Ze kunnen echt goed tegen de kou! Om het eventueel bevriezen van poten, lellen en kammetje te voorkomen kun je deze in strenge winters insmeren met Vaseline.
Bijna alle kippenrassen slapen het liefst op een stok, behalve Zijdehoenders, die slapen liever lekker gezellig tegen elkaar op de vloer van het nachthok. De zitstok moet aan de bovenkant afgerond zijn, zodat de kippen hun poten niet kunnen verwonden en hun nagels niet overvloedig groeien.
Kippen kunnen strenge vorst verdragen. Vooral als ze de periode van rui goed zijn doorgekomen. Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Zijdehoenders verzorgen
Je moet wel opletten met water. Als een zijdehoen in het water belandt (of in de regen loopt), dan zuigt de vacht zich vol met water als een spons. Met koude hoef je niet veel rekening te houden. Hun bevedering zorgt ervoor dat ze bestand zijn tegen lage temperaturen.
Fruit en groenten vinden ze heerlijk, maar geef alles met mate. Onze zijdehoenders zijn dol op yoghurt en rijst en springen graag naar een krop sla of andijvie dat aan een touw net iets buiten bereik hangt. Ze moeten hier dan ook echt hun best voor doen.
Zorg echter altijd voor een schuilhok voor je kippen! Zo zit je zijdehoen niet alleen beschermd tegen regen, felle zon of sneeuw, maar ook tegen roofdieren. Omdat hun verenkleed een wollige structuur heeft, kunnen deze kippen niet vliegen.
Bijna alle kippenrassen kunnen in de winter buiten blijven en hebben geen verwarming nodig. Ook in de winterperiode vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen, al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
De gemakkelijkste manier om een kippenhok te isoleren is het gebruik van gebruikelijke isolatiematerialen zoals polystyreen of glaswol. Als alternatief kunnen stro, schapenwol, geperste houtsnippers of minerale wol als isolatielaag worden gebruikt.
Een broedse hen
Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Wetenschappelijke naam: Gallus gallus. Gewicht: haan: 1,8 kg hen: 1,36 kg. Leeftijd: 6-8 jaar oud.
“Zet je kuikens de eerste week dat je ze hebt in huis, in bijvoorbeeld een caviakooi. Zo kan je ze super tam maken. Geef ze afgekoeld, gekookt water. Zo voorkom je bacteriën.
Een 80 centimeter hoog hekje is voldoende om grote Zijdehoenders achter te houden. Zijdehoenkrielen zijn zo groot als een duif en kunnen, in tegenstelling tot hun grote rasgenoten, aardig vliegen.
De kippen blijven binnen als het hard regent en hebben een betonnen plaat waar ze droge voeten kunnen houden. Omspitten van de grond helpt niet altijd, zeker niet als je op vette kleigrond zit en de grond volledig verzadigt is. Wat je structureel kan doen is een poel graven in de ren, als deze groot genoeg is.
Kunnen kippen doodvriezen? Koude omstandigheden zullen voor kippen doorgaans niet dodelijk zijn, zolang ze maar een warm hok hebben om zich in terug te kunnen trekken als het erg koud is.
Kippen zijn alleseters. Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid. Om hun voer goed te kunnen verteren, hebben kippen maagkiezel nodig.
Nachthok: Een goed nachthok heeft ventilatie en krijgt geen direct zonlicht. De wanden zijn zo glad mogelijk zodat bloedluizen zich niet in de kieren kunnen verstoppen. Een nachthok dat je gemakkelijk kan schoonmaken is voor jezelf erg prettig en maakt kippen houden leuker!
Koop zowel een nachthok als een ren voor ze. Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip.
Het Zijdehoen
De kippen hebben de kleurslag buff, blauw, zwart, wit, meerzomig patrijs, meerzomig zilverpatrijs of koekoek. Dit ras heeft twee grote voordelen: ze is bestand tegen lage temperaturen en de hennen zijn snel broeds. Ze leggen gemiddeld 110 eieren per jaar.
Het zijdehoen heeft een aparte purperkleurige huid en azuurblauwe oorlellen. Ze wegen 1,4 tot 1,8 kg. De hanen zijn forser dan de hennen; zij wegen 1,5 tot 2 kg. Naast grote zijdehoenders zijn er ook krielzijdehoenders.