Door de hoge kwaliteit van 18/10 staal zijn de producten corrosiebestendig en behouden ze de glans, ook als je ze in de vaatwasser doet. 18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid.
Het meeste bestek voor thuis wordt gemaakt uit edelstaal, messen zijn vaak deels of geheel van molybdeenlegeringen, die beter scherp blijven. In de horeca wordt ook roestvast staal gebruikt, dat voordeliger maar minder glanzend is dan edelstaal.
18-10 staal
De 18 staat voor 18% chroom en de 10 staat voor 10% nikkel. De samenstelling van dit staal moet voldoen aan EU-richtlijnen, dus de percentages kloppen precies. Chroomnikkelstaal staat bekend als duurzaam en erg corrosiebestendig. Het heeft over het algemeen een nog heldere glans dan 18-0 bestek.
Op veel messen, lepels of vorken staat de stempel 18/10 of 18/0. Dit staat er niet voor niets. Deze stempel geeft aan van welk materiaal het bestek is gemaakt.
Staal dat bekend staat als 'roestvrij staal' is zeer goed bestand tegen roest. Het metaal vormt een beschermende laag op het oppervlak, een zogeheten 'oxidelaag'. Bij beschadiging van het oppervlak, bijvoorbeeld bij krassen op een mes, zal zuurstof uit de omgeving direct een nieuwe beschermlaag vormen.
Zorg ervoor dat roestvrijstalen, verzilverde en koperen voorwerpen elkaar niet raken. De chemische reactie met heet water en vaatwasmiddel kan verkleuring van dergelijke voorwerpen veroorzaken. Uw vaatwasmachine moet op een goed geaard stopcontact zijn aangesloten.
18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid. Producten gemaakt van 18/0 staal kunnen in de vaatwasser.
Roestvrij staal, oftewel RVS. De naam zegt het al, dit is staal wat niet kan roesten. Helaas is dit niet helemaal waar en zou de naam roest 'vast' staal meer recht doen aan het materiaal. Roest ontstaat doordat er zuurstof en water in contact komen met het metaal.
RVS is een vorm van hooggelegeerd staal. Dit staal bevat meer dan 5% aan legerings-elementen en is zeer sterk. RVS wordt niet aangetast door oxidatie en corrosie (roest). Door het gebruik van hoogwaardig RVS 18/10 blijft de kwaliteit uitstekend, ook als u het vaak gebruikt.
Vooral wanneer jij jouw na het wasprogramma langere tijd in de vaatwasser laat, dan blijft de vaatwasser lang dicht, nat en warm. Hierdoor hecht de roest zich makkelijker aan jouw bestek. Dit verschijnsel wordt vliegroest genoemd.
Edelstaal is een metaal en wordt ook wel roestvast staal of RVS genoemd. RVS is een mengsel van metalen, vooral van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn in veel soorten RVS ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig. Producten van edelstaal zijn veilig.
Sola bestek is zilverwit van kleur en staat prachtig op een chic gedekte tafel. De tafelvorken, tafelmessen en tafellepels zijn gemaakt van kwalitatief sterk edelstaal. Voor de echte zware kwaliteit moet u bestek van 18/10 chroom nikkelstaal hebben. Op dit bestek zit een levenslange garantie.
Kleine stukken metaal van minder dan 5 liter, lichter dan 500 gram en kleiner dan 75 cm horen in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd). Grotere metalen producten kun je inleveren bij de milieustraat of wegbrengen naar een oud-ijzerhandel.
Reiniging van Keltum verzilverd bestek
Zilver is een metaal wat speciale zorg nodig heeft zoals het regelmatig oppoetsen. Bij goed onderhoud kan dit bestek een leven lang mee. U dient goed op de volgende punten te letten: Spoel uw bestek na gebruik direct af.
Stainless steel sieraden zijn gemaakt van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof en komt ook voor onder de naam roestvast staal (RVS) of inox.
Inox is 100 % waterdicht en erg goed bestand tegen corrosie. Het is niet poreus waardoor vocht en etensresten niet in het werkblad kunnen trekken. Bovendien verkleurt inox niet en bleekt het niet af.
Roestvast of roestvrij staal, ook rvs of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Roestvrij staal is eigenlijk een onjuiste benaming van het product roestvast staal. RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Het voorkomen van roest doet u door uw bestek na gebruik direct af te spoelen met warm water en af te drogen. Zo krijgen kookzouten en zure etensresten geen kans om te blijven plakken. Gebruik hierbij geen schuurspons of stalen spons. Dit beschadigt het bestek direct en veroorzaakt zo zwakke plekken.
Aluminiumfolie. Neem een stukje aluminiumfolie en verfrommel het tot een propje. Dat propje aluminiumfolie leg je bovenaan in het bestekbakje van je vaatwasser. Je glazen en bestek zullen er weer glanzend uitkomen!