In artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht staat dat 'degene aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is' zich schuldig maakt aan dood door schuld. Er is geen opzet vereist op de dood. De dader hoeft dus niet de wil te hebben om een ander om het leven te brengen.
Zoals bij elk misdrijf, kent ook dood door schuld een in de wet opgenomen een maximale straf. Deze maximale straf bedraagt 2 jaar gevangenisstraf en een geldboete van de 4e categorie. Indien de dood is veroorzaakt is door roekeloosheid, is de maximale straf 4 jaar en een geldboete van de 4e categorie.
Er is sprake van dood door schuld als door uw handelen of nalaten een ander komt te overlijden. Onder schuld wordt verstaan verwijtbaar gedrag. U heeft geenszins de opzet gehad om de ander van het leven te beroven, maar de dood van een ander is wel aan uw schuld te wijten.
De rechter legt in het algemeen jarenlange gevangenisstraffen op bij moord en doodslag. De maximumstraffen voor levensdelicten zijn hoog. Ook een poging tot moord of een poging tot doodslag is strafbaar. Iemand heeft dan geprobeerd (met of zonder voorafgaand plan) een ander te doden, maar dat is niet gelukt.
Moord en doodslag, of een poging daartoe, zijn misdrijven. Binnen ons Wetboek van Strafrecht behoort moord tot de categorie zwaarste misdrijven. Als iemand opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroofd wordt, is sprake van moord.
Een levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen.
Kamer stemt in met verhoging maximumstraf doodslag (naar 25 jaar), juristen zijn verdeeld. De Tweede Kamer wil de maximale straf voor doodslag verhogen naar 25 jaar. Een Kamermeerderheid heeft zoals verwacht ingestemd met een voorstel van het kabinet om dat te regelen. Nu is de maximale straf nog 15 jaar.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
Dood door schuld is het minst zware misdrijf. Hierbij was er geen opzet op de dood van het slachtoffer. Doodslag is een ander opzettelijk van het leven beroven. Dit gebeurt in een opwelling: er is geen voorbedachten rade.
De straf op moord is niet mals, net als de maximale straf: er kan maximaal een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd. Zelfs poging tot moord kan worden gestraft met maximaal 20 jaar gevangenisstraf.
Welke straffen kan de rechter opleggen bij een dodelijk verkeersongeluk? Dat varieert van een boete, een taakstraf, ontzegging van de rijbevoegdheid tot een (voorwaardelijke) gevangenisstraf. Gaat het om een overtreding, dan volgt een relatief lichte straf: hoogstens twee maanden hechtenis en 3.900 euro boete.
De hoogte van de vergoeding ligt tussen de € 12.500 en € 20.000. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.
Van doodslag is sprake als een dader met opzet en in een opwelling het slachtoffer om het leven bracht. Bij een veroordeling voor moord is bewezen dat de dader daadwerkelijk vooraf heeft nagedacht over zijn daad. In 2006 werd de maximumstraf voor moord verhoogd van 20 naar 30 jaar, of levenslang.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Voor moord kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd of een maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar. Voor doodslag is de maximale gevangenisstraf 15 jaar. Indien er sprake is van nog een ander strafbaar feit dat bewezen wordt verklaard, dan kan deze straf met maximaal 1/3 worden verhoogd tot 20 jaar.
De maximale straf voor ontvoering is 8 jaar gevangenisstraf en voor gijzeling 15 jaar gevangenisstraf. Wordt u verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving is het raadzaam direct een gespecialiseerde strafrechtadvocaat in te schakelen.
De zwaarste straf die in Nederland opgelegd kan worden is levenslange gevangenisstraf. Levenslang betekent voor het leven. Aan een levenslang gestrafte kan door de Koning gratie worden verleend. Dit kan tot gevolg hebben dat een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf op jaren worden gesteld.
Een mishandeling met de dood tot gevolg is de meest zware variant. Dit betekent dat het overlijden van iemand door middel van zware mishandeling wordt gezien als een strafverzwarende omstandigheid. In dat geval wordt de dader ook harder gestraft.
Deze tijdelijke straf mag maximaal 30 jaar duren. Gaat het om misdrijven die schokkend zijn voor de samenleving (er zijn bijvoorbeeld meerdere mensen koelbloedig vermoord) dan is de kans groter dat een levenslange gevangenisstraf wordt gegeven.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen. Die maatregel kan 7 jaar duren.
Welke straf heb je geëist? “Voor poging tot moord past alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Ik heb vier jaar geëist. Bij een poging tot doodslag met een steekwapen, waarbij geen of licht letsel is ontstaan, eist de officier van justitie meestal tussen de 24 en 42 maanden.
De levenslang gestrafte die momenteel het langst vastzit is Edwin Senff, hij zit sinds 1994 vast voor doodslag en tweemaal poging doodslag in Badhoevedorp.
32 en p. 39). Na langdurige (verplichte) detentie is (voorwaardelijke) invrijheidstelling (VI) mogelijk in Estland (na 30 jaar), Litouwen en Italië (26 jaar), Polen, Slowakije en Moldavië (25 jaar), Tsjechië, Roemenië en Turkije (20 jaar).