Serveer de hapjes daarom het liefst gesneden en wel op de plank. Daarnaast kun je houten planken mooi bewaren en houden door ze regelmatig te behandelen met een olie. Dit kan met lijnzaadolie, arachideolie, druivenpitolie of zelfs bijenwas. Olijfolie is te vet om een houten borrelplank mee in te smeren.
Naast dat ik het altijd weer leuk vind om iets lekker samen te stellen is het ook ideaal omdat je er naar ieders smaak wat op kunt leggen. Ook kun je het makkelijk van tevoren voorbereiden hoef je die dag of avond zelf niet lang in de keuken te staan.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes. (Let op: gebruik van amandelolie is af te raden wanneer je een notenallergie hebt) Ook witte minerale olie is geschikt maar wij adviseren het gebruik van Eden Snijplankolie. Gebruik geen olijfolie omdat dit plakkerig en viezig wordt. Dat wil je natuurlijk niet.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
Het antwoord is: nee. Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
Zorg voor afwisseling
,,Borrelen kan heel goed een maaltijd vervangen. Eten erna is niet nodig. En het is ook fijn als je erna niet nog de keuken in hoeft. Daarom zorg ik voor afwisseling : iets hartigs, iets zoets, iet met groente, iets voor de kinderen, vlees, vis.”
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Duyvis Borrelplankje kaas & mosterd smaak bestellen | ah.nl.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Tapas smaken het lekkerst met een goed glaasje wijn of sherry. Tapa betekent letterlijk 'deksel'. Volgens de legende dekten de Spanjaarden vroeger hun glaasje wijn af met een dekseltje van brood, kaas of ham. Zo konden er geen vliegen of stof in het glas komen.
De kosten per persoon kunnen flink uiteenlopen. Je hebt goedkope hapjes voor €10 per persoon, een uitgebreid assortiment voor €15 p.p en luxe variatie hapjesschalen voor €20 per gast. Een cateraar kan vaak alles maken wat je wilt, maar let op dat maatwerk catering vaak extra duur is.
Borrel I. Arrangement 'Borrel I' is een uitgebreide borrel met een combinatie van een rondgang van koude en warme hapjes. Op tafel presenteren wij brood met huisgemaakte smeersels. Rondgang met combinatie van wraps; vis, vlees en vegetarisch.
De borrelplank als avondeten geeft een leuke en lekkere draai aan de doorsnee avondmaaltijd. Heerlijk voor op de vrijdagavond, maar ook op een doordeweekse avond is een borrelplank een goed, gezellig en gemakkelijk alternatief om met het hele gezin van te smullen.
Borreltijd begint om 17:00 uur. Een paar dingen nog over het woord borrel. Afgeleid van het Middelnederlandse borre / borne (bron, bronwater) betekent dit woord tegenwoordig een glaasje jenever. Maar het is tevens synoniem voor een drankje.
Om je snijplank een goede start te geven, raden wij je aan om de snijplank voor het eerste gebruik te behandelen met olie. Met deze olie creëer je een natuurlijke beschermlaag. Hierdoor zal de houten snijplank minder snel vocht opnemen én voorkom je uitdroging!
Walnootolie en lijnzaadolie
Deze oliesoorten worden al eeuwen gebruikt. Ze leveren een duurzame beschermlaag op voor de houten snijplank en geven ook nog een mooie natuurlijke tint. Lijnzaadolie (of kortweg lijnolie) wordt veel gebruikt voor het conserveren van ongeverfd hout.
Leg de snijplank op een vlakke ondergrond en giet er ongeveer 100ml olie op. Strijk deze uit met een keukenpapier, kwast of met de hand. Vergeet ook niet de randen mee te nemen. Wanneer de olie ietwat is ingetrokken herhaal je de stap aan de onderzijde van de plank.