Limburg, de prachtige provincie in het zuiden van het land, staat bekend om de glooiende heuvels, bourgondische gastvrijheid, authentieke dorpen, bruisend Maastricht en internationale topattracties. De regio is vanwege het on-Nederlandse landschap ook ontzettend geliefd bij vakantiegangers.
Natuurlijk ken je Limburg vooral door haar heerlijke vlaaien, de heuvels en de gezellige inwoners met de zachte G. Maar Limburg heeft écht nog veel meer moois te bieden. Limburg is bovendien één van de meest ideale provincies in Nederland voor een heerlijke parkvakantie.
Limburg is de tweede toeristische trekpleister van Vlaanderen, na de kust. Lees er meer over op de website van Visit Limburg. Limburg telt het eerste en enige Nationaal Park: Nationaal Park Hoge Kempen.Ook uniek zijn het Blotevoetenpad en de Japanse Tuin.
Limburgse vlaai, Hasseltse speculaas, Loonse stroop. Limburgers houden blijkbaar heel erg van zoet. Maar gelukkig zijn er ook gezonde streekproducten: appels, peren, kersen, blauwe bessen, asperges,..
De provincie Limburg kent veel lekkere streekgerechten. De bekendste Limburgse lekkernij is natuurlijk bij uitstek de echte Limburgse vlaai. Maar de Limburgse keuken heeft nog veel meer te bieden. Zowel voor hartige gerechten als zoete versnaperingen zijn veel Limburgse streekrecepten.
Limburg heeft zoveel te bieden. Fietsen en wandelen, veel natuur, leuke activiteiten, toffe bezienswaardigheden, kunst en cultuur, lekker eten en drinken. In de meest groene provincie van Vlaanderen is het aangenaam vertoeven het hele jaar door. Het is een bruisende plek waar iedereen welkom is.
Zuurvlees. Zuurvlees, of beter gezegd 'zoervleis' op z'n Maastrichts. Het is misschien wel de bekendste specialiteit van ze allemaal. Het is een soort kruidig stoofgerecht dat – wat velen niet weten – wordt gemaakt van paardenvlees.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, flaai of vla) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak beschouwt men elders in Nederland en België als typisch Limburgs.
Limburg is een van de meest eigenzinnige provincies van Nederland en heeft een opmerkelijke geschiedenis. De Limburgers zijn namelijk niet altijd volledig onderdeel geweest van ons land: vroeger hoorde Limburg zowel bij Het Koninkrijk der Nederlanden als bij de Duitse Bond.
Wat wij nu als Limburg kennen was het graafschap Loon, wat een deel was van het Prins Bisdom Luik. Het Hertogdom Limburg was een klein gebiedje in nu de Provincie Luik.
Het is u misschien ontgaan, maar Limburg heeft een feestje te vieren. De provincie bestaat donderdag namelijk precies 150 jaar. Op 11 mei 1867 werd Limburg een honderd procent Nederlandse provincie.
Nedersaksisch en Limburgs
Het Nedersaksisch (in 1996) en het Limburgs (in 1997) zijn erkend als regionale talen onder het Europees Handvest. Door deze erkenning kunnen betrokken provincies en gemeenten een eigen beleid voor deze regionale talen voeren.
Maastricht: 2e Hotelstad van Nederland / 2e Toeristenstad van Nederland / 2e Monumentenstad van Nederland: 1661 monumenten, 2 Basilieken en meer dan 50 kerken. Maastricht is de oudste arbeiders- en industriestad van Nederland. De Bisschopsmolen in Maastricht is de oudste, nog werkende, watermolen in Nederland.
De naam Wyck is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord vicus. De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw.
Limburg was een van de provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en bestond uit de huidige Nederlandse en Belgische provincies Limburg.
De provincie Limburg (Frans: Limbourg), in Nederland ook wel Belgisch-Limburg genoemd ter onderscheiding van 'Nederlands-Limburg' (beide namen zijn niet officieel), is een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest en een van de tien provincies van België.
Grot Valkenburg bezoeken. Jaarlijks bezoeken tienduizenden gasten de Fluweelengrot en voor velen is dit de mooiste grot van Valkenburg. Ze roemen de prachtige wandschilderingen, de mergelsculpturen of de historie – zoals de verbinding met de vluchtgangen naar het kasteel van Valkenburg.
Het zijn twee routes (185/225 km) en is een combinatie van een deel van de Rode en een deel van de Gele routes.