Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn. Het is goed om onderling gedrag goed te lezen bij je katten. Als je kat binnen alleen leeft, is het belangrijk dat jij als baasje voldoende tijd met haar doorbrengt.
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Op de vraag of je een kat beter alleen of samen kunt houden, is dus geen eenduidig antwoord. Kijk goed naar het gedrag van je kat en wees ook kritisch naar jezelf. Wanneer jij veel van huis bent en weinig aandacht hebt voor jouw dier, overweeg dan een maatje, zodat je kat zich niet hoeft te vervelen.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Territorium afbakenen
De pootjes geven de unieke geur van een kat af op het kussen of deken, wat betekent dat kneden een geweldige manier kan zijn om alles wat ze aanraken naar zichzelf te laten ruiken. Ze zijn blij met hun plekje, maar willen niet dat andere katten het uiteindelijk afpakken.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Aantal kattenbakken per kat
Het ideale aantal kattenbakken is één per kat en één extra. Dus voor vier katten zijn vijf kattenbakken ideaal. De kattenbakken kunnen het beste op twee of meerdere plekken in huis staan. Deze plekken moeten makkelijk te bereiken zijn, maar moeten wel privacy hebben.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Onder elkaar communiceren katten vooral via lichaamstaal. Maar bij ons gebruiken ze hun stemgeluid. Klein kittens hebben als snel in de gaten dat mensen veel sterker op stemmen reageren dan op lichaamstaal of geurboodschappen.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Hoewel studies hebben aangetoond dat het langetermijngeheugen van een kat wel 200 keer zo lang kan meegaan als dat van een hond, zijn katten zeer selectief in wat ze zich herinneren. In principe herinneren katten zich alleen wat hen ten goede komt.
Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft. Ook is het slim om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat je kat als jij even niet oplet zijn nagels scherpt aan je bank.
Het antwoord op de vraag of een buitenkat gelukkiger is dan een binnenkat, is dus niet per definitie ja. Het verschilt helemaal per situatie en je kan veel doen om een binnenkat gelukkig te houden. Maar ook als hij binnen blijft kun je hem altijd een klein stukje van buiten geven.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.