Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest.
Wol. Er zijn meerdere stoffen die goed warm houden. De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is.
De allerwarmste stof voor je winterkleding is wol. Wol is namelijk door Moeder Natuur gemaakt om schapen warm te houden in koude, natte winters. Dat betekent dat wollen winterkleding hetzelfde voor jouw lichaam kan doen!
Wol is te warm
Wol helpt de lichaamstemperatuur te regelen en is daarom ook geschikt om te dragen als het buiten warm is. Bovendien absorbeert wol ook vocht van het lichaam waardoor je droog blijft – zelfs als je zweet.
Doordat katoen een natuurlijk product is, voelt de stof natuurlijk aan op je lichaam. Katoen neemt vocht op door de holle vezels en heeft daardoor een hoog draagcomfort. Zo voelt katoen in de zomer lekker koel aan en in de winter juist warm door de isolerende eigenschappen van de holle vezels.
Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet. Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op.
Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op.
Wol wordt geproduceerd door dieren. De vele lucht die tussen de vezels zit komt al van het product zelf, maar wordt nogmaals aangesterkt door het bewerkingsproces. Het garen houdt dus goed warmte vast, perfect voor lekkere sokken of een winterse trui. Katoen is een plantaardig product.
Producten van kasjmier kunnen tot acht keer warmer zijn dan die van schapenwol. De kasjmiervezel is nóg zachter en lichter dan de merinowolvezel en daarom zeer comfortabel.
Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol. Maar een schapenwollen deken is veel dikker dan een alpaca plaid en ook hartstikke warm.
Wol. Wol is de warmste stof van allemaal.
Welke voordelen heeft acryl? Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol.
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt. Tijdens het sporten is het daarom beter om technische kunststoffen, zoals de speciale dri-fits en dry-techs, te dragen.
Waarom geen sportkleding van katoen? Katoen heeft als eigenschap dat het heel prettig draagt, maar ook dat het vocht opneemt en lang vasthoud. Ga je sporten en dus zweten in een katoenen shirt dan komen er al snel natte plekken in je shirt en blijft je huid ook nat doordat het lang duurt voordat katoen droog is.
Deze natuurlijke eigenschappen worden bijna één op één overgenomen door kleding die van wol wordt gemaakt: wol is warm en isolerend maar toch ademend, en is ideaal als je in wisselende temperaturen verblijft of veel buiten bent. Wol kan tot 33% van zijn eigen gewicht aan water opnemen zonder vochtig aan te voelen.
Wol biedt isolatie en blijft ademend als je begint te zweten, en is moeilijk te overtreffen door andere natuurlijke stoffen. Wol heeft echter ook een aantal nadelen. Ten eerste voelt wol zwaar aan als het nat wordt, waardoor het minder geschikt is voor buitenactiviteiten. Fleece houdt daarentegen minder water vast.
Merinowol prikt bijna niet
Een merinowol plaid is warm, zacht en ademt goed. Merinowol wordt ook vaak in kleding gebruikt omdat het een ademende stof is. Een plaid gemaakt van dit soort wol is een heerlijk, behaaglijk plaid.
Merinowol staat op de vierde plaats en is onder de schapenwol het warmste. Hoewel het niet zo warm is als de bovengenoemde soorten wol, is het wel goedkoper en meer gangbaar.
Als je weet dat schapen hun wol nodig hebben om zichzelf in weer en wind warm te houden, begrijp je dat wol een geweldig isolatiemateriaal is. Ook bij regen moet de wol hen goed warm houden. Daardoor is schapenwol een van de weinige isolatiematerialen die goed blijft isoleren in een vochtige omgeving.
Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Allereerst het draagcomfort; een katoenen stof voelt natuurlijk aan op je lichaam en de duurzaamheid van katoen maakt het tot een populair materiaal voor kleding. Ten tweede is katoen erg stevig, waardoor het bestand is tegen mechanische en chemische invloeden van buitenaf. Verder absorbeert de stof veel vocht.
Scheerwol is niet alleen beter voor het milieu, het is ook lekker zacht en houdt ons warm in de winter. Wol is elastische en kreukt niet, dus je hoeft het bijna nooit te strijken. Daarnaast isoleert scheerwol zeer goed. Door de krimpende structuur van de wol wordt de lucht als isolatielaag ingesloten.
Het uiterlijk van katoen kan verschillen van mat tot glanzend. Hoe meer glans, hoe hoger de prijs. Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op. Het nadeel hiervan is dat bij zeer warm weer of tijdens het sporten, de stof vochtig wordt van het zweet en gaat plakken.
In de juiste stoffen voel je je meer comfortabel in je kleding en blijf je bovendien koel. Ga daarom voor katoen, linnen, zijde, hennep en evt.voor viscose. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en zijn daarom een betere optie dan synthetische materialen.
KATOEN - EEN ZEER DUURZAAM, KLEURVAST EN VOORGEWASSEN STOF
100% katoen - Een duurzaam, kleurecht en sanforised (voorgekrompen) katoenen stof die wordt gebruikt in al onze ambachtsman kleding. Een paar van de voordelen van katoen zijn: Zacht en comfortabel. Altijd voorgewassen en voorgekrompen.