Aardappelbloem of aardappelmeel is niet hetzelfde als aardappelzetmeel, en bijlange niet zo gekend. Aardappelzetmeel lijkt op maïszetmeel (maïzena): een licht, wit poeder met een neutrale smaak, dat je gebruikt om sausen te binden. Aardappelbloem is zwaarder, net als klassieke bloem.Het is glutenvrij.
Aardappelzetmeel en maiszetmeel hebben een vergelijkbare werking als bindmiddel en ze smaken neutraal. Aardappelzetmeel zal een meer heldere binding geven dan maiszetmeel. Met die laatste wordt de gebonden bereiding eerder ondoorzichtig. Dus de keuze is afhankelijk van de wensen van de kok.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.
Om het zetmeel te winnen worden de aardappelen fijngeraspt en enkele keren uitgespoeld, waarbij de zetmeelkorrels uit de kapotgemaakte cellen vrijkomen. Het zetmeel wordt vervolgens gescheiden door bezinking en wordt daarna gedroogd tot een wit poeder.
Aardappelzetmeelindustrie (1.)
Aardappelzetmeel wordt gewonnen uit zetmeelaardappelen. Deze aardappelen hebben een bijzonder hoog zetmeelgehalte. De aardappelen worden in de fabriek, nadat ze zijn gewassen, vermalen tot een aardappelbrij.
Zetmeel wordt gebruikt in producten als papier, speelmais, postzegellijm, behangplaksel of kartonlijm. Zetmeel werkt in deze producten als bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. en zorgt in lijmproducten voor de plakkende werking.
Aardappelzetmeel en aardappelzetmeelderivaten worden gebruikt in de voedingsindustrie onder andere in de Aziatische keuken voor noedels, dim sum en sauzen te binden, in winegums, borrelnootjes, chips, als bindmiddel in frankfurter worst, banketbakkersroom, beslag om mee paneren en te frituren, in soepen en knoedels en ...
Ook het excuus van zetmeel gaat niet op, hoewel veel mensen denken dat zetmeel dik maakt. Eén gram zetmeel levert slechts vier calorieën, terwijl één gram vet 9 calorieën oplevert. Het beeld wat we van de aardappel hebben is niet helemaal het juiste, zo blijkt wel.
Aardappelen zijn goed voor je darmen. Naast het feit dat resistent zetmeel in aardappelen de bloedsuikerspiegel ten goede kan komen, kan het ook bijdragen aan een goede darmflora. Wanneer de stof de dikke darm bereikt, wordt het een waardevolle voedingsbron voor heilzame darmbacteriën.
Gebruik gelijke delen maïzena of aardappelzetmeel met melk of koud water. Meng het mengsel tot een papje. Voeg het papje al roerend door een warme saus of soep. Blijf roeren totdat het gerecht gebonden is.
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt.
Allesbinder wordt gebruikt voor het binden van jus, soepen, sauzen, groentenat en stoofschotels. Het is ook een prima middel om de kaasfondue minder plakkerig te maken. Andere middelen om te binden zijn aardappelzetmeel en maizena.
Maïsmeel wordt gemaakt van de hele vermalen maïskorrel, maïszetmeel(=Maizena) wordt alleen gemaakt van het zetmeel uit de korrel. Het bevat geen eiwitten en vetten.
Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten(extra informatie) Een eiwit is een voedingsstof, net zoals koolhydraten en vet.
Aardappelen en maïs zijn van zichzelf glutenvrij, daarom bevatten maïszetmeel en aardappelzetmeel geen gluten. Ook het zetmeel in peulvruchten is glutenvrij.
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal. Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.
In de periode tussen de lunch en het diner werd aan de personen gevraagd in hoeverre ze vol zaten. En pastaliefhebbers hebben helaas pech: degenen die een bordje patat voorgeschoteld kregen, bleken namelijk aanzienlijk voller te zitten dan de mensen die pasta aten!
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Aardappelbloem of aardappelmeel is niet hetzelfde als aardappelzetmeel, en bijlange niet zo gekend. Aardappelzetmeel lijkt op maïszetmeel (maïzena): een licht, wit poeder met een neutrale smaak, dat je gebruikt om sausen te binden. Aardappelbloem is zwaarder, net als klassieke bloem. Het is glutenvrij.
Aardappelzetmeel is bijna onbeperkt houdbaar als het op een donkere droge plaats bewaard wordt. Belangrijk is dat er geen vocht bij komt. Je kunt het meel daarom het beste in een goed afgesloten bus bewaren.
Aardappelzetmeel is een restproduct uit de aardappelverwerkende industrie. Het zetmeel wordt gewonnen uit het water dat in aardappelfabrieken wordt gebruikt.
Wanneer je minder zetmeel eet, krijg je minder calorieën en minder energie binnen. Hoe minder energie je binnenkrijgt, hoe eerder je lichaam de vetreserves gaat gebruiken. Hierdoor val je af. Ook zit zetmeel vaak in bewerkte producten.
Simpel gesteld mag je dagelijks 5 tot 7 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht. Stel, je weegt 70 kilo… Dit betekent dat je tussen de 350 gram en 490 gram koolhydraten per dag nodig hebt.
Zo stijgt de bloedsuikerspiegel langzaam na zowel het eten van een suikerrijke appel als na het eten van zetmeelrijke pasta. Zetmeel heeft minder nadelen dan suikers en daarom is het eten van zetmeel dus beter dan het eten van suiker.