Kortom, om je
Springkwaliteiten: Het BWP springpaard heeft een goede instelling bij het springen en is goed berijdbaar, intelligent en voorzichtig. Het paard heeft goede reflexen, afdruk en beentechniek (voor en achter) op de sprong. Hij heeft een goed lichaamsgebruik en beschikt over veel vermogen.
Oefen met balkjes draven of galopperen. Hierbij moet jouw paard zijn benen goed optillen en versterk je zijn achterhand. Heb je dit goed onder de knie, dan kun je het afwisselen met schouderbinnenwaarts rijden. Je traint hiermee het binnenachterbeen van jouw paard, dat daardoor sterker wordt.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Je kunt het paard vrij laten springen of onder de man en net zoals met dressuur heeft elk paard wel of geen aanleg voor springen.
Je spieren hebben deze dagen nodig voor een optimaal herstel. Zo is het al genoeg om drie tot vijf keer per week het springtouw erbij te pakken. Ook dan zal je optimaal van de voordelen genieten. Wil je toch elke dag touwtje springen dan is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren.
Voor springruiters is er nog een specifiek punt van aandacht: het springen. Gedurende het seizoen springt een paard vaak minimaal 1x per week, soms vaker. In die periodes moet je er soms voor waken niet te vaak te springen om het lichaam niet onnodig te belasten. Iedere sprong heeft toch een behoorlijke impact.
De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro. De aanschafkosten zijn eenmalig, maar reken er 500 euro voor de keuring bij de dierenarts bij. En dan heb je nog een aantal belangrijke dingen nodig: een goed zadel (tussen 1.000 en 4.000 euro)
Paarden zijn gelukkig en tevreden als aan hun basisbehoeften tegemoet wordt gekomen: contact met soortgenoten, licht, lucht en voldoende beweging. Dan zijn ze gemotiveerd, coöperatief en leergierig.
Naar voren = blij, geïnteresseerd. Zijwaarts afhangend = ontspannen, soezen in de zon, als de oren zijwaarts afhangen en tijdens een rit ritmisch meedeinen dan is je paard superontspannen! Naar achteren = geeft aan waar het paard zijn aandacht op richt, nl op iets achter zich (bijvoorbeeld naar de ruiter).
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
De regel voor wat een paard aankan
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Ontspan je bekken en bovenbenen en sluit je onderbenen losjes om de romp van je paard.Voel hoe je linker- en rechterbeen afwisselend naar voor en buiten worden opgetild. Zo liggen je benen stil voor je paard en bewegen je benen en bekken mee zonder spanning.
Conditietraining bestaat voornamelijk uit intervaltraining met als verhouding ongeveer 1 staat tot 5. Dit houdt in dat de herstelperiode na een inspanning ongeveer vijf keer zo lang moet zijn als het inspanningsmoment. Bijvoorbeeld: 2 minuten galopperen en vervolgens 10 minuten draven.
Rust roest langzaam
Ook bloedvaten houden hun getrainde staat meerdere weken vast en voor botten duurt het zeker meerdere maanden voor ze terugkeren naar hun ongetrainde staat. Ondanks dat het verval van conditie langzamer gaat dan bij mensen, neemt de conditie wel langzaam af tijdens een periode van rust.
Bij het aanrijden van een hindernis in de rijbaan in galop (voor meer ervaren ruiters) kunnen de volgende afstanden worden aangehouden: 1 galopsprong: 7m. 2 galopsprongen: 10 tot 10,5m. 3 galopsprongen: 14m.
Springen is een natuurlijke beweging voor je paard, al gebruiken wilde paarden het puur praktisch. Bij springoefeningen belast een paard zijn lichaam heel anders dan bij dressuur, waarbij zijn achterhand, evenwicht en coördinatie getraind wordt.
Niet alleen maximale kracht is belangrijk bij springen, ook explosiviteit speelt een grote rol. Een spier kan namelijk niet in één keer al zijn maximale kracht geven, spiervezels hebben tijd nodig om geactiveerd te worden. De maximale kracht van een persoon kan nooit 100% gebruikt worden bij een sprong.
Het wereldrecord hoogspringen voor mannen is 2.45m en het staat op de naam van Javier Sotomayor. Het wereldrecord hoogspringen voor vrouwen is 2.09m en het staat op de naam van Stefka Kostadinova. Javier Sotomayor (Cuba), de huidige wereldrecordhouder met 2.45m, is 1.93m lang.
Het sportpredicaat kan alleen behaald worden door paarden die in de sport worden uitgebracht. Spring- en dressuurpaarden krijgen het sportpredicaat springen bij een prestatie van Z-springen met zes winstpunten en het sportpredicaat dressuur bij een sportstand van Z2-dressuur met één winstpunt.
Tip: train vaak en kort
"Als je paard veterinair fit is, kun je gerust drie keer per week een half uur tot driekwartier rijden. Zo kun je de spieren opbouwen en behouden. Het is niet verstandig om maar één keer per week te rijden en dan direct een lange buitenrit te maken. Rijd liever korter en vaker.
Hoogste sprong ooit
Het hoogterecord staat met 2.47m op naam van Kapitein Alberto Larraguibel Morales met Huaso ex-Faithful in Chili.
Ook paarden en pony's hebben een minimale leeftijd, die door de nieuwe klassen wat wijzigingen kent. Paarden en pony's moeten altijd minimaal 4 jaar oud zijn om überhaupt mee te doen aan een springwedstrijd.