproken zoutplant is zeekraal, een plantje dat sterk doet denken aan een vetplant. Veel kwelderplanten hebben zoutklieren op hun bladeren zitten. Met behulp van deze klieren kunnen ze het teveel opgenomen zout weer kwijtraken.
Gedroogd zeewier ziet er niet altijd even mooi uit, maar niet getreurd, met een beetje heet water tover je het algauw om. Doe het zeewier in een kom, giet er kokend water over en wacht 10 minuten, het wier wordt maar liefst tien keer zo groot.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Enkele minuten in ruim kokend water zonder zout is voldoende. Ook stomen in een stoompan of stoomoven kan prima. Doe dit ook enkele minuten. De zeekraal zou er na bereiding uit moeten komen te zien als zeewier qua kleur maar nog wel bite hebben en weinig stevigheid verloren hebben.
Bestel Zeekraal
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
De zeebanaan (Carpobrotus rossii) is een sappige, uit Australië afkomstige zeegroente. Het groeit in strengen op zandige grond. De kleur van de sappige, vlezige blaadjes varieert van groen tot rood. De zilte, kruidige smaak heeft veel weg van zeekraal.
Zeekraalzilt is 100% gedroogde zeekraal, vol zilte mineralen uit zee en kwelder. Kruidige, vezelrijke zoutvervanger. Voor salade, vis, pizza en saus. Verpakt in een flesje met handige maaldop om door het malen smaak en geur te versterken.