Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje.
Pannen zonder een antikleeflaag zijn gemaakt uit roestvrij staal (RVS). Jeroen gebruikt zijn roestvrijstalen pan steevast om een goed stuk vlees te bakken. De stevige bodem en het staal zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit en er een krokant korstje kan vormen.
Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur vóór je hem omdraait. Alleen zo krijg je een mooi korstje en de lekkere smaak van goed gebakken vlees. Doe hetzelfde op de andere kant voor een ideale bleu gebakken steak. Wil je de steak meer gegaard, draai dan na die eerste 3 minuten het vuur lager.
Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Knoflook is een smaakmaker die goed past bij de smaak van biefstuk, maar kijk uit dat het niet overheerst. Tijm past heerlijk bij bij rundvlees en al helemaal bij een lekkere biefstuk. Zwarte peper is absoluut onmisbaar bij biefstuk. Denk bijvoorbeeld aan pepersteak; peper en biefstuk zijn een gouden combinatie!
Veel geraffineerde oliën kun je verhitten tot 220 à 240 °C. Denk aan zonnebloemolie, rijstolie, druivenpitolie, koolzaadolie, kokosolie, dat soort dingen. Voor bakken dus perfect, maar de botersmaak moet je later toevoegen aan je vlees als je dat lekker vindt.
De Testresultaten
De onbetwiste winnaar van de Smaakpolitie test was de biefstuk van de Keurslager. Een biefstuk die volgens één van de liefhebbers smelt op de tong. Op de tweede plaats ook een slager, de biologische slager.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
Welke pannen gebruikt Loetje? Tip van Loetje: Gebruik een pan met een dunne bodem, die goed heet wordt. En als je maar een of twee biefstukjes wilt bakken, gebruik dan een kleinere pan. Die wordt sneller en beter warm en je hebt minder margarine nodig.
De Dagelijkse Kost pannen zijn er! Televisiekok Jeroen Meus lanceert zijn kers(t)verse Dagelijkse Kost-pannencollectie. In de hele collectie staat 'keramisch' centraal. De keramische antikleeflaag is gemaakt van natuurlijke materialen, zonder schadelijke stoffen wat garant staat voor perfecte bakresultaten.
Er zijn vier materialen waarvan koekenpannen worden gemaakt: koper, roestvrij staal, gietijzer en aluminium. Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca.
Je moet het vlees ook makkelijk kunnen omdraaien in de pan. Kies dus liever een maatje groter, dan te klein. 26 à 28 centimeter diameter of groter is voldoende ruim. Omdat de meeste braadpannen zwaar zijn, kies je er best een met twee stevige handvatten van metaal zodat je pan ook in de oven kan.
Een braadpan is onmisbaar als je bijvoorbeeld een groot stuk vlees langdurig wilt braden. Deze pannen hebben vaak een wat dikkere bodem zodat je gerechten uren op een laag vuur kan laten sudderen. Zo trekken de smaken van de verschillende ingrediënten geleidelijk in elkaar en dat proef je.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
Moet je biefstuk bakken in roomboter of olie? Normale roomboter verbrandt te snel om rood vlees in te kunnen bakken op hoge temperatuur. Het verbrand op 180 °C terwijl je biefstuk vaak bakt tussen de 175 °C en 220 °C. Als je je biefstuk dus relatief koud bakt kàn het net in roomboter.
Omdat zout vochtabsorberend is trekt het het vocht uit het oppervlak van de biefstuk, waarna het meteen verdampt door de hete pan of grill. Daardoor krijg je een minder lekkere biefstuk. In plaats daarvan kun je het zout beter 40 minuten van tevoren aanbrengen.
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
Kruid de biefstuk met grof zeezout en peper of maak een eigen kruidenmengsel van zout en peper en andere kruiden, zoals gedroogde oregano, tijm, paprikapoeder, en knoflook, en bestrooi het vlees daarmee. Ook lekker is deze kruidenolie met basilicum, oregano en tijm.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het heeft zo uit de doos dus geen 'anti-aanbaklaag'. Deze laag moet je zelf creëren door olie op hoge temperaturen te laten hechten aan het gietijzer. Daarna heb je nauwelijks onderhoud en zal je pan vrijwel alles perfect kunnen bakken.