Het hele verhaal vertelt en niet het halve verhaal. Niet van liegen en bedriegen houdt. Er niet te marchanderen valt met de waarheid. Een halve waarheid een hele leugen is voor jou.
Bij de waarde eerlijkheid kun je bijvoorbeeld de norm bedenken dat je niet moet liegen. Normen kunnen positief of negatief geformuleerd worden. Positief zijn dingen die je juist wel moet doen, terwijl negatief gaat over dingen die je niet mag doen.
Waarde: Respect
Norm: In een gesprek laat je elkaar uitpraten. Norm: Je pest niet. Norm: Je spreekt oudere mensen met “u” aan. Norm: Je hebt waardering voor het werk van hulpverleners.
Eerlijkheid is persoonlijke integriteit of het ontbreken van bedrog, leugens of verdoezeling van feiten. Oneerlijkheid is daar het tegengestelde van. Hoewel eerlijkheid veelal positief wordt gewaardeerd, kan een overmaat aan eerlijkheid negatief worden opgevat.
Verantwoordelijkheid is nauw verbonden met zich engageren in de samenleving en zorg opnemen voor anderen. Deze basishouding voor ethisch gedrag wordt zowel in de traditie van de beroepsethiek als in het gewone leven vaak als een minimale verplichting geformuleerd als: niets of niemand schade toebrengen.
Norm: Als je iets van iemand hebt geleend, dan geef je dat ook weer terug. Norm: Als je een verkering hebt, ga je niet met een ander zoenen. Norm: Als je in de lift staat, laat je geen windjes. Norm: Als iemand bij het stoplicht even voor wil met de auto, dan laat je die persoon voor.
Eerlijk is een kwaliteit en kernwaarde. Het heeft enerzijds met kwaliteiten te maken maar anderzijds met normen en waarden. Ben je eerlijk? Dan wil je naar eer en geweten handelen.
oprecht (bn) : eerlijk, eerzaam, gemeend, hartelijk, hartgrondig, innig, loyaal, ongeveinsd, open, openhartig, rechtschapen, rechtuit, rondborstig, ronduit, ruiterlijk, serieus, vierkant, waarheidlievend, welgemeend.
Eerlijke mensen proberen nooit iedereen te behagen.
Deze mensen zijn trouw en kordaat in hun overtuigingen. Bovendien weten ze precies hoe ze sterke en betekenisvolle banden kunnen scheppen met mensen die volgens hen hun vriendschap waard zijn.
In dat geval passen woorden bij je als: zorgzaam, gericht op de ander, maatschappelijke betrokkenheid, mentorschap of coaching, compassie of mededogen, dienstbaarheid, empathie, warmte, loyaliteit of toewijding.
Een norm is een stelsel van ideeën dat voorschrijft hoe je je dient te gedragen. Het zijn de `regels` voor sociaal aanvaard gedrag. Normen zijn relatief in de zin dat ze niet in gelijke mate gedeeld worden door de individuen in een samenleving.
Norm: Als iemand je de weg vraagt, help je die persoon door het te uit te leggen. Norm: Als je het niet met iemand eens bent, ga je niet gelijk schelden of slaan. Norm: Als je zegt dat je iemand helpt, dan doe je dat ook. Norm: Als iemand, een meerdere bijvoorbeeld, je opdraagt wat te doen, dan doe je dat.
Puur betekent immers dat er geen sprake is van invloeden van buitenaf. Alles wat je bent en doet komt volledig van binnenuit. Vanuit je hart en ziel, de innerlijke bronnen van goedheid voor jezelf en voor de ander. En alles wat direct uit de bron komt is immers zuiver.
d.w.z. met eerlijkheid komt men in de wereld het verst.
eerlijk {bijvoeglijk naamwoord} honest {bn.}
Spreek oprecht en spreek de waarheid, zonder daarbij te denken aan of je hierdoor wel of niet goed overkomt. Mensen respecteren eerlijkheid zelfs als de waarheid niet fijn is. Laat je eerlijkheid, in plaats van je leugens, mensen imponeren.
Eerlijkheid wordt door de meeste mensen gezien als een belangrijke waarde en positieve eigenschap. Wanneer je weet dat iemand eerlijk is geeft dat een prettig gevoel. Zeker binnen een liefdesrelatie is het fijn om te merken dat iemand eerlijk is, dat maakt iemand betrouwbaar.
Deze 4 onderdelen samen vormen je kernkwadranten. Een kernkwadrant bestaat uit: je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.
Norm: Als je een verkering hebt, ga je niet met een ander zoenen. Norm: Als je in de lift staat, laat je geen windjes. Norm: Als iemand bij het stoplicht even voor wil met de auto, dan laat je die persoon voor. Norm: Als iemand geld opneemt bij de pinautomaat, hou je afstand.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Het uitgangspunt bij vertrouwen is dat iemand zijn afspraken nakomt. Vertrouwen is de bereidheid het risico te lopen dat iemand al dan niet bewust iets verkeerd doet. En als iemand dan toch iets onbewust verkeerds doet slaat vertrouwen meest niet direct om in wantrouwen.
Normen gaan over wat 'je moet' of wat je van jezelf 'niet mag'. Jouw persoonlijke normen zijn een soort van regelgeving die als persoonlijke drijfveer fungeren. Voorbeelden van normen zijn: Je mag niet huilen want dat is een teken van zwakte.
Vrijheid is niet maar vrij-blijvend, is niet alles mogen zeggen en doen, vrijheid heeft ook te maken met verantwoordelijkheid. Vrijheid heeft grenzen, de vrijheid van de één grenst aan de vrijheid van de ander. Het gesprek voeren over die vrijheid is hard nodig.
Vaak benoemen vrienden of familieleden heel makkelijk waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt. Dus vraag aan je partner, je ouders of vrienden welke kernwaarden bij jou horen. Ook leuk, vraag het aan je collega's! Zij kennen je vanuit een andere rol en hebben wellicht interessante aanvullingen.