De ziekte komt voor bij ongeveer 1 op 1000 personen. Ze treft tot 10 keer meer vrouwen dan mannen, meestal tussen 40 en 50 jaar, maar ze kan op elke leeftijd voorkomen. Van alle mensen met reumatoïde artritis heeft 10 tot 15% ook symptomen van het syndroom van Sjögren.
Circa 0,5 procent van de volwassen wereldbevolking heeft het syndroom van Sjögren. De ziekte is zeldzaam en de juiste diagnose wordt vaak pas na jaren, soms pas na twintig of dertig jaar, gesteld.
Het syndroom van Sjögren komt voor bij ongeveer 40 tot 60 op de 100.000 mensen.
Daarnaast kunnen alle organen in het lichaam betrokken raken bij het ziekteproces, zoals de nieren, lever, de hersenen en zenuwen. Ook hebben mensen met het syndroom van Sjögren vaak last van spier- en gewrichtsklachten en vermoeidheid.
De oorzaak van het syndroom van Sjögren is onbekend. Onderzoek hiernaar wordt gedaan in Nederland en wereldwijd. Mogelijk speelt een genetische aanleg een rol, die sommige mensen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van het syndroom van Sjögren dan andere mensen.
Doorgaans kent de ziekte geen ernstig verloop, maar de klachten kunnen zeer hinderlijk zijn. Mensen met het syndroom van Sjögren lopen een groter risico om kanker van de lymfeklieren (lymfoom) te ontwikkelen, maar door de zeldzaamheid van de ziekte is dat relatief uitzonderlijk.
Het syndroom van Sjögren is niet te genezen, maar kan wel behandeld worden om de klachten te verlichten. Over het algemeen zijn oogklachten goed te behandelen met kunsttranen. Dit is een vloeistof die de ogen vochtig houdt.
Hoe verloopt het syndroom van Sjögren? Bij het syndroom van Sjögren zijn uw klachten uiteindelijk voortdurend aanwezig. Vaak heeft u vooral last van droge ogen en mond, vermoeidheid en gewrichtsklachten. Sjögren last hebben van een droge mond tijdens de nacht.
Lever: ook de lever kan betrokken zijn bij het syndroom van Sjögren. Dit uit zich in afwijkingen van de leverfunctie. Dit is te zien in het bloed. Hierbij kunnen ook specifieke antistoffen in het bloed worden aangetroffen.
Via een bloedonderzoek stelt de reumatoloog vast of er sprake is van verhoogde ontstekingswaardes, zoals BSE en CRP. Het bloedonderzoek toont ook aan of er auto-antistoffen, zoals ANA, anti-SSA en anti-SSB, in het bloed aanwezig zijn. Als er een tekort is in de bloedcellen, dan blijkt dit ook uit het bloedonderzoek.
Als het slijmvlies uitdroogt, kan er een gevoel van droogte in de keel ontstaanen/of een droge mond. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door te veel ademen door de mond, snurken en overbelasting. Als de klachten van een droge keel niet verdwijnen of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts.
Reumatoloog. De internist-reumatoloog brengt uw klachten en symptomen in kaart die mogelijk bestaan naast uw gevoel van droge ogen en een droge mond. Er wordt ook gekeken of de uitslag van het bij u verrichtte bloedonderzoek past bij het syndroom van Sjögren.
Blijf goed kauwen
Kauwen zorgt voor de aanmaak van meer speeksel. Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt. Ook zuigen op waterijs, of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.
Bij een auto-immuunziekte gaat bij het opruimen van lichaamseigen cellen iets verkeerd waardoor het lichaam zichzelf als het ware aanvalt. Deze ziekten worden vastgesteld door specialisten zoals reumatologen, dermatologen, nefrologen.
Remedies en behandelingen voor een droge mond
Neem tijdens maaltijden iets te drinken, zoals water. Drink water voor, tijdens en na de maaltijd. Kauw op suikervrije kauwgom of zuig op suikervrije snoepjes om de aanmaak van speeksel te stimuleren. Vermijd roken en het drinken van alcohol.
Bij klachten van droge mond denkt men in de eerste plaats aan een geringe productie van speeksel. Zo zijn stress en angst gekende oorzaken van een droge mond. Stress remt de uitscheiding van speeksel uit de speekselklieren. Medicijnen liggen echter het vaakst aan de basis van klachten van droge mond.
De huisarts kan oogdruppels voorschrijven die de oogklachten kunnen verminderen. Tevens kan de arts een medicijn voorschrijven dat de speekselklieren en traanklieren stimuleert. Hierdoor heb je minder last van droge ogen en een droge mond. Er zijn echter geen medicijnen die het syndroom van Sjögren kunnen genezen.
vermijd zoveel mogelijk cafeïne houdende producten en dranken, omdat deze de speekselvloed verminderen. vermijd zoveel mogelijk zure (sport)dranken, dit geldt ook voor vruchtensappen. Bij een droge mond is het gebit kwetsbaarder voor tanderosie; een oplossing kan het drinken door een rietje zijn.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Bij Sjögren zijn de belangrijkste auto-antistoffen anti-SSA/Ro en antiSSB/La. Anti-SSA/Ro komt voor bij 50 à 90% van de SS-patiënten, anti-SSB/La in 30 à 60%. Deze laatsten zijn diagnostisch belangrijker. Bij secundair SS kunnen uiteraard ook de auto-antistoffen voorkomen die eigen zijn aan de bijhorende CIB.
Welke klachten kunnen je ogen ondervinden als je rheumatoïde artritis hebt? Rheumatoïde arthritis kan gepaard gaan met tal van oogklachten en ook met ernstige oogafwijkingen. Het wit van de oogbol (sclera) kan ontstoken raken. Dit kan pijnlijk zijn en moet door een oogarts beoordeeld en behandeld worden.
Een van de meest voorkomende oogproblemen in Nederland is droge ogen. Vooral in deze periode van het jaar lopen veel mensen met klachten rond als vermoeide ogen, hoofdpijn en wazig zicht.