Wanneer je het oneens bent met een boete moet je eerst administratief beroep aantekenen tegen de boete bij de officier van justitie. In de volksmond wordt vaak gesproken over 'in bezwaar gaan'. Administratief beroep aantekenen doe je bij de officier van justitie en kan tot zes weken na dagtekening van de boete.
U kunt bezwaar maken tegen een boete voor te hard rijden. Bezwaar maken tegen een verkeersboete doe je door een brief te schrijven naar Parket CVOM. Dat moet binnen zes weken. Stuur je bezwaarschrift op per aangetekende post.
Bent u het niet eens met de boete die u hebt gekregen? Dan kunt u bezwaar maken tegen uw boete. Dit heet 'in beroep gaan'. Hoe u dat doet, hangt af van het soort boete dat u hebt gekregen.
bankafschriften die laten zien dat je niet in de buurt van de pleeglocatie bent geweest; GPS-data van het voertuig met het betreffende kenteken; camerabeelden van de parkeerplaats waar het voertuig stond geparkeerd op het betreffende moment.
Dan kan je op www.verkeersboetes.be een betwistingsformulier invullen. Log je in aan de hand van het proces-verbaalnummer en de identificatiecode. Die gegevens vind je terug in het blauwe kader op de brief die je thuis kreeg. Eenmaal ingelogd, kan je de verkeersboete betwisten via een betwistingsformulier.
Is de boete nog steeds niet betaald? Dan kan de officier van justitie de rechter toestemming vragen om u te gijzelen. Als de rechter die toestemming geeft, moet u tijdelijk in de gevangenis zitten. Het is daarom belangrijk dat u zich bij de rechter verdedigt tegen het verzoek om u te gijzelen.
Als het openbaar ministerie je betwisting weigert, ben je verplicht de boete te betalen. Als je ze niet betaalt, zal het openbaar ministerie de procedure verderzetten en riskeer je dus een verhoogde boete. Let wel op: als je van plan bent om een boete te betwisten, betaal ze dan niet.
Een agent kan je buiten zijn normale diensturen en als hij in burger is toch verbaliseren. Hij mag dit in gans België doen. Wil je een proces-verbaal van een politieagent betwisten, dan is dat niet zo eenvoudig. Zo'n PV heeft namelijk een bijzondere bewijswaarde als het tijdig aan jou werd bezorgd.
Mag dat? Nee, u mag in principe geen boete zonder staandehouding ontvangen. Als zich een redelijke mogelijkheid tot staandehouding voordoet, dan mag de verbalisant daarvan niet afzien. De verbalisant moet dus een staandehouding verrichten, als deze mogelijkheid zich voordoet.
Als je jezelf ervan wilt overtuigen dat jij het echt was op de tijd en plaats die is aangegeven, kun je op de website van het CJIB de flitsfoto bekijken. Als je met je eigen auto of motorfiets bent geflitst, kun je met je DigID de foto inzien.
De beslistermijn
De beroepstermijn is zes weken na de dag van ontvangst van de verkeersboete (de brief van het CJIB). Voorbeeld: Ontvang je op 12 oktober 2018 een verkeersboete, dan heb je tot 23 november 2018 om in beroep te gaan. Vervolgens heeft de officier van justitie tot 15 maart 2019 om te beslissen.
Bij verkeersboetes geldt in principe een wettelijke termijn van vier maanden nadat de gedraging heeft plaatsgevonden. In de praktijk heb je de boete doorgaans met vier tot zes weken wel binnen, maar dat kan dus langer duren. Houd daar rekening mee.
U bent in vijf minuten tijd drie maal geflitst. Het is toegestaan om meerdere flitspalen op dezelfde rechtdoorgaande weg te plaatsen. U kunt niet meerdere malen bekeurd worden voor eenzelfde overtreding, maar in dit geval kan gesteld worden dat er drie verschillende overtredingen zijn geconstateerd.
Een boete voor 1 km/u te hard rijden kost je 11 (elf) euro. Omdat deze boetes verwerkt worden door overgekwalificeerde professoren, bedragen de administratiekosten 9 euro!
25.000 boetes per dag uitgedeeld, vooral voor kleine snelheidsovertredingen. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft vorig jaar 9,4 miljoen boetes verstuurd. Dat zijn er ruim 25.000 per dag. Daarmee is een totaalbedrag van 754 miljoen euro geïnd.
"Er is een richtlijn van het College van procureurs-generaal uitgevaardigd naar aanleiding van de wet-Mulder. Daarin staat er in principe niet meer dan drie overtredingen tegelijkertijd worden bekeurd."
De politie gebruikt verschillende laserguns. Het veelgebruikte model UltraLyte mogen ze inzetten voor een afstand van maximaal 610 meter. De UltraLyte LR heeft een groter bereik en kan de snelheid van een auto meten tot maximaal 1.000 meter verderop.
Strenge regels rond bevoegdheid
Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
Ze zijn voorzien van blauwe Leds in de grille, 1 op het dashboard, 1 links en 1 rechts thv de achterste zijruit en 2 op de hoedeplank. Verder zijn ze ook voorzien van een opklapbord STOP/POLITIE.
Artikel 5 WAHV, verplichting tot staandehouding
In artikel 5 van de WAHV en in de rechtspraak is bepaald dat wanneer er een goede mogelijkheid tot staandehouding bestaat, de boete aan de bestuurder moet worden opgelegd in plaats van aan de kentekenhouder.
Vroeger werd een antwoordformulier verstuurd naar alle overtreders, maar nu niet meer. Je kan betwisten door in te loggen op de website https://justonweb.be/fines/ met het PV-nummer en identificatiecode.
In de brief moet duidelijk staan: uw naam, adres, woonplaats geboortedatum (inclusief geboortejaar) en geboorteplaats. de reden waarom u het niet eens bent met de bekeuring. uw bankrekeningnummer.
Periode tussen overtreding en dagvaarding
In de periode tussen het begaan van de verkeersovertreding en het ontvangen van de dagvaarding kan heel wat tijd zitten (dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren).