Peulvruchtenpasta en peulvruchtenrijst staan in de Schijf van Vijf en passen dus in een gezond voedingspatroon. Het eten van peulvruchten als linzen en kikkererwten leidt tot een verlaging van het LDL-cholesterol.
Pasta op basis van bijvoorbeeld linzen bevatten ook rond de minimaal 50 gram koolhydraten per 100 gram onbereide pasta. Daarnaast zijn er kant-en-klare pastasoorten die bijna geen koolhydraten bevatten. Pastavervanging op basis van groenten zijn een stuk lager in koolhydraten.
Wanneer je plantaardig eet, kan peulvruchtenpasta dus een goede eiwitbron zijn. Wanneer je gerecht al een goede eiwitbron bevat kan je toch het best kiezen voor volkoren pasta, dit heeft namelijk wat meer bite dan de peulvruchtenpasta.
Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid. Witte pasta wordt gemaakt van bloem waarin niet meer de vezels en een groot deel van de voedingsstoffen zitten, die wel in volkorenmeel zitten.
Rode linzen in de vorm van penne. De bereiding is hetzelfde als bij gewone pasta maar door de peulvruchten is het voedzamer, lekkerder én glutenvrij.
Waarom zijn groene linzen goed voor je gezondheid:
Zo bevatten linzen goede hoeveelheden thiamine (vitamine B1) en vitamine B6 (pyridoxine), allebei belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Daarnaast zijn de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, seleen en zink allemaal in linzen te vinden.
De pasta zit vol met smaken en heeft een lichte zoete ondertoon. Daarnaast zit de pasta bomvol eiwitten, vezels en ijzers. Een echt toppertje dus! Kook de pasta in ruim kokend water met een beetje zout in 4 minuten gaar.
Tip 1: kies voor volkoren
Volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst bevatten veel meer voedingsvezels dan niet-volkoren varianten. Eén opscheplepel volkoren spaghetti bevat ruim 3x (!) zoveel voedingsvezels als 'gewone' spaghetti.
Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.
Bewuste keuze: volkoren pasta is gezond
Wanneer je pasta-recepten gezonder wil maken, kies je voor volkorenpasta. Deze bevatten veel vezels, ijzer en B-vitamines. Volkoren graanproducten dragen bij aan een goede darmwerking en stoelgang. Ook geeft volkorenpasta je langer een vol gevoel.
Peulvruchten
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord.
1. Vul een pan met 800 ml water per persoon en breng aan de kook. 2. Voeg 100 g gele linzen spaghetti per persoon toe.
Breng 1 liter water per 100 gram pasta aan de kook. Voeg de pasta en eventueel wat zout toe en kook deze in 4 minuten beetgaar. Tussendoor af en toe roeren.
Er zitten 321 kilocalorieën in 1 kopje (105 gram) linzen gedroogd.
Eiwitten. Met respectievelijk 50 en 25 gram eiwit per 100 gram, zijn Atkins Penne en AH rode linzen pasta hier de eiwit toppers! Dit zijn ook de twee varianten pasta die de minste koolhydraten bevatten.
Rode linzenmeel is een levensmiddel met een speciale smaak, delicater en verfijnder. Het is een voedingsmiddel dat rijk is aan eiwitten en vezels.Het is een goede bron van mineralen (magnesium, ijzer) en vitamines van groep B.
Maar wist je dat pasta een betere keuze is als je wilt afvallen? Uh wat? Ja echt, je hoort het goed! Pasta heeft namelijk een lagere glycemische index dan rijst, en dat houd je bloedsuikerspiegel stabieler.
Ook boekweit-, quinoa- en maïspasta bevatten zo'n 350 calorieën per 100g, net als de witte en volkoren pasta soorten. Iets magerder is de linzenpasta, met zo'n 330 calorieën per 100g.
6) Pasta. Hier wordt het echt tricky, maar pasta mag niet. Daar wordt je namelijk veel te snel vol van en dat moet natuurlijk niet als je een diner van 36 gangen wilt serveren.
Voedingsvezels binden het vocht waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Bij diarree verliest u naast vocht ook zouten. Gebruik zoutbevattende producten zoals bouillon of soep.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
De rode linzen hebben de meest zoete en nootachtige smaak en zijn makkelijk te bereiden door de korte kooktijd. Ze zijn goed te gebruiken in soepen, spreads en curry gerechten, doordat je deze linzen stuk kookt. De bruine linzen hebben een rijke, aardse smaak en de groene linzen hebben een iets robuuste smaak.
Hoe kan je ze vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan kom je erachter dat je de linzen bent vergeten bij de supermarkt. Je kunt ze vervangen door andere peulvruchten, zoals bijvoorbeeld kikkererwten, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen of borlottibonen.