De meest verkochte diameters zijn 100, 125, 160 en 200 mm. Ook 150 en 180 mm kan je kopen, maar worden minder gebruikt. Wanneer je voor je ventilatie berekening een diameter nodig hebt van bijvoorbeeld 76mm, dan voorzie je best een kanaal van 100mm.
Voor een gegalvaniseerd kanaal met een diameter van 125 mm kan u dus 176 m3/u luchtdebiet verplaatsen met een snelheid tot 4 m/s. Dit debiet is voldoende om verschillende monden op aan te sluiten.
Een spirobuis (ook wel spiralobuis of spiraliet buis) wordt gebruikt voor het aan- en afvoeren van lucht. Deze buis kan gebruikt worden voor een WTW-unit, mechanische ventilatie, rookgas afvoer en natuurlijke ventilatie. De spirobuizen zijn overal in huis te gebruiken.
Voor een kanaal van 160mm geeft dit ongeveer 20100mm² of 0,0201m². Als je door dit kanaal een 75m³/uur wilt ventileren zal je een snelheid van 1,04m/s hebben. Je kan deze snelheid berekenen door 75 m³/ uur te delen door 3600 seconden /uur. Dit geeft 0,02083m³/seconde.
Normaal gesproken kan er over een buis van 125mm maximaal 225 M/h.
Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de volgende formule: Lengte x breedte x hoogte van de badkamer (in meters) x 10. Voor de afzuiging van een badkamer van 4 meter lang, 2 meter breed en een hoogte van 2,5 meter heeft u dus een capaciteit nodig van 4x2x2.5 x 10 = 200m3/h.
Gebruik gladde, onbrandbare buizen met een inwendige diameter die gelijk is aan de uitwendige diameter van de aansluittuit van de dampkap. Voor de dampkap is een afvoerkanaal vereist van Ø150 mm. Trek flexibele kanalen maximaal uit en snij deze op maat af. Verminder de afvoerdiameter niet.
Wat het Bouwbesluit zegt over ventilatie
Per persoon dient er een minimale luchtverversing te zijn van 25 m³. Dit wordt bij een woonruimte berekend op basis van vloeroppervlakte en bij een utiliteitsgebouw (zoals kantoorruimte, schoollokalen en winkels) op basis van het aantal personen waar de ruimte voor bedoeld is.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
De hoeveelheid lucht die moet toegevoerd worden (in m³/h) is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Per vierkante meter moet er 3.6 m³/h lucht worden toegevoerd. Voor een slaapkamer en een bureau/speelkamer mag dit beperkt worden tot 72 m³/h en voor een living mag dit beperkt worden tot 150 m³/h.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Door middel van een debietmeter kan de luchtdebiet per ruimte gemeten worden waaruit blijkt wat de inblaashoeveelheid verse lucht bedraagt. Deze wordt getoetst aan eerdergenoemde richtlijn. Er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Balometer.
Natuurlijke ventilatie berekenen
Specialisten kunnen voor u onderzoeken of de natuurlijke ventilatie voldoende is. Houd er in ieder geval rekening mee dat u voor een gemiddelde woonkamer minstens één luchtrooster nodig heeft van 1 meter bij 10 centimeter. Het is nog beter om er twee tegenover elkaar te hebben.
Ventilatiekanalen komen in verschillende vormen, maten en materialen. Denk hierbij aan ronde of rechthoekige vormen. Daarnaast zijn ventilatiekanalen te verkrijgen als staal, aluminium, kunststof, RVS of zelfs textiel. Ventilatiekanalen worden ook wel luchtkanalen of ventilatiebuizen genoemd.
Een te smal kanaal zal nooit alle lucht kunnen afvoeren die de afzuigkap kan aanleveren. Een kleine kanaaldiameter beperkt dus het vermogen van de afzuigkap. Moderne afzuigkappen hebben een kanaaldiameter van 150 mm en deze diameter is echt nodig.
Maximaal wordt 5 meter aangeraden en dan het liefst gladde 150 buis.
Voor de straal van de afvoerleiding dient u uit te gaan van de maximale dwarsdoorsnede van het luchtafvoeraansluitstuk, die zich aan de afzuigkap bevindt. De dwarsdoorsnede mag daarbij nooit minder zijn dan 120 mm.
Afvoerbuizen ten behoeve van afzuiging in de badkamer
Indien er nog afvoerbuizen aangebracht moeten worden, dan kun je het beste kiezen voor gladde kunststof buizen of metalen spiraalbuizen. Je kunt ook werken met flexibele kunststof of metalen buizen.
Voor het verluchten van een badkamer kun je zowel gebruik maken van (flexibele) metalen buizen (spiro buizen) als kunststof buizen. Gladde buizen met een grote diameter genieten daarbij de voorkeur omdat ze veel lucht ongehinderd kunnen transporteren.
Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
Het bouwbesluit eist dat wordt voldaan aan een ventilatiecapaciteit van tenminste 0,9 dm³/s per m2 (0,9 liter per seconde per vierkante meter vloeroppervlak) met een minimum van 7dm³/s, waarvan minimaal 50% rechtstreeks van wordt toegevoerd.
Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht (luchtverversing). De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht.