Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang.
De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de operatie weer ongesteld. 2 weken daarvoor heb je een eisprong en kun je dus al zwanger raken.
Eén eileider
De kans per maand neemt wel af als je een beschadigde eileider hebt, omdat de eisprong meestal aan beide kanten even vaak voorkomt. Als er alleen een eisprong plaatsvindt aan de beschadigde kant, dan is de kans op een spontane zwangerschap erg klein.
Er kan vaginaal bloedverlies optreden en/of u kunt pijn aan één kant van de buik krijgen. Een abnormale of late menstruatie kunnen passen bij de klachten. Wanneer de eileider scheurt ontstaat er een ernstige situatie.
Langetermijngevolgen van preventief eierstokken verwijderen
Op lange termijn kun je ook nog de gevolgen van de overgang merken, bijvoorbeeld: Verhoogde kans op botontkalking. Botontkalking komt vaker voor bij vrouwen die vroeger dan normaal in de overgang komen. Verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Over het algemeen is het advies om de eerste 6 weken na de operatie geen gemeenschap (vrijen) te hebben, zodat het wondgebied goed kan genezen. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen. De eerste tijd na de operatie hebben de meeste vrouwen minder zin in vrijen.
De eileiders kunnen soms weer aan elkaar groeien en opnieuw een doorgang maken. De kans op zwangerschap is groter als een deel van de eileiders worden dichtgebrand, mogelijk is er iets meer kans dan bij het plaatsen van een clip.
De eileiders hebben als taak het vervoeren van eicellen en zaadcellen. Elke cyclus komt er in de eierstokken een eicel tot rijping. Daarnaast maken de eierstokken geslachtshormonen.
Is er maar één eileider open, dan is de kans op een spontane zwangerschap verminderd maar zeker niet uitgesloten.
Meestal worden eileiders verwijderd door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Dit gebeurt altijd onder narcose. De baarmoeder, eileiders en eierstokken zijn zichtbaar op de monitor. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld verklevingen, vleesbomen of cystes direct uit de buikholte te verwijderen.
Open eileiders zijn nodig om zaadcellen vanuit de vagina en de baarmoeder naar de eierstok te vervoeren en een eventueel bevruchte eicel weer naar de baarmoeder terug te brengen. Bij één afgesloten eileider is de vruchtbaarheid verminderd, maar is er nog voldoende kans om spontaan zwanger te raken.
De functie van de eileider is het vervoer van de eicel of embryo naar de baarmoeder. De epitheelcellen die het oppervlak van de eileider bedekken, hebben trilharen die de eicel of embryo voortbewegen naar de baarmoederholte. In de eileider kan de bevruchting plaatsvinden.
Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duurt het meestal 6 tot 8 weken voor het hCG-hormoon uit uw bloed is. Als uw lichaam de zwangerschap zelf heeft gestopt, mag u na de eerste menstruatie weer opnieuw proberen om zwanger te worden. Ook na een operatie mag u het na de eerste menstruatie weer proberen.
Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Na de eierstokoperatie ben je definitief onvruchtbaar. Sinds kort bestaat er echter een mogelijkheid om na de operatie alsnog zwanger te raken, voor het geval een (onvervulde) kinderwens wordt aangewakkerd.
Wanneer de arts tijdens de operatie 1 eierstok verwijdert en je baarmoeder nog intact is, kun je nog spontaan zwanger worden.
Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Het is gevaarlijk als de eileider scheurt waardoor bloed in de buikholte komt. Dit geeft plotseling veel buikpijn met schouderpijn en het voelt alsof u naar de wc moet zonder dat er iets komt. Ook kunt u in een shock raken met misselijkheid, braken, snelle pols, transpireren en flauwvallen.
Bij de meeste vrouwen start de overgang rond het 50ste levensjaar, en beginnen de hormonale veranderingen geleidelijk. Als je je eierstokken preventief laat verwijderen, stopt de productie van oestrogeen. Je komt niet geleidelijk, maar abrupt in de overgang. De klachten beginnen dan binnen een week na de operatie.
Aan het andere uiteinde zit een soort trechter, die boven de eierstok hangt. Deze vangt de eicel op na je eisprong. Je eileiders zijn tien tot twaalf centimeter lang en heel dun. Ze zijn maar 1 millimeter dik.
Bij echo-onderzoek kunnen de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies en de eierstokken in beeld worden gebracht door middel van geluidsgolven. Echo-scopie betekent letterlijk: kijken met geluid. Het geluid dat de echokop (transducer) produceert, kan niet door het menselijk oor worden waargenomen.
Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.
Een sterilisatie van de man is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Toch geeft deze ingreep geen 100% garantie dat de zaadleiders niet spontaan herstellen. Echter, wanneer de sterilisatie op een juiste manier is uitgevoerd is de kans op zwangerschap zeer klein.
Klachten en symptomen bij verklevingen
diarree. winderigheid. buikpijn. opgezette buik.