U kunt dit contract alleen opzeggen als sprake is van een dringende reden en u daarom op staande voet ontslag neemt. Als er geen sprake is van een dringende reden, dan kunt u de kantonrechter vragen het contract te ontbinden als u als daar een goede reden voor heeft.
U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat. Er staat dan in uw contract dat u en uw werkgever op elk moment het contract kunnen opzeggen. Staat er geen tussentijds opzegbeding? Dan moet u misschien geld betalen aan uw werkgever als u toch eerder stopt.
Als u zelf ontslag neemt, krijgt u geen WW-uitkering. Want u krijgt alleen WW als het niet uw eigen schuld is dat u werkloos bent. Neem daarom pas ontslag als u een andere baan heeft.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn. Dat geldt ook bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer langer dan een maand.
Heeft u een contract voor onbepaalde tijd?Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Als een werknemer zijn ontslag indient en daarbij de geldende opzegtermijn in acht neemt, kun je dit in principe niet weigeren. Er is één uitzondering: heeft je werknemer een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan is hij verplicht om zijn contract uit te dienen tot de afgesproken datum.
Ontslagen worden
Uw werkgever moet zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van uw contract. Hoe lang u in dienst bent. En of u nog in uw proeftijd zit.
U kunt een contract met een werknemer per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dit heet: op staande voet ontslag. U hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter.
Heeft u uw arbeidsovereenkomst door omstandigheden opgezegd en wilt u daarop terugkomen? En wil uw (oude) werkgever hier niet aan meewerken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met bijvoorbeeld uw vakbond, rechtsbijstandverzekering of advocaat om te bespreken wat mogelijk is.
Opzegging van de arbeidsovereenkomst is in principe vormvrij, waardoor opzegging ook mogelijk is per e-mail of WhatsApp. De partij die opzegt moet echter wel kunnen aantonen dat de opzegging de andere partij heeft bereikt.
Hoe bereken je je ontslagvergoeding? Per 1 januari 2020 heb je vanaf je eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dus ook als je in je proeftijd ontslagen wordt. Je berekent de hoogte van je ontslagvergoeding ruwweg door 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar te nemen.
In de arbeidsovereenkomstenwet wordt bepaald dat de opzeggingstermijn start op de maandag na de week waarin het ontslag ter kennis wordt gebracht. Als je je werknemer met een aangetekende brief ontslaat, moet je dat nu ten laatste op woensdag doen om de opzeggingstermijn de week erna te laten starten.
Zeg je contract altijd schriftelijk op, maar doe dat pas nadat je met je leidinggevende hebt gepraat: Als je weggaat op een vervelende manier kun je ook alleen schriftelijk ontslag nemen, maar doe dat alleen als het echt niet anders kan. In alle andere gevallen is het beter om eerst met je leidinggevende te praten.
minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn; 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn; 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn; 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn.
Het beste en meest professionele dat je kan doen is je baas meteen vertellen dat je ontslag wilt nemen. Wacht niet af totdat hij of zij het van je collega's hoort, je kan het best zo snel mogelijk laten weten en een ontslaggesprek voeren. Op deze manier kom je ook professioneel over.
Let op: de opzegtermijn van uw werkgever moet 2 keer zo lang zijn als die van u. Uw werkgever kan met u een kortere opzegtermijn afspreken als dit in uw cao staat. Deze afspraak hoeft hij niet in het contract te zetten. Vanaf uw AOW-leeftijd heeft uw werkgever een kortere opzegtermijn.
Ik beëindig de arbeidsovereenkomst met een opzegtermijn van […] dagen/maanden. Die gaat in op [datum]. Graag wil ik jullie bedanken voor onze samenwerking en de leuke tijd die ik heb gehad. Ik heb veel geleerd bij [naam bedrijf] en dat neem ik zeker mee in het vervolg van mijn loopbaan.
Ook als de loonbetaling per 4 weken is, geldt toch de opzegtermijn van deze kalendermaanden. Het is dus niet meer zo dat de termijnen van de opzegtermijn gelijk lopen met de termijnen van de loonbetaling.
Heeft de werknemer nu al dan niet zijn ontslag gegeven? hetzij via een gerechtsdeurwaarderexploot. Een sms maakt dus in principe geen deel uit van de verplichte vormen om geldig een ontslag te geven.
Een ontslag mail is alleen rechtsgeldig als deze bepaalde informatie bevat. Zaken die in ieder geval vereist zijn om te vermelden zijn: Je naam en adres. De naam en het adres van het bedrijf waarvoor je werkt.