Voorkom tocht in de slaapkamer. Dit kan er namelijk voor zorgen dat u wakker wordt met een stijve nek. Zet in de winter het slaapkamerraam niet wagenwijd open. Door het raam op een kiertje te zetten krijg je voldoende frisse lucht binnen en voorkom je onaangename kou.
Wanneer je ademhaalt, neemt de concentratie kooldioxide toe. En als je alle ramen en deuren dicht laat, hoopt deze concentratie zich alleen maar op. Dat heeft invloed op je gemoedstoestand.
Niet op je hoede zijn 's nachts
Veel huiseigenaren slapen daarnaast met het raam open. Op warme nachten is dit zelfs onvermijdelijk. Wanneer u het raam opent, let er dan op dat het inbrekers niet makkelijk wordt gemaakt om uw huis binnen te komen.
In ruimtes waar veel luchtcirculatie en ventilatie is, worden de ziektekiemen makkelijker naar buiten gezogen. Dat je je weerstand kan verhogen door 's nachts het raam van je slaapkamer open te zetten, is weliswaar niet bewezen.
In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: koude voeten en koude handen. Een slechte bloedcirculatie komt vaak, maar zeker niet altijd, door een ongezonde leefstijl.
Om te voorkomen dat de spuiventilatie in een verblijfsruimte uitsluitend via een deur kan plaatsvinden, moet iedere verblijfsruimte ten minste één te openen raam hebben. Dit raam mag ook een schuifpui zijn.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
18 graden is de beste temperatuur
Het heeft te maken met onze lichaamstemperatuur. Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden.
Let op mysterieuze tekens op de gevel van het huis
Let ook op tandenstokers in sloten. Dat is een truc van inbrekers om te kijken of er iemand thuis is. Als de tandenstoker na een paar dagen nog in het slot zit, weten ze dat de kust veilig is. Hetzelfde geldt voor stokjes tegen de deur.”
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
Een dichte deur is een barrière
Wanneer je de deur dicht laat zorgt dit er niet alleen voor dat het vuur zich minder snel kan verspreiden naar de slaapkamer, ook is het een barrière voor de giftige gassen die vrijkomen bij de rook.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Op dat ogenblik ademen ze namelijk frisse lucht in die wellicht van betere kwaliteit is dan de lucht in de huiskamer of op school. Daarnaast blijft de neusdoorgankelijkheid beter behouden omdat je dankzij de frisse buitenlucht spontaan door de neus ademhaalt.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.
Als het raam dicht zit, kan het vocht in je woning nergens heen. Dit kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën.
Een kamer zonder raam heeft een kunstmatige lichtbron nodig en vaak ook een ventilatie systeem om de lucht frist te houden. Die zaken kun je door een expert laten realiseren. De hoogte van het plafond speelt ook een belangrijke rol. Een hoger plafond laat de kamer groter lijken.
Het bed moet met het hoofdeinde tegen een muur staan en de zijkanten van het bed moeten vrij zijn. Je kunt je bed beter niet onder een raam zetten of onder een schuin of balkenplafond. Ook kun je beter geen kastjes of planken boven het bed hangen of spullen onder je bed bewaren.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Pyjama's over warme slaapkleding spelen ook een belangrijke rol bij het creëren van warmte onder uw dekens. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale slaapsokken te koop die, zeker als u snel koude voeten heeft, helpen om het warm te krijgen. Badstoffen sokken, maar ook flanel of wol zijn goede warmte isolatoren.
Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat de gevoelszenuwen naar en in je voeten niet goed functioneren, waardoor je voeten heel koud aanvoelen. Bijvoorbeeld door diabetes, beknelling of beschadiging van een zenuw, reuma, een rughernia, infecties of vitaminetekorten.