Vul het boorgat voor meer dan 2/3de van de boorgat diepte. Je hebt bij beton of volle steen geen zeefhuls nodig.
Als de ondergrond droog is, zal het sneller over een uur of 24 gaan. Bij minder extreme temperaturen zal de droogtijd tot een paar uur kunnen oplopen. Zeker als je binnen bij kamertemperatuur werkt, is de droogtijd ergens tussen één en twee uur.
Keilbout vs chemisch anker in dezelfde maat zit qua draagkracht geen verschil in. Het grote verschil zit hem in het spanningsvrij monteren; bij oudere of meer poreuze baksteen loop je het risico dat je met een keilbout de steen kapot drukt.
Na het boren en reinigen van het boorgat wordt de chemisch anker pasta erin aangebracht. Kort daarna schuift men de draadstang of wapeningsstaaf met een draaibeweging in het boorgat. Bij chemisch anker bevestigingen is er niet echt een verlijming tussen de ankerpasta en de ondergrond of draadstang/wapeningsstaaf.
Is een chemische verankering waterdicht? Ja, een chemisch anker is bij correcte plaatsing vloeistof- en waterdicht.
Hoe lang moet een chemisch anker uitharden? Chemisch Anker van CTN kan verwerkt worden tussen -10°C en +40°C. De uithardingstijd en verwerkingstijd is afhankelijk van de temperatuur. Wanneer het tussen de 10 en 20°C graden is de verwerkingstijd 12 minuten en de uithardingstijd 60 minuten.
Een chemisch anker kan gebruikt worden om zware constructies aan te bevestigen, denk daarbij aan trapleuningen, zonweringen, rolluiken, tv-schermen, radiatoren of een hangtoilet. Het anker kan een gewicht aan tot maximaal 1400 kg.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
Wanneer een eenvoudige mechanische bevestiging niet voldoende is, kan het gebruik van een chemisch anker uitkomst bieden. Het gebruik van een chemisch anker wordt aangeraden wanneer er sprake is van grote trek- of schuifkrachten en deze kan toegepast worden in zowel droge als vochtige materialen.
Soorten chemisch anker
Polyester gebaseerde chemisch ankers, zoals Soudafix P300-SF zijn: uitermate geschikt voor het verankeren van lichte tot middelzware lasten in metselwerk, snel uithardend, minder chemisch resistent, vooral in pH base, dus niet zure omgevingen.
chemisch anker. Ook: injectie-anker; soms: lijmanker. Een chemisch anker is een anker of plug gevormd door een chemische reactie van geïnjecteerde stoffen (verharder en hars). Na uitharden van het chemische anker ontstaat een sterke verbinding met de omgeving (metaal, steen, beton e.d.).
Bij een chemisch anker worden twee componenten vermengd die samen een chemische reactie ondergaan. De vermengde pasta hardt volledig uit en hecht aan vrijwel alles dat het mee in contact komt.
Voorbeeld: wil je schroefdraad M8 tappen dan moet je een gat boren van 6,8 mm. Machine tappen zijn geschikt om in een boormachine of speciale tapmachine te gebruiken.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Een chemisch anker is een anker of plug, die gevormd wordt door een chemische reactie na vermenging van twee geïnjecteerde stoffen (verharder en hars). Direct na het injecteren wordt in de nog zachte massa een draadeinde, bout of wapening gedraaid.
Je boort een gat zo groot dat de plug er precies in kan. Op het moment dat je de moer aandraait trek je de achterkant door de tapse bout naar buiten en klemt hij zich muurvast in het gat. Daarna draai je de moer los en monteer je de beugel waarna je de moer weer erop draait en vast zet.
De naam zegt het al, een betonanker is geschikt om beton mee te verankeren. De betonanker lijkt ook op andere soorten ankers, zoals de slaganker of doorsteekanker.
keilbout. Ook: hulsanker. Een keilbout is een speciale bout met metalen uitzetdelen om zware voorwerpen aan de muur te bevestigen. Bij het aandraaien van de bout gaan metalen plaatjes naar buiten waardoor de bout stevig in de ondergrond verankerd is.