Vaak is je kind ook verkouden. Als je kind nog niet goed kan praten, kan het moeilijk aangeven dat het keelpijn heeft. Je kunt het dan opmerken omdat je kind meer huilt dan normaal, weinig drinkt, koorts heeft en 's nachts onrustig is.
Tonsillitis is een vorm van keelontsteking die vaak moeilijk vastgesteld kan worden bij de allerkleinsten. Weigert je baby z'n eten omdat hij of zij moeite heeft met slikken? Dan kan dit op tonsillitis wijzen. Afhankelijk van de soort ontsteking kunnen ook koorts en overgeven bij de symptomen horen.
De belangrijkste symptomen zijn koorts en keelpijn, maar soms treden ook neussymptomen, oorpijn, hoesten of huiduitslag op. Bij kinderen wordt een keelontsteking meestal veroorzaakt door een virus, zeker wanneer naast de keelklachten andere symptomen voorkomen.
Keelontsteking bij kinderen geneest vanzelf na vijf of zes dagen. Is een bacterie de oorzaak, dan kan je huisarts antibiotica voorschrijven. Laat je kind niet gorgelen, want de infectie zou zich dan kunnen uitbreiden naar het middenoor. Vroeger werden bij de minste aanleiding de keelamandelen verwijderd.
U kunt de volgende dingen zelf doen als uw kind last heeft van keelpijn: Geef uw kind een dropje, zuurtje of waterijsje om op te zuigen. Zuigtabletten zijn niet nodig, maar kunnen wel helpen. Vaak werken een dropje, snoepje of waterijsje net zo goed.
Als uw kind veel hoest, is dit meestal niet erg. In de meeste gevallen heeft uw kind een virusinfectie. Het hoesten gaat dan binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Als uw kind langer hoest, komt dit vaak doordat uw kind op een leeftijd is waarop het makkelijk nieuwe virusinfecties krijgt.
Dat maak het moeilijk om te herkennen dat je baby een oorontsteking heeft. Als je kind minder eetlust heeft, vaak zijn oor aanraakt, minder snel reageert als je hem roept, vaak lastig is, een loopneus en aanhoudend koorts heeft, kan dit erop wijzen dat hij een oorontsteking heeft.
Baby hoest zich wakker: 5 tips
Zorg dat je baby voldoende drinkt. Dit voorkomt irritatie en houdt de keel vochtig. Neusspray voor baby's: neusspray of neusdruppels helpen als het hoesten gepaard gaat met een verstopte neus. Ventileren: zorg dat je een babykamer (net als de rest van het huis) altijd ventileert.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Soms is corona de oorzaak van keelpijn.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Ook hebben ze nadelen.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van een zetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
Verkouden baby: is dat onschuldig? Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.
Piepende ademhaling, blaffende hoest
En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen.
Het RS-virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. De druppeltjes komen in de lucht als mensen er hoesten, niezen en praten. Uw kind ademt de druppeltjes in en krijgt zo het virus binnen. Het virus kan ook via handen in de neus, mond of ogen komen.
Als je baby na een flinke verkoudheid ineens veel huilt en naar de oortjes grijpt, kan het oorpijn hebben. Gelukkig gaat het meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over.
Als je kindje moe is, kan je een aantal veranderingen in zijn gezicht opmerken. Hij krijgt rode wangen en/of oren of gaat juist wat bleek zien. Daarnaast kan hij gaan staren met een 'glazige' blik of hij trekt juist een grimas.
Er bestaat uitwendige en inwendige oorpijn. Sommige kinderen ervaren oorpijn nadat ze in bad zijn geweest of hebben gezwommen. Deze oorpijn gaat niet gepaard met koorts, zit in het buitenoor en geeft jeuk. Deze uitwendige oorpijn komt vaak door een bacterie of schimmel.
Klachten bij kinkhoest bij kinderen
Kinderen moeten soms overgeven van het heftige hoesten. Ze kunnen het benauwd krijgen en blauw worden. Uw kind kan ook veel slijm ophoesten. Een hoestbui eindigt vaak met een lange inademing met een gierend geluid.
Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Is uw kind snel en vaak verkouden, dan kunt u langer doorgaan met één keer per dag spoelen. Heeft uw kind een sonde dan kunt u bijvoorbeeld twee keer per dag de neusspoelen.