Producten waar een (licht) laxerende werking aan wordt toegeschreven zijn onder meer: voedingsvezels (o.a. in volkorenbrood), pruimen, appelstroop, ontbijtkoek, koffie, verschillende theesoorten en kruiden zoals venkel.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting.Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden.
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Heeft koffie een laxerende werking? Het antwoord is ja.
DRINK VEEL WATER
Uit een onderzoek blijkt dat de mens tot 3 liter per dag moet drinken! Probeer 1,5 of 2 liter te drinken en het zal al heel goed zijn. Als je zin hebt in iets zoeter, kies dan voor andere vloeistoffen zoals verse sappen, bouillons en kruidenthee, die ook beschouwd worden als natuurlijke laxeermiddelen.
Welk laxeermiddel het beste voor je is ligt er vooral aan of je eenmalig/ af en toe een korte periode last hebt van verstopping of dat je hier langdurig last van hebt. Voor direct effect bij kortdurende verstopping kun je gebruik maken van Lactulose of Macrogol (Iberolax).
Lactulose is een laxeermiddel. Het maakt de ontlasting zachter, waardoor u makkelijker naar het toilet kunt. In hoge dosering haalt lactulose het te veel aan ammoniak uit uw bloed, bijvoorbeeld als de lever niet goed werkt.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
2. Eet vezelrijk. Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Welke thee bevordert de stoelgang? Theesoorten met lapacho (ook wel pau d'arco genoemd), cayennepeper of ingrediënten zoals komijnzaad, gember en kurkuma bevorderen de natuurlijke stoelgang; theemelanges met (een deel van) deze ingrediënten zijn dus echt natuurlijke stoelgangthee.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Yoghurt. Bekend van de reclame waar mensen met een hemelse glimlach een klein bekertje yoghurt voor hun navel houden. Met een reden: de probiotica in yoghurt zorgen er volgens een wetenschappelijk onderzoek voor dat mensen gemiddeld 1,3 keer per week vaker poepen. Indrukwekkend.
Bij medicamenteuze behandeling zijn lactulose en macrogol de middelen van eerste keuze, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken. Vind je dit heel erg vies? Dan kun je de olijfolie ook mengen in een smoothie of vruchtensap, zoals sinaasappelsap.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Vezels in de celwanden van kiwi's zwellen op en houden water vast, wat de ontlasting kan verzachten en de frequentie van de ontlasting kan verhogen. Andere componenten van kiwi's, zoals zogenaamde raphides, kunnen de productie van het slijmvlies veranderen, wat leidt tot verbeterde ontlasting.
Sommige medicijnen, zoals staalpillen, ontrekken vocht aan de ontlasting. Pijnstillers zoals paracetamol-codeine kunnen voor obstipatie zorgen, omdat codeine de darm trager laat werken. Spanning of stress. Sommige ziektes kunnen ook obstipatie veroorzaken.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Heb je last van verstopping? Dan kan het drinken van een glas appelsap een positief effect hebben op je stoelgang. Hier zit veel fructose, glucose en sorbitol in, stoffen die laxerend werken. Houd het wel bij appelsap en ga niet over op appelmoes.
Je dikke darm wordt opgejaagd door cafeïne
Het welbekende laxerende effect van koffie. Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water2. “Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water.”