Tsjechië is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de hoofdstad Praag is een veilige stad. Houd echter wel rekening met zakkenrollers. Vooral op plekken waar veel mensen samen komen zoals het openbaar vervoer.
Tsjechië is zeker geen gevaarlijk land, echter net als in Nederland is voorkomen beter dan genezen. Wij adviseren u daarom enige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. - Laat geen waardevolle spullen of belangrijke papieren onbeheerd achter in uw auto. - Sluit uw auto altijd goed af.
Praag is over het algemeen een best veilige stad, en locals voelen zich hier dan ook vrij veilig. Maar, net zoals in elke andere stad, is het altijd verstandig om enigszins op je hoede te blijven. Het grootste gevaar dat je hier loopt is dat je wordt gezakkenrold.
Is Tsjechië een duur land? De prijzen van basisproducten in Tsjechië zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.58 keer minder betalen om te winkelen in Tsjechië dan in Nederland.
Munteenheid Tsjechië / Wisselkoers
Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen! Daarom is het verstandig om je euro's om te wisselen naar Kronen of om Kronen te pinnen.
De munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK), de Koruna (Kč). Praag is een moderne wereldstad en is up to date qua betalingsmogelijkheden. Aan te raden is om in restaurants, supermarkten en bij bezienswaardigheden te pinnen of contactloos te betalen met je bankpas.
Pinnen en pinbetalingen Tsjechië
In Tsjechie zijn meer pinautomaten dan in Nederland, en u kunt ook gewoon pinnen met een Nederlandse bankpas. Ook in winkels kunt u gewoon met pinpas betalen. Let wel op, dat het verouderde Maestro systeem, dat nog veel in Nederland gebruikt wordt, op den duur verdwijnt.
Fooien. Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden.
Een gemiddelde toerist geeft gemiddeld ongeveer 1700 CZK (70 EUR) per persoon per dag uit. De laagste dagelijkse uitgaven kunnen zo laag zijn als 900 CZK als je verblijft in hostels, eet bij afhaalrestaurants en gebruik maakt van het openbaar vervoer.
Drinkwater. Het kraanwater in Tsjechië is gechloreerd en veilig te drinken. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken, dat overal verkrijgbaar is.
Hoewel Praag een redelijk veilige stad is waar gewelddadige misdrijven zelden voorkomen kan het handig zijn om te weten in welke situaties u gevaar kan lopen. Toeristen zijn overal ter wereld een makkelijk doelwit voor oplichting, zo ook in Praag.
Voor een biertje (halve liter) betaalt u ongeveer 30 Kc. (ca. € 1.20). Een glas wijn kost ongeveer 35 Kc.
Goed eten is in Tsjechië ook niet duur. Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.
Met een gemiddelde prijs van 1,63 euro per flesje bier is Praag de goedkoopste Europese bestemming om alcohol te drinken. Een glas wijn kost omgerekend 2,04 euro, en een wodka met jus d'orange staat in de Tsjechische hoofdstad Praag op de prijslijst voor gemiddeld 3,67 euro.
Elektriciteit in Tsjechië
De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig.
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je in Praag probleemloos geld pinnen. Let op: veel Nederlandse banken brengen kosten in rekening omdat Tsjechië niet in de Eurozone is. Creditcards worden door hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, maar zeker niet overal. Zorg dat je altijd wat contant geld hebt.
De officiële taal van Tsjechië is Tsjechisch. Het wordt gesproken door ca. 10,6 miljoen mensen. Tsjechisch valt binnen de West-Slavische taalgroep en is daarom vergelijkbaar met Pools, evenals Russisch en Kroatisch.
De maximumsnelheden in Tsjechië zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 130 km/h.
Kenmerkend voor de maaltijden is het veelvuldige gebruik van vlees, vooral varkens- en rundvlees vormen het hoofdbestanddeel van veel Tsjechische gerechten. Daarnaast houden Tsjechen enorm van dumplings, deze machtige deegplakken van aardappel of brood worden bij veel gerechten geserveerd.
De meeste Tsjechen eten hun avondeten doordeweeks rond een uur of 19:00, omdat ze vroeg naar bed willen zodat ze de volgende morgen op tijd wakker en fit zijn om weer aan het werk te gaan. De meeste restaurants in de stad blijven wel langer open, de gemiddelde sluitingstijd licht rond 22:30 uur.