Om wethouder te worden, moet je verkozen worden bij de gemeenteraad door de gemeenteraadsleden. Zij zullen jou vervolgens benoemen als wethouder voor vier jaar. Je hoeft op zich geen lid van de gemeenteraad te zijn om verkozen te worden als wethouder.
Er bestaat geen opleiding tot wethouder. Als je weet dat je de politiek in wilt, kun je kiezen voor studies zoals Bestuurskunde of Politicologie. De opleiding Rechten is ook een goede optie.
In principe kan iedereen tot wethouder worden benoemd, op voorwaarde dat men lid van de gemeenteraad is' (Tops e.a., 1994: 11).
Wethouders worden door de gemeenteraad gekozen na de gemeenteraadsverkiezingen. Het nieuwe college stelt een beleidsprogramma op voor de eerstvolgende vier jaar. Het aantal wethouders in een gemeente hangt af van het aantal inwoners. Minimaal zijn er twee wethouders.
34 uur en 45 minuten
Maar de regel geldt niet voor deeltijdwethouders.
In regel geldt hun verkiezing/benoeming voor een periode van vier jaar, gelijk aan de zittingstermijn van de gemeenteraad.
Zo moet je bijvoorbeeld minstens 18 jaar zijn en kiesrecht hebben. Vaak ben je verplicht om te wonen in de gemeente waar je raadslid wil worden. Je bent ook verplicht om openbaar te vertellen welke andere functie je nog hebt, naast het zijn van gemeenteraadslid.
De gemeenteraad bepaalt waar het bestuur zich op hoofdlijnen mee bezighoudt. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W).
Het college van burgemeester en wethouders vormt het bestuur van de gemeente. De burgemeester is de voorzitter van het college van B en W. Het aantal wethouders is evenals het aantal raadsleden afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente: minimaal twee en maximaal negen.
Wethouders besturen samen met de burgemeester en de gemeenteraad een gemeente. Hoeveel wethouders een gemeente heeft, ligt aan het aantal inwoners. Maar als wethouder werk je nooit alleen, want het minimaal aantal wethouders in een gemeente is twee. Het maximaal aantal fulltime wethouders is negen.
Op basis van artikel 49 van de Gemeentewet kan de raad het vertrouwen opzeggen in een wethouder en desgewenst besluiten tot ontslag. Als die procedure wordt gevolgd, dan gaat het ontslag per direct in. De raad dient daaraan een ontslagbesluit ten grondslag te leggen.
Het ambt van burgemeester is onverenigbaar met onder meer het ambt van minister, staatssecretaris, lid Raad van State, lid Algemene Rekenkamer, Nationale Ombudsman, Commissaris van de Koning(in), gedeputeerde, lid gemeenteraad en wethouder.
Uurloon wethouder
Dit komt neer op een netto uurloon voor de wethouder tussen de € 9.36 (laag) en € 32.85 (hoog). Zoals je hebt kunnen zien zit er flink veel marge tussen het lage en hoge salaris van een wethouder.
De wethouder is onderdeel van het college van burgemeester en wethouders. Wethouders in de gemeente zijn vergelijkbaar met de met ministers in het kabinet: ze gaan over een specifiek onderwerp en zijn verbonden aan een politieke partij. Het minst aantal wethouders in een college is twee, het meeste is zeven.
Politieke ambtsdragers zijn de mensen die het land, de provincies, waterschappen en gemeenten besturen. Denk aan ministers, burgemeesters, wethouders en gedeputeerden van provincies. Politieke ambtsdragers zijn geen 'gewone' werknemers of ambtenaren.
Benoemen wethouders
De partijen dragen kandidaat-wethouders voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad benoemt de kandidaat vervolgens tot wethouder. De gemeenteraad controleert het werk van de wethouder. Vindt de raad dat de wethouder zijn of haar werk niet goed doet?
Een wethouder kan niet tegelijkertijd een raadslid zijn. Dit heeft te maken met de toezichthoudende taak die de gemeenteraad heeft.
Een wethouder moet dus naast sturing geven, ook een verbinder zijn, moet vaak heel veel verschillende partijen mee krijgen richting goede besluitvorming. Dat vereist visie, ruggengraat, doortastendheid, daadkracht, overtuigingskracht maar ook flexibiliteit en communicatieve vaardigheden.
Dient een wethouder verplicht te wonen in de gemeente waarin hij of zij is benoemd? In beginsel dient de wethouder in de gemeente te wonen waar hij of zij wethouder is. De gemeenteraad kan echter voor de duur van een jaar ontheffing verlenen van het vereiste van ingezetenschap.
Hoe lang je precies wachtgeld krijgt, is afhankelijk van hoe lang je in functie was. Toch legt het de gemiddelde wethouder geen windeieren. Ook al ben je minder dan drie maanden in functie, je krijgt voor zes maanden een uitkering.
Recht op Appa-uitkering
Het recht op de uitkering (ook wel wachtgeld genoemd) bestaat ongeacht de reden van het aftreden, de niet-herbenoeming of ontslag van bijvoorbeeld wethouder of burgemeester, tenzij hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
Praktische aanpak. De meest voorkomende route om raadslid te worden is lid worden van een lokale of landelijke politieke partij. Je neemt contact op met de plaatselijke afdeling van deze politieke partij. Je draagt jezelf voor als kandidaat zodat je op de kieslijst geplaatst kan worden.