Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Lyocell absorbeert vocht nog beter dan katoen. Stel: je hebt beddengoed gemaakt van lyocell, dan neemt je hoeslaken het vocht razendsnel op en voert het af. Lyocell blijft daardoor minder lang nat dan katoen, wel zo fris!
Draag luchtige, wijde kleding. Zweet kan dan makkelijker verdampen. U krijgt het minder gauw warm. Draag ondergoed en sokken van katoen, wol of linnen.
Polyester is juist een ademende stof, net als polyamide. Het neemt geen vocht op, maar stuurt het naar buiten. Op die manier verdampt het vocht zonder dat het vlekken achterlaat. Daardoor krijg je het ook niet koud op een warme dag, wanneer de zon verdwijnt en de avond valt.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
De eigenschappen van microvezel zijn een beetje te vergelijken met die van katoen, het neemt namelijk ook veel vocht op. Daarentegen is structuur is wat gladder dan katoen en daardoor voelt aan katoen/satijn. Het is goed vocht regulerend, en de prints komen op deze stof zeer mooi uit.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van.
Omdat Viscose ontstaat uit cellulose toont het veel overeenkomsten met katoen: het voelt aangenaam en zacht, is comfortabel om te dragen, valt natuurlijk en is makkelijk te verven in heldere, felle kleuren.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop
Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.
Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Het betekent dat u meer zweet dan eigenlijk nodig is om uw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Zweten is normaal bij warmte, inspanning, spanning en emotie.
De stof is zo zacht als zijde, zo soepel als viscose en zo sterk als polyester. Waar katoen je soms in de steek laat wanneer je er flink in hebt lopen zweten, reguleert Tencel de lichaamstemperatuur en neemt het veel beter vocht op dan katoen. De stof voelt bovendien net zo luchtig aan als linnen.
Viscose, ook wel bekend als rayon, is een natuurlijke, synthetische stof. Oftewel een synthetische stof, gemaakt van natuurlijk materiaal. Viscose bestaat namelijk voor ongeveer 90% uit de cellulose van bomen, zoals beuken of sparren. Deze vezels worden gewonnen uit kleine stukjes hout.
LYOCELL is een duurzamere vorm van viscose. Voor deze stof wordt gebruik gemaakt van andere chemicaliën die minder milieubelastend zijn. Deze chemicalien kunnen bovendien makkelijkere uit het water gefilterd worden. Het kan wel nog zijn dat het hout niet persé duurzaam of gecertificeerd is.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties. Maar ook zonder een gevoelige huid is het alsnog beter om voor een ander materiaal te kiezen.