De vruchten kun je niet rechtstreeks van de boom eten.Ze zijn erg bitter en hard. Het is beter de olijven eerst twee weken in water te leggen, ververs het water iedere dag. Na deze twee weken leg je de olijven een maand in pekelwater.
Olijven inmaken behoeft geen chique ingrediënten of dure materialen: gewoon zout, water en geduld. Door de olijven in te maken wordt de bittere smaak minder zodat ze eetbaar worden. Inmaken kan tijdens alle stadia van rijping, van de harde groene olijf tot de rijpere zwarte olijf.
Olijven zijn oneetbaar als je ze rechtstreeks van de boom plukt. Daarom wordt er olijfolie van gemaakt ofwel vind je olijven altijd onder water (zout water) of gedroogd. Het zout trekt de bittere vloeistof uit de olijven en maakt ze eetbaar.
Een rijpe zwarte olijf is te zacht om te ontpitten en bevat dus nog hun pit. Deze versie is dus wel onbewerkt en heeft het langst gerijpt, waardoor er erg veel voedingsstoffen inzitten. Zwarte olijven bevatten net iets meer ijzer dan groene olijven.
In lange, hete zomers kunnen ook in Nederland olijven rijp worden. Ze zijn eerst geel/groen, en worden later donkerbruin, paars of zwart. Zodra ze makkelijk loslaten van de boom zijn ze rijp.
Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.
Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je een mooie ronde vorm.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Olijven bevatten geen cholesterol, helpen tegen hartkloppingen en verkleinen de kans op diverse ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Kookt u regelmatig met olijfolie? Dan krijgt u onverzadigde, gezonde vetten binnen en triglyceriden (een vet die aderverkalking stimuleert) neemt af in uw bloed.
Groene olijven zijn onrijpe olijven
Onbewerkte, onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropeïne; een stofje waar veel gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven: het zou onder andere een ontstekingsremmende werking hebben (1).
De olijf is de vrucht van de olijfboom (Olea europaea), een boom van de olijffamilie (Oleaceae). Het geslacht Olea telt ongeveer 20 soorten met een groot verspreidingsgebied, voornamelijk in de Oude Wereld.
Een goed begrip van afwisselend dragen is essentieel voor het kweken van commercieel olijfbomen. Afwisselend dragen betekent dat de bomen het ene jaar een goede opbrengst kunnen geven, en het andere jaar heel weinig tot geen olijven produceren.
Als men een olijf eet, eet hij of zij het vruchtvlees van de olijf. Een olijf bevat een pit, die zich in het midden van het vruchtvlees bevindt. Deze pit kan niet gegeten worden. Er wordt echter wel olijfolie gewonnen uit de pit.
Ontpitten. De olijven kunnen eventueel worden ontpit met behulp van een naaldontpitter. Nadat de olijf precies in een uitholling voor een opening is gerold, wordt de pit door een verticaal bewegende pen uit de vrucht geduwd. Deze pennen zijn stervorming en scherp, zodat de olijven zo weinig mogelijk beschadigen.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot. Veel mensen weten dit niet maar je kan .
De meeste olijfboeren in deze landen oogsten de olijven met de hand. Ze gebruiken handmatige of elektrische apparaten die de takken schudden, waardoor de olijven in de grond vallen. Vervolgens verzamelen ze de olijven, doen ze in speciale zakken/kratten en leveren ze meestal dezelfde dag nog bij de molen.
Olijven bevatten ook nog eens vrij veel vezels, die de spijsvertering bevorderen en zorgen voor een goede stoelgang. Het voorkomt obstipatie.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Waarom zijn groene olijven knoflook goed voor je gezondheid:
Groene olijven knoflook zijn ideaal als gezonde snack. Groene olijven zitten van nature namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Groene olijven leveren je veel gezonde vetten en vezels en zijn een goede bron van vitamine E en koper.
Over het algemeen bevatten olijven waar de pit nog in zit, veel meer smaak. Ontpitte olijven liggen op zout water dat de binnenkant van de olijf kan binnendringen. Hierdoor kan deze papperig worden en wordt de opname van zout vergroot. Die zoute smaak kan subtielere smaken maskeren.
"Staan olijven in de Schijf van Vijf?" ð§ Olijven bevatten best veel zout en staan daarom niet in de #SchijfvanVijf. Een schaaltje olijven is een weekkeuze. Als je eet volgens de Schijf van Vijf kies je maximaal drie keer in de week voor een weekkeuze.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Verzorgingstips: olijfbomen in de winter
Bij strenge langdurige vorst onder de -8/-10 graden de kroon en stam van de olijfboom inpakken met bv lichtslang of warmtekabel welke u met strenge vorst aanzet, daaroverheen trekt u vliesdoek of jute (ademend materiaal) om de olijfboom te beschermen tegen oostenwind.
Als olijfbomen in de volle grond staan de grond vanaf het moment dat de kleine witte bloempjes opengaan, elke maand bemesten met een korrelkunstmest (formule 10-10-10) of gedroogde koemestkorrels. Na oktober de olijfboom niet meer bemesten.