Wat eet het vliegend hert? Het vliegend hert is een echte zoetekauw. De kever smult het liefst van het sap van beuken of eiken. Met haar kleine maar krachtige kaken knaagt het vrouwtje door de boomschors om zo het sap op te kunnen likken.
De mannetjes hebben enorme kaken, maar ze kunnen er niet mee bijten. De kaken van het vrouwtje zijn normaal ontwikkeld en net als bij veel kevers behoorlijk sterk. Als zij zich moet verdedigen, kan ze venijnig bijten.
Het vliegend hert is zeer zeldzaam in Nederland en staat op de lijst van bedreigde soorten. Hoewel het mannetje er vervaarlijk uitziet, is het volkomen onschuldig: de kaken kunnen niet veel en zijn vooral om te imponeren. Het vrouwtje daarentegen kan door boomschors boren met haar kaken en kan tot bloedens toe bijten.
Vliegen doet het vliegend hert dus alleen bij lekker weer. Als deze indrukwekkende soort vliegt maakt hij een brommend geluid. Vaak hoor je ze eerst en pas daarna zie je ze: een enorme kever die verticaal hangend door de lucht zweeft. De enorme kaken van het mannetje lijken dan op het gewei van een hert.
Het vliegend hert (Lucanus cervus) is de grootste Nederlandse kever. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, zij zijn tot wel 9 cm groot en hebben immense gewei-vormige kaken. Deze indrukwekkende kaken worden slechts gebruikt om rivaliserende mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren en niet om mee te eten.
Wantsen zowel als kevers kunnen vaak vliegen, en bij beide groepen worden de verharde vleugels (de dekschilden) tijdens de vlucht omhoog geklapt.
De wandelende tak is goed gecamoufleerd. De wandelende tak is het allergrootste insect ter wereld en sommige soorten kunnen wel 50 centimeter lang worden. Zijn lichaam bestaat uit drie delen. De kop, het borststuk en het achterlijf.
De meeste boktorren eten als volwassen kever alleen boomsappen, nectar en stuifmeel; geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten in volwassen staat zelfs helemaal niets meer, en richten zich volledig op de voortplanting. De eieren worden een voor een onder boomschors afgezet.
Een Vliegend Hert /Jägerbom(b) /Turbojäger is een cocktail die bestaat uit een combinatie van een energiedrank zoals Red Bull en Jägermeister. De combinatie is zeer populair in Scandinavische landen, maar begint ook in Vlaanderen en Nederland bekender te worden, met name onder studenten.
De kortschildkever kan flink bijten
De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht.
Lang leeft een vliegend hert niet: mannetjes enkele weken, vrouwtjes hooguit twee maanden. Hun korte leven draait dus vooral rond paren en voortplanten.
Op basis van deze data wordt de totale populatie hier geschat op een duizendtal individuen (700-1400).
Meikevers kunnen niet steken en bijten. De meikever vliegt enkel om voedsel of een vrouwtje te zoeken. Tijdens het vliegen maken ze een brommend geluid. Meikevers vluchten niet weg bij gevaar in tegenstelling tot andere insecten zoals de vlieg.
De volwassen meikever vliegt het liefst 's nachts en hierdoor zijn vleermuizen belangrijke vijanden. Vleermuizen sporen de kevers op door hun echolocatie en plukken ze uit de lucht. Overdag worden de kevers vooral door vogels zoals mezen, kraaien en spreeuwen en andere insecteneters zoals kikkers gegeten.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
Het 'Vliegend Hert' is kneiterpopulair in de Oostenrijkse après-ski. Het drankje bevat een shot gekoelde Jägermeister en een half blikje energydrank (beide in de Nederlandse supermarkt te verkrijgen).
Flying Hirsch/Jägerbomb. Voor de combinatie tussen Red Bull en Jägermeister zijn diverse benamingen. Het drankje is kant-en-klaar verkrijgbaar of men laat een shotglas of mini flesje Jägermeister in een glas met energiedrank vallen. Soms worden er hele taferelen met tientallen glazen en shots op de bar mee uitgevoerd.
Het beestje brengt namelijk alleen schade toe aan het hout. Voor het hout is de boktor dus gevaarlijk. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat het beestje bij ze in de buurt komt of misschien bijt.
De boktor zelf kan weinig kwaad en zal geen of nauwelijks schade aanrichten. Wel kan de boktor bacteriën met zich mee naar binnen nemen, die voor gezondheidsrisico's zorgen. Het is met name de larve van de boktor, vaak houtworm genoemd, die voor de schade aan uw woning zorgt.
De rode boktor is een keversoort waarvan de larve in dood hout of in brandhout leeft. Soms komt de rode boktor inclusief larven in de woning terecht en kunnen ze schade aan houten constructies en meubilair aanrichten. Er zijn meerdere soorten rode boktorren, niet allemaal zijn ze schadelijk.
Sommige soorten wandelende takken moeten alleen gehouden worden. Dan gaat het o.a. om de Anisomorpha of de Pseudophasma of andere soorten die een sterk bijtend zuur uitscheiden of doornige poten hebben. Andere kan je wel samen houden met enkele soortgenoten of zelfs met andere soorten.
Een Indonesische man deelt de beelden van een insect dat hij tegenkwam in zijn huis op social media. Het bizarre wezen heeft tentakels en is een soort mot met een oranje achterlijf. Het gaat om een mannetjesmot van de familie creatonotos. Het is een tijgermot die - helaas voor de bewoners - wel vaker voorkomt in Azië.
Het sterkste insect ter wereld is een kever genaamd Onthophagus taurus. Dit concluderen wetenschappers na maanden onderzoek. De mestkever kan 1.141 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken. Dit komt overeen met een persoon van zeventig kilo die zes volle dubbeldekkerbussen – oftewel 80 ton – optilt.