In suikervrije kauwgom zitten namelijk vaak polyolen, zoals sorbitol of xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect. Neem je af en toe een kauwgompje, dan merk je daar waarschijnlijk niets van. Heb je gevoelige darmen of verbruik je hele pakjes kauwgom, dan ontstaat er mogelijk diarree.
Als je op kauwgom kauwt, produceert je mond meer speeksel, waardoor sommige van de zuren die zich in je mond vormen wanneer je voedsel afbreekt, worden geneutraliseerd of weggespoeld. Als je na je maaltijd op kauwgom kauwt, kan dit je tanden beschermen en bijdragen aan een goede mondgezondheid.
Gebruik het – zoals met alles – ook met mate. In grote hoeveelheden kan het namelijk laxerend werken. Daarbij geeft kauwgom kauwen vaak ook winderigheid als klacht. Tot slot een leuk feitje: kauwgom kan het risico op oorontsteking tot 25% verminderen (onderzoek Toronto onder gezonde kinderen).
Steeds meer tandartsen raden aan om speciale, suikervrije kauwgom te gaan gebruiken voor een gezond gebit. Dat doen ze waarschijnlijk omdat kauwgom speeksel stimuleert, en je speeksel werkt dan weer positief op je mond. Het neutraliseert namelijk zuur, spoelt je mond en voorkomt gaatjes.
Suikervrije kauwgom bevat 2 tot 5 calorieën per stuk, wat op zich niet veel is. Maar je houdt het zelden bij één. Metro berekende dat je over een jaar genomen tussen 1.344 en 3.360 calorieën weg kauwt op basis van twee suikervrije kauwgompjes per dag.
De kauwgom is één van de vier Sportlife Base smaken, deze behoren al sinds de jaren 80 en 90 tot de meest favoriete kauwgom van Nederland. Het geeft je een frisse adem en een fris gevoel in je mond. De kauwgom is ook nog eens suikervrij!
We kauwen gemiddeld op 350 kauwgompjes per jaar. Kortom; we kauwen wat af. Wat veel mensen niet weten, is dat kauwgom een hoge bloeddruk kan veroorzaken.
Een doorgeslikt stukje kauwgom blijft zeven jaar in je maag.
Het ziet er misschien niet heel charmant uit, maar overdreven op kauwgom kauwen heeft zeker zijn voordelen. Het is namelijk de perfecte oefening om je kaken sterker te maken en je gezichtsspieren te trainen. Na een paar weken zal je al resultaat moeten zien!
Als je kauwgom inslikt, komt het in je maag terecht. Sommige ingrediënten, zoals de zoetstoffen, worden afgebroken in je maag en darmen. Maar het grootste gedeelte is bestand tegen je zure maaginhoud en verteringsenzymen, waardoor je spijsvertering het niet kan verteren.
Kauwgom kan je darmen blokkeren
Nee hoor, zolang je niet veel kauwgom doorslikt. Dan kan de boel zich gaan ophopen. Vooral kinderen lopen risico op een grote kauwgombal in hun darmen, omdat ze wel meer onverteerbare dingen doorslikken. Dat samen kan een bonk worden die niet meer door de darmen past.
NEWCASTLE - Het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle tijden geeft een verlichtend effect. Door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison. Dit blijkt uit onderzoek van de Northumbria University in Engeland.
20 tot 30 keer is een veel gehoord antwoord op deze vraag, maar meestal komt het erop neer dat je kauwt totdat de hap 'goed' voelt om door te slikken. Door goed te kauwen maak je veel speeksel aan en worden voedingsstoffen makkelijker opgenomen en afgebroken.
Naarmate er langer op de kauwgom werd gekauwd, nam het aantal bacteriën in de kauwgom toe. Het bleek uiteindelijk het meest effectief om dertig seconden te kauwen. “Na langere tijd kauwen kan inderdaad het aantal bacteriën in de kauwgom weer afnemen,” zegt hoofdonderzoeker Stefan Wessel tegen HP/De Tijd.
Het ligt een beetje aan je kind op welke leeftijd je je kindje kauwgom wilt geven. Als ouder weet jij dit zelf het beste. Het ene kind mag het al met 4 jaar en een ander geeft het liever met 6 jaar.
Raadpleeg gespecialiseerde hulp als: het slachtoffer buikpijn heeft, braakt of een bloederige stoelgang heeft; het slachtoffer keelpijn heeft of moeilijk slikt.
Zit er plastic in kauwgom? Op een pakje kauwgom zie je al snel als hoofdingrediënt gombasis staan. Wat er precies in gaat, wordt vaak geheimgehouden door de fabrikanten. Gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, wordt nu bijna altijd van synthetisch rubber gemaakt.
Kauwgom helpt je niet met voedsel verteren, maar helpt je spijsvertering wel op gang. Dit komt omdat het kauwen van kauwgom de aanmaak van speeksel bevordert. Ook slik je bij het malen van je kaken lucht in, wat er weer voor zorgt dat de darmen in beweging komen.
Kauwen is een beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, tot stand gebracht door de kauwspieren en dienend om voedsel met de tanden te grijpen en tussen de kiezen fijn te malen.
Als je goed kauwt, kunnen de enzymen in je speeksel alvast een deel van de spijsvertering op zich nemen wat spijsverteringsproblemen voorkomt. Door lang te kauwen is je eten namelijk al voor het grootste deel verteerd als het in je maag terechtkomt en worden je darmen ontlast.
Mag kauwgom en pepermunt gebruikt worden? Suikervrije kauwgom, suikervrije pepermunt en gelatine zijn binnen het ketogeen dieet vrij te gebruiken.
Kaux kauwgom met xylitol voor sterke tanden, frisse adem en meer speeksel | bol.com.
Diëters krijgen soms het advies om te knabbelen op kauwgom. Dat zou het hongergevoel onderdrukken, je minder doen eten en dus helpen bij het afvallen. Maar volgens nieuw onderzoek klopt dat helemaal niet.