Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het schoonmaken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een vaatdoek of spons in het water en knijp het goed uit.
Gebruik lauw/koud water, voeg een klein dopje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de vloer een klein beetje vochtig. Gebruik altijd natuurzeep en geen andere schoonmaakmiddelen op een houten vloer!
Gebruik hiervoor een licht vochtige en goed uitgewrongen dweil. Voorkom dat de vloer te nat wordt of dat er plasjes water ontstaan op de vloer. Dweilen doe je enkel met lauw water en eventueel een klein beetje natuurzeep of een reinigingsmiddel dat geschikt is om een houten vloer te reinigen. Dweil met de houtnerf mee.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
Houten vloer onderhouden
Als u de vloer gaat dweilen wordt het iets lastiger. Veel houten vloeren worden namelijk afgewerkt met een laag wax, olie of lak. Deze laag kan beschadigd raken wanneer u gaat dweilen zoals u gewend bent. Groene zeep biedt uitkomst.
Azijn is slecht voor uw houten terras, vlonder of steiger vanwege de hoge zuurgraad. Deze hoge zuurgraad kan ervoor zorgen dat uw hout verkleurd en op sommige plekken krom trekt. Door de hoge zuurgraad tast u niet alleen de groene aanslag aan maar ook het milieu eromheen.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Vanwege de milieu- en gezondheidsrisico's, raadt ook Milieu Centraal het gebruik van schoonmaakazijn in de tuin ten sterkste af. Dit geldt zowel voor het onverdund aanbrengen van het middel als voor het aanbrengen ervan nadat je het zelf verdund hebt met water.
Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep. Deze middelen kunnen vaak stoffen bevatten waar uw houten vloer niet blij van wordt. Groene zeep is vaak erg vettig en geeft geen mooi resultaat.
Echter, een houten vloer schoonmaken met groene zeep wordt dus afgeraden. Groene zeep op een houten vloer laat namelijk zeepresten achter, zeker als je teveel zeep gebruikt. Ook laminaat of pvc schoonmaken met groene zeep is een afrader, omdat je dan een doffe waas over je vloer krijgt.
Witachtige vlekken in je vloer worden vaak veroorzaakt doordat er water op de vloer komt en is blijven liggen. Dit komt vaak voor als een vloer opnieuw in de olie gezet is en hier water op komt. Ook dit kun je gemakkelijk zelf oplossen: behandel de vlek opnieuw met olie, even uitpoetsen en de vlek is weg!
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Hoewel je zowel schoonmaak azijn als gewone azijn kunt gebruiken voor je wasmachine, is gewone azijn wel wat milder. Schoonmaakazijn is twee keer zo zuur als gewone azijn, en daardoor agressiever.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Vetvlekken op een geoliede houten vloer verwijderen doet u het beste met een schoonmaakazijn.
Jouw vloeren worden spic en span door ¼ kopje azijn toe te voegen aan een emmer warm water. Gebruik dit niet op vloeren van marmer of hout. Krijg je je glazen maar niet schoon? Voeg dan een kopje azijn toe aan je afwaswater.
Waar kun je schoonmaakazijn voor gebruiken? Schoonmaakazijn is echt een reinigingsmiddel dat je voor tal van dingen kunt gebruiken. Zo neutraliseert azijn nare geurtjes en wordt het gebruikt om vetvlekken en kalkaanslag te verwijderen.
Houd daarbij ongeveer de hoeveelheid aan van 1 deel azijn en 4 delen water. Laat dit een poos staan, desnoods de hele nacht. Daarna kun je de douchekop afspoelen en droogmaken. De waterkoker kun je ontkalken door er 0,5 liter gewone azijn en 0,5 liter water in te doen en hem dan aan te zetten.
Maak een sopje van de groene zeep, soda of reinigingsmiddel voor hout (let op; gebruik niet te veel). Je kunt ook kiezen voor een mengsel van schoonmaakazijn en olijfolie. Maak het hout voorzichtig schoon met het sopje en een doek of zachte spons. Wrijf niet te hard om krassen te voorkomen.
Waar het aanvegen en stofzuigen uw houten vloer voornamelijk netjes houdt, maakt u door te dweilen de vloer echt schoon. Wij raden aan om uw parketvloer minimaal eens in de twee weken te dweilen om de uitstraling van uw vloer te waarborgen.
Pas als de olie uitgehard en bestendig, mag je de vloer vochtig reinigen met water en Clien-Z. In de regel is dit ca. 10 dagen na het olieen van de vloer. Wacht tot de olie volledig is uitgehard en tot de vloer geruime tijd in aanraking is gekomen met UV licht met het leggen van kleden.
De geoliede houten vloer kun je regelmatig reinigen met een voedende zeep (van hetzelfde merk als de basisbehandeling). Met goed zepen stelt u een grote onderhoudsbeurt uit! Gebruik niet zomaar een zeep uit de bouwmarkt, deze kan een ongewenste film/laag op de vloer achterlaten of de vloer juist ongewenst uitdrogen.