Voeding. Van nature eten groene leguanen vooral bladgroente, en daarnaast bloemen en fruit. Ook insecten en aas worden in de natuur gegeten. Een goed dieet in gevangenschap bestaat uit een variatie aan groenten, aangevuld met een kleine hoeveelheid fruit.
Vuistregel is dat ze 0,5 g Ca per kg lichaamsgewicht nodig hebben per dag. Maximaal 50 internationale eenheden(I.E) per dag per kg lichaamsgewicht. Gangbaar is echter 100 à 200 I.E per leguaan per week. Verstandiger is om UV lampen te gebruiken om zo de leguanen zelf vitamine D3 aan te laten maken!
Een terrarium voor een groepje groene leguanen dient minstens twee bij twee meter te zijn en minstens twee meter hoog. Er dienen voldoende klimmogelijkheden te zijn en de leguaan zont graag op een horizontale tak. De leguanen hebben behoefte aan een hoge luchtvochtigheid tot 80% overdag en tot 100% 's nachts.
Ze eten voornamelijk 's ochtends jong blad, maar ook fruit in het natte seizoen. Bijna alle leguanen hebben een holletje waar ze zich in kunnen terug trekken wanneer de temperaturen 's middags te warm zijn.
Dagelijks eten leguanen een groot aantal bladeren, jonge scheuten, bloemen en zacht fruit. Ze drinken door de regen op te drinken die door planten en bloemen wordt opgevangen, maar het meeste water krijgen ze door het voedsel.
Daarnaast zijn er groenten met een hoog oxaalzuurgehalte, zoals rabarber en spinazie. Oxaalzuur kan ervoor zorgen dat de leguaan onvoldoende calcium uit de voeding kan opnemen. Daarom kunt u deze groenten beter niet of weinig geven. Ook het voeren van bepaalde “scherpe” groenten zoals prei en ui wordt afgeraden.
Vele exemplaren houden echt van aandacht en zodra ze het gewend raken lijken ze niet meer zonder je aandacht te kunnen. Je kunt ze een douche geven met de sproeier (vaak gaan de ogen dan helemaal dicht en de kop omhoog), en daarna kunt U ze 'aaien' bij de nekkam of aan de zijkanten van het lichaam.
Het anti leguanen middeltje Iguana-Rid (te koop bij Gardena aan de Sta.Rosaweg) verspreidt een geur waar leguanen niet van houden. Een rij basilicumplantjes in je tuin zou hetzelfde effect hebben, maar of het echt werkt? In ieder geval staat het leuk en ruikt het lekker.
Een volwassen legu- aan, is een hagedis die zich niet gemakkelijk laat grijpen. Een volgroeide leguaan heeft weinig na- tuurlijke vijanden. De enige gevaren voor een volwassen leguaan zijn krokodillen, grote slangen zoals de Boa constrictor en de anaconda.
Bijna alle leguanen hebben een holletje waar ze in schuilen als het te warm wordt. Ze slapen niet in die holletjes, maar hoog in de boom.
Over de voortplanting
In de paartijd proberen de grootste en stoerste mannetjes de beste plekken in een boom voor zich op te eisen. Daar in hun mini-territorium geven ze een show door te knikken en proberen ze zo vrouwtjes aan te lokken.
Ook leguanen en agamen kunnen van kleur veranderen, alleen gaat dit niet zo snel als bij kameleons. Mannetjes worden in het voortplantingsseizoen feller van kleur. Vrouwtjes kunnen van kleur veranderen om aan te geven of ze wel of niet willen paren.
Goede klimmers. Fijileguanen kunnen goed in bomen klimmen en van de ene tak naar de andere tak springen.
Om de vrouwtjes te verleiden schudden de mannetjes met hun hoofd op en neer. Als een vrouwtje dichterbij komt, bijt het mannetje zachtjes in haar nek.
Omdat het koudbloedige dieren zijn kan het lichaam zelf niet goed opwarmen en moeten ze na het zwemmen dus in de zon gaan liggen opwarmen. Hun lijf heeft ook een manier gevonden om het zout uit te stoten dat ze binnenkrijgen, dit spugen ze uit hun neus weer naar buiten.
Leguanen verschillen echter van varanen doordat ze een zijwaarts afgeplat lichaam hebben in tegenstelling tot de dorsale afplatting van de varanen. Leguanen komen daarnaast uitsluitend voor in Noord- en Zuid-Amerika, de enige continenten waar de varanen juist ontbreken.
Bijna alle leguanen hebben een holletje waar ze in schuilen als het te warm wordt. Ze slapen niet in die holletjes, maar hoog in de boom. Smakelijke leguanen eten jong blad, maar in het natte seizoen eten ze ook fruit.
Net als veel andere reptielen, smaakt leguaan naar kip.
Bedreigd. In Latijns-Amerika is het eten van leguanen niet ongewoon. Het vlees van de hagedissen is rijk aan eiwitten en smaakt volgens kenners naar kip.
Een groene leguanen communiceert met zijn soortgenoten door middel van lichaamstaal, vooral door kopbewegingen. Een vrouwtje legt meestal zo'n 40 eieren die in 64 tot 84 dagen uitkomen. In Midden-Amerika wordt deze hagedis 'boomkip' genoemd.
NIET… een leguaan oppakken die niet gewend is om opgepakt te worden. Hij kan dan slaan met zijn staart, krabben met zijn scherpe nagels en bijten. WEL… Zorg dat er ruim voor de eileg een geschikte legplaats voor de eieren aanwezig is.
Het menu hangt af van de leefomgeving, tropische soorten leven van verschillende plantendelen zoals bloemen, vruchten en bessen en jonge scheuten. De woestijnleguaan voedt zich voornamelijk met de gele bloemen van de creosootstruik (Larrea tridentata).
Ook kunnen leguanen heel goed klimmen, zij leven vaak op takken in hoge bomen maar er zijn ook soorten die op de bodem leven zoals soorten die bijvoorbeeld in de woestijn leven. Leguanen hebben zich in de loop der tijd aangepast naar de omgeving waar ze in leven.
Zijn lichaam is aangepast aan de kou en aan het zoute water. Ze kunnen wel 12 meter diep duiken en langer dan een uur onder water blijven! Dit doen ze trouwens niet zo vaak, meestal duiken ze niet diep en blijven ze maar 10 minuten onder water.
Groene leguanen kunnen erg interessant zijn om als huisdier te houden. Zeker als je al wat ervaring hebt met reptielen. Je beleeft lang plezier aan deze grote hagedis. Ze kunnen wel tot 20 jaar oud worden.