Aspirine voorkomt de vorming van bloedstolsels. Het kan nuttig zijn in het geval van een hartaanval, en het voorkomt ook hartaanvallen. Een dagelijkse behandeling met aspirine wordt over het algemeen niet aanbevolen.
Aspirine kennen we allemaal als pijnstiller, maar het is ook een effectieve (en goedkope) optie voor het verlagen van de kans op een hartinfarct en beroerte. Vooral mensen die al een hartinfarct of beroerte hebben gehad, varen wel bij dit eenvoudige medicijn.
Gebruik aspirine alleen ter preventie van trombose, een TIA of hartinfarct als een arts dit adviseert. De gebruikelijke startdosering op dag 1 is 160 mg, soms is dit 200 mg. De onderhoudsdosering is 80 tot 100 mg aspirine per dag. Vaak moet je dit middel levenslang gebruiken.
Acetylsalicylzuur remt de vorming van bloedpropjes, waardoor het bloedvat minder snel afgesloten kan raken. Een TIA is een lichte beroerte, waarbij een bloedstolsel de bloedtoevoer naar de hersenen korte tijd afsluit. Een klein gedeelte van de hersenen krijgt hierdoor geen zuurstof.
Wat doet u bij een hartstilstand als u alleen bent? Als u alleen bent met het slachtoffer is het belangrijk om bij het slachtoffer te blijven, maar ook om een AED zo snel mogelijk ter plekke te krijgen. Bel allereerst 112. Mits je binnen 1 minuut een AED ter plekke kan krijgen haal je deze op.
Bij reanimatie pomp je op een kunstmatige manier zuurstofrijk bloed rond door het lichaam.Dit doe je door steeds 30 borstcompressies te geven en 2 beademingen. Reanimatie kan schade aan vitale organen zoals de hersenen en het hart beperken of voorkomen. Meestal zal reanimatie het normale hartritme niet herstellen.
De behandeling
Daarom wordt uw naaste de eerste 24 uur na opname gekoeld op de IC als zijn of haar lichaamstemperatuur boven de 36 graden komt. Uw naaste is dan 24 uur lang in een koeldeken gewikkeld, ligt aan de beademing en wordt in slaap gehouden. Door de koeling vermindert de zwelling in de hersenen.
Dagelijkse inname van aspirine wordt op dit moment enkel aanbevolen om een tweede hartinfarct of beroerte te voorkomen voor mensen die reeds een infarct of beroerte doormaakten. Voor mensen zonder noemenswaardige hartproblemen, zegt de richtlijn dat de voordelen van aspirine niet opwegen tegen de nadelen.
Het gebruik van aspirine door ouderen zonder hart- en vaatziekten wordt daarom afgeraden. Deze uitkomst verandert niets aan het feit dat aspirine wel degelijk effectief is bij mensen mét hart- en vaatziekten.
Aspirine heeft ook bezwaren. Omdat het medicijn bloedplaatjes minder 'kleverig' maakt, kan er gemakkelijker een inwendige bloeding ontstaan. Vooral maag en darmen zijn daar gevoelig voor. Wie het middel dus dagelijks slikt en een verhoogde kans op bloedingen heeft, krijgt maagbescherming.
ACE-remmers verlagen de bloeddruk en verbeteren de pompkracht van het hart. Hierdoor verbetert de werking van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn captopril, enalapril, lisinopril, ramipril, trandolapril en zofenopril.
Het verschil in deze twee zit in de sterkte. Aspirine bevat 500mg acetylsalicylzuur en werkt voornamelijk pijnstillend, koortsremmend en ontstekingsremmend. Acetylsalicylzuur cardio bevat slecht 38 tot 100mg acetylsalicylzuur en werkt preventief ter voorkoming van de bloedstolling.
Cardioaspirine dient ter behandeling en voorkoming van sommige hart-, hersen- en bloedvaatziekten. Gebruik dit middel alleen na overleg met uw arts. Cardioaspirine is geïndiceerd voor gebruik bij volwassenen.
Antwoord van de apotheker. Aspirine heeft geen invloed op de bloeddruk, ook niet op de onderdruk en mag dan ook zonder problemen gebruikt worden door patiënten die een te hoge onderdruk van het bloed hebben.
Werking. Aspirine is een zogenaamde "bloedverdunner". Zij verhindert de vorming van bloedklonters door de hechting tussen de bloedplaatjes af te remmen. Aspirine heeft daarnaast ook een pijnstillende en koorstwerende werking en wordt vaak in het dagelijkse leven gebruikt voor deze indicatie.
Acetylsalicylzuur remt de vorming van bloedstolsels. De remmende werking op de vorming van bloedstolsels begint direct na inname. Na enkele dagen van gebruik is het effect optimaal. Het lichaam maakt voortdurend nieuwe bloedcellen aan die weer kunnen samenklonteren.
Acetylsalicylzuur verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking. Het pijnstillende effect begint binnen een half uur en houdt drie tot zes uur aan. De koorts zal binnen één uur na gebruik dalen. De koortsverlagende werking houdt ongeveer zes uur aan.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Acetylsalicylzuur innemen kort voor het slapengaan vergroot mogelijk het preventieve effect van dit middel tegen myocard- en herseninfarcten. Inname 's avonds zorgt dat het beenmerg 's ochtends iets minder bloedplaatjes aanmaakt dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Cardioloog Marc Brouwer, die het onderzoek coördineerde: “Nieuwere medicijnen zoals dabigatran, ook wel NOACs genoemd, zijn een goed alternatief voor de bloedverdunners bij de Trombosedienst (vitamine K antagonisten).
De deskundigen stellen nieuwe richtlijnen voor, meldt de krant The New York Times. Artsen moeten niet langer routinematig een dagelijkse lage dosis aspirine (tot 100 milligram) voorschrijven aan patiënten met een hoog risico op een eerste hartaanval of beroerte.
Aspirine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend. Daarnaast heeft het in lage dosering een anti-bloedstollingseffect. Paracetamol werkt niet ontstekingsremmend en heeft alleen een koortsverlagende en pijnstillende werking. Paracetamol is een veilig geneesmiddel en eerste keuze bij pijn.
Uw klachten ontstaan zonder directe aanleiding of nemen in korte tijd (een aantal dagen of zelfs uren) toe. De aanvallen treden ook op in rust en duren vaak langer dan twintig minuten.
Bij een hartinfarct kan het bloed niet meer naar een deel van het hart stromen. Dit komt door een vernauwing of verstopping in 1 of meer slagaders rond het hart. Dat deel van het hart krijgt dan geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct heet ook wel een hartaanval.
Klachten hartinfarct
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten en gaat vaak samen met:uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm.