Schoentjes zijn pas nodig wanneer je baby echt begint te lopen. De voetspieren van een kind ontwikkelen zich immers beter op blote voeten. Wacht dus tot je baby zijn eerste stapjes zet en ga dan pas die eerste schoentjes kopen. Zorg er ook voor dat je kind ook daarna nog zoveel mogelijk op blote voeten loopt.
Een goed moment om voor je kindje zijn eerste paar echte schoentjes te kopen, is wanneer hij het staan aardig onder de knie heeft en op weg is naar zijn eerste stapjes. Je ziet dan dat de stand van de voetjes op de grond verandert. Je kind gaat meer op platte voeten staan en minder op zijn tenen.
Een goede eerste babyschoen:
is soepel en buigt met de voetjes mee voor een goede afwikkeling van de voetjes. heeft een flexibele antislipzool zodat je kleintje niet uitglijdt. is licht van gewicht. is zacht en comfortabel.
Babyschoenen moeten een flexibele, buigbare zool hebben. De voeten van je baby moeten zich namelijk zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen. Check ook of de zool niet te glad is. Een soepele zool met profiel of antislip tegen het uitglijden is de beste keuze.
Eerste stapjes dreumes
Voordat het kind aan de tafel staat en rond de tafel gaat lopen, kunt u lederen slofjes kopen. Hiermee kunnen de kinderen goed kruipen en ook glijden ze niet uit als ze gaan staan. Belangrijk is wel dat de slofjes ruim zitten.
Een goed merk voor de eerste loopschoentjes is bijvoorbeeld JOCHIE & FREAKS.
Schoentjes zijn pas nodig wanneer je baby echt begint te lopen. De voetspieren van een kind ontwikkelen zich immers beter op blote voeten. Wacht dus tot je baby zijn eerste stapjes zet en ga dan pas die eerste schoentjes kopen. Zorg er ook voor dat je kind ook daarna nog zoveel mogelijk op blote voeten loopt.
Ook groeien de voetjes in deze periode snel. Het is dan ook niet verrassend dat baby- en kinderschoenen een kortere levensduur hebben dan schoenen voor volwassenen. Babyschoenen hebben een gemiddelde levensduur van 3 maanden. Daarna zijn ze vaak alweer te klein.
Babyschoen maattabel:
Schoenmaat 17 = XS = 10,5cm = 3-6 maanden. Schoenmaat 18 = S = 11,5cm = 6-12 maanden. Schoenmaat 19 = M = 12,5cm = 10-14 maanden. Schoenmaat 20 = L = 13,5cm = 12-20 maanden.
Goede eerste schoenen om mee te leren lopen: Hebben flexibele (antislip)zolen. Het is heel verleidelijk om die schattige baby sneakers te kopen zodat jullie allebei dezelfde schoenen aan kunnen trekken, maar deze hebben meestal een harde zool. Kies liever voor babyschoenen met een flexibele zool.
Schoenmaten voor een baby die begint met lopen
Gemiddeld is dat: Voor een baby van 6-9 maanden: maat 16 of 17. Voor een baby van 9-12 maanden: maat 18 of 19. Voor een dreumes van 12-18 maanden: maat 20-22.
Slofjes zorgen er namelijk voor dat de voetjes van jouw kind lekker warm blijven en dat de voetjes beschermd worden tegen spullen die mogelijk op de grond liggen of op een andere manier in aanraking kunnen komen met jouw kind, zonder dat de groei en ontwikkeling van de voetjes geremd wordt.
De voeten van je peuter groeien in een razend tempo. Het is daarom aan te raden om elke twee tot drie maanden te controleren of de schoenen en sokken van je kindje nog passen.
Kledingmaat 12 maanden / 1 jaar
De meeste kindjes van 12 maanden oud hebben maat 80 of maat 86. Omdat elke kindje anders is, is het niet precies aan te geven welke maat een baby heeft.
Per 4 maanden groeien de voeten met gemak één maat tot de leeftijd van 4 jaar. Tussen de 4 en 6 jaar zal dat 1 maat zijn per 6 maanden. Van de 6 tot 10 jaar zal dit variëren van 1 maat per 11 maanden. Bij kinderen tussen 8 en 12 jaar gaat het iets sneller en rekenen we op 1 schoenmaat groter per 3,5 maanden.
Voel of de tenen ruimte hebben om te groeien
De verkoper test of er genoeg ruimte is voor de tenen door met zijn duim op de voorkant van de schoenen te drukken. Dit kan je zelf natuurlijk ook. Als er ongeveer een centimeter ruimte is, hebben de kindervoetjes genoeg ruimte om te groeien.
De voeten zijn ongeveer 7 tot 10 centimeter lang en hebben de vorm van een eendepootje: smal bij de hiel en breed bij de tenen. Ook de benen van een baby hebben in het begin nog een speciale vorm. Ze staan namelijk in de zogenaamde "o"-beenkromming.
Door op je knieën voor je baby te gaan zitten en je handen uit te steken wordt je baby gestimuleerd naar je toe te lopen. Forceer dit niet en doe dit als je baby er klaar voor is. In het begin kan je zijn beide handen vasthouden als hij naar je toe loopt. Later één hand en daarna zonder handen.
Gemiddeld is het zo, dat wanneer het kindje aan de tafel staan en al voorzichtig opzij stapt, het nog ongeveer 3 maanden duurt voordat je kindje los loopt.