Bel uw huisarts of de huisartsenpost als u klachten van uw oor heeft, zoals:pijn. bloed of vocht uit uw oor.
Als er tekenen zijn die kunnen wijzen op een schedelbreuk, vraag het slachtoffer dan om niet te bewegen. Houd het bloedende oor indien mogelijk naar beneden; zo loopt het bloed uit de gehoorgang en kan er geen bloedklonter in de gehoorgang ontstaan. Bedek het bloedende oor uitwendig met een droog verband.
Een bloedoor is een ophoping van bloed in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor, waardoor er een verdikking van het oor ontstaat. Deze holte gevuld met bloed noemen we een othematoom, oftewel bloedoor. Meestal ontstaat dit eenzijdig maar soms zien we in beide oren een othematoom.
oorpijn; een loopoor; bloed uit het oor; gedeeltelijk gehoorverlies.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Mastoïditis: een gevaarlijke oorontsteking
Deze infectie kan optreden wanneer otitis media niet of onvoldoende wordt behandeld. Deze oorontsteking kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot doofheid, bloedvergiftiging en kan zelfs dodelijk zijn.
Oorpijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de uitwendige gehoorgang of het middenoor. Doorgaans hebben volwassenen er minder last van dan kinderen. Oorpijn is meestal onschuldig en goed te behandelen.
In het kort. Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Pas gezette oorgaatjes en nog niet genezen oorgaatjes zullen dichtgroeien, wanneer men de oorbellen eruit haalt. Daarom moet men de eerste oorbellen minstens 6 weken in de oorlel of 12 weken in het kraakbeen ononderbroken laten zitten. Eenmaal volledig genezen oorgaatjes groeien daarentegen niet meer toe.
De meest voorkomende oorzaak van een bloedoor is oorontsteking. Door de pijn en jeuk aan het ontstoken oor zal de hond gaan krabben of met zijn kop schudden en met zijn oren klapperen. Wanneer het oor hard genoeg klappert kan een bloedvat kapot gaan.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Het trommelvlies gaat bol staan en dat doet pijn. Door de druk kan er een scheurtje in het trommelvlies komen. Het ontstekingsvocht loopt naar buiten, de druk neemt af en de pijn verdwijnt. Er kan ook wat bloed bij het ontstekingsvocht zitten; dat kan geen kwaad.
Wanneer een trommelvlies scheurt kan dat pijn doen. De pijn gaat meestal snel over. Het is normaal dat u daarna verder niets merkt. Bij een middenoorontsteking kan de pijn van de ontsteking minder worden als het trommelvlies scheurt (doorbreekt).
Het trommelvlies is zeer gevoelig; aanraking is pijnlijk. Het schoonmaken van de gehoorgang op grotere diepte dan dat met de punt van een handdoek mogelijk is, moet daarom worden ontraden.
Een vreemd voorwerp in de gehoorgang is een voorwerp dat er normaal niet thuishoort. Vooral bij kinderen komt het nogal eens voor. Vaak gaat het om kraaltjes, erwten, pitten of iets gelijkaardigs. Als het bij volwassenen voorvalt, dan gaat het meestal om een insect of een achtergebleven stuk van een wattenstaafje.
Verder bevat oorsmeer haartjes, vuildeeltjes, huidschilfers en talg. Oorsmeer sluit bacteriën en virussen in, dus oorsmeer zit ook boordevol micro-organismen. Het is niet aan te raden om oorsmeer te eten: het is ongezond en bovendien neemt het een kans op infecties met zich mee.
en waarom u geen wattentaafjes zou moeten gebruiken. Veel mensen vinden het fijn als hun oren schoon aanvoelen - en het schoonmaken kan prettig zijn! Maar wist u dat het eigenlijk niet echt nodig is uw oren schoon te maken? En het is zeer zeker niet nodig om iets in uw gehoorgang te stoppen.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Symptomen bloemkooloor
Een bloeding in de oorschelp wordt gekenmerkt door: Een pijnlijke oorschelp, mede door directe klap op oor. Rode, blauwe of paarse verkleuringen van de oorschelp (blauwe plekken).
Bij een bloemkooloor is de oorschelp misvormt en lijkt de misvorming op een bloemkool. Vandaar dat het ook een bloemkooloor wordt genoemd. Soms wordt het ook schrompeloor of boksersoor genoemd. De misvorming komt door een ontsteking in de oorschelp.
Als er onderdruk in de middenoorholte is, dan doet dat pijn. Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
In de meeste gevallen gaat het om een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor. Soms betreft het een trauma, zoals een slag op het oor of een plotse drukstijging (barotrauma), zoals bij een ontploffing of bij het duiken. Ook koude lucht of wind kan leiden tot pijn.