Theoretisch gezien zou je bijna alle soorten plastic kunnen recyclen.De manier waarop dit gebeurt hangt echter af van het type materiaal. Veel plastic wordt niet gerecycled (en niet eens ingezameld) omdat het recyclen van bepaalde soorten plastic erg ingewikkeld is en daarmee economisch onrendabel blijft.
De meeste plastics zijn in theorie recyclebaar. Ze kunnen na gebruik worden gesmolten en daarna gevormd tot een nieuw (en dus gerecycled) product. Sommige plastics kunnen, nadat ze eenmaal een bepaalde vorm hebben gekregen, niet opnieuw worden gesmolten en zijn dus niet recyclebaar.
De plasticsoorten die je kunt recyclen zijn bijvoorbeeld HDPE, PET, LDPE en PP. We lichten deze soorten plastic even nader toe. HDPE (hoge-dichtheid-polyethyleen) is een van de meest recyclebare en duurzaamste kunststoffen.
Een deel van de flessen wordt gerecycleerd tot plastic schaaltjes voor voedingsproducten. Slechts een klein deel – vooral de gekleurde PET-flessen – wordt in andere toepassingen gebruikt, waaronder vezels voor isolatie, textiel en omsnoeringsband.
Plastic kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (zoals conservenblik) en drinkpakken. De gemeente haalt het aan huis op, of je brengt het zelf naar een container in de buurt. Hier lees je wat er wel en niet in de bak of zak voor plastic mag.
Veel plastic wordt niet gerecycled (en niet eens ingezameld) omdat het recyclen van bepaalde soorten plastic erg ingewikkeld is en daarmee economisch onrendabel blijft. Sommige soorten plastic kunnen helemaal niet gerecycled worden met onze huidige technologieën.
Conclusie: Kunststof is duurzaam, mits het goed wordt verwerkt. Kunststof is duurzaam, mits het voor langere tijd gebruikt wordt, of gerecycled wordt. Wegwerpplastic wordt helaas niet altijd goed weggegooid, en beland daardoor soms in de natuur, waardoor dit materiaal kunststof een negatief imago geeft.
Ook voor plastic geldt eigenlijk dat voornamelijk verpakkingsplastic gerecycled kan worden, en al het andere niet. Onder andere rietjes en plastic bestek zijn dus uitgesloten. Bovendien zijn rietjes toch te klein om te recyclen.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit.Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen.Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Als we kijken naar de landen die verantwoordelijk zijn voor de grootste hoeveelheid plastic productie, staat China bovenaan de lijst. China is verantwoordelijk voor 32% van de wereldwijde productie van plastic materialen in 2021 en is daarmee veruit de grootste plasticproducent ter wereld.
In 1907 maakt de Belgisch-Amerikaanse Leo Baekeland het eerste volledig synthetische plastic uit aardolie. Hij vernoemt het naar zichzelf: bakeliet. De nieuwe stof geleidt geen stroom en kan goed tegen hitte.
Vorig jaar exporteerde Nederland ruim 200 miljoen kilo plastic afval naar landen buiten de Europese Unie. Hiervan ging er bijna 70 miljoen kilo naar Indonesië en bijna 64 miljoen kilo naar Vietnam. Ook wereldwijd is Nederland een grote speler, alleen Japan en de Verenigde Staten exporteerden in 2021 meer plasticafval.
Afvalplastic wordt in Nederland gemengd ingezameld om te worden gerecycled. Dat plastic kan niet worden gebruikt om er weer dezelfde producten mee te maken, zoals voedselverpakkingen. Tot voor kort werd een deel van het westerse afvalplastic geëxporteerd naar China, om daar te worden gerecycled.
Terugdringen plastic lastig en complex
Dus gerecycled plastic is al snel duurder dan nieuw plastic.
Zo'n 40% van alle plastic producten wordt al binnen een maand weggegooid². Elk jaar opnieuw zadelen we de aarde op met zo'n 300 miljoen ton plasticafval³.
Afval gescheiden inzamelen en recyclen is aantoonbaar veel beter voor het milieu dan alles bij elkaar inzamelen en verbranden. Afzonderlijk transport levert nauwelijks extra CO2-uitstoot op. En afvalverbranding levert weliswaar energie, maar zorgt per saldo voor extra CO2-uitstoot en verlies van grondstoffen.
Hoewel afval scheiden steeds beter gaat, wordt een groot deel van het ingezamelde plastic nog niet gerecycled; zo wordt in Nederland slechts circa 15 procent van de plastics hergebruikt. Het recyclen van plastic is dan ook verre van eenvoudig.
Toch kan volgens Joris ook zwart plastic gewoon gerecycled worden. “Na sortering, tijdens de recyclingfase, is zwart plastic net als alle andere kleuren.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt.
Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Naar schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten. Plastic is een van de zeven onderwerpen die door de Europese Commissie als cruciaal worden beschouwd voor het bereiken van een circulaire economie in de EU in 2050.
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv.een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.