Zijn er risico's bij het doorslikken? Voor je gezondheid, vruchtbaarheid of de bijwerkingen van de pil maakt het op korte termijn niet uit of je de pil doorslikt of niet. Maar het kan voorkomen dat je last krijgt van tussentijds bloedverlies (ook wel spotting of doorbraakbloedingen genoemd).
U kunt de pil gedurende 1 jaar veilig doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer risico op doorbraakbloedingen.
Als je de pil doorneemt, las je best elke drie maanden een stopweek van maximum 7 dagen in. Als je de pil langer dan 3 maanden wil doornemen, overleg dit dan eerst met je arts: niet elke pil is hiervoor immers geschikt. Je last ook best een stopweek in van maximum 7 dagen als je een doorbraakbloeding krijgt.
In theorie: ja. De praktijk wijst echter uit dat veel vrouwen last krijgen van krampen en een opgeblazen gevoel wanneer ze 'm langer dan drie maanden doorslikken. Luister daarom vooral naar je lichaam en slik de pil door zolang 't voor joú goed voelt.
Wat gebeurt er als ik de pil doorslik? Als je de pil doorslikt, en dus de stopweek overslaat, word je niet ongesteld. Je kunt tijdens het gebruik van de volgende pilstrip wel last hebben van een doorbraakbloeding of spotting.
Ook zijn er vrouwen die het eng vinden om te blijven doorslikken, ze zijn bang dat het bloed zich ophoopt in de baarmoeder. Maar we kunnen je geruststellen: dat gebeurt niet. In de stopweek worden de hormonen in de pil niet meer ingenomen, met als resultaat dat je kunstmatig ongesteld wordt.
Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.
Om de menstruatie uit te stellen kun je inderdaad de pil een week doorslikken. In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen.
Stop nooit langer dan 7 dagen
Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Vanaf het eerste moment dat je als meisje begint met de anticonceptiepil krijg je het advies na drie weken een zogenoemde 'stopweek' in te lassen. In Groot-Brittannië is dit advies nu aangepast: de pil mag elke dag van de maand worden geslikt. Stoppen zou geen enkel gezondheidsvoordeel opleveren.
Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.
Zo kan spotting lichtroze van kleur zijn zijn maar kan het ook voorkomen dat het een wat meer roestbruine kleur heeft. Spotting kan bruin zijn doordat het gevormd wordt door oud bloed dat je baarmoeder tijdens de vorige menstruatie niet heeft verlaten.
Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken: de pil doorslikken is hartstikke veilig. Je bent dan nog steeds beschermd tegen een zwangerschap en het is ook niet schadelijk voor je gezondheid.
Je kunt op dat moment een stopweek inlassen, ongeacht hoever je op dat moment in de pilstrip bent. Zorg wel dat je na maximaal 7 dagen weer met een nieuwe strip begint: dus niet de restjes van de vorige strip opmaken. Doorslikken van de pil kan ook als je bijvoorbeeld niet ongesteld wilt worden in je vakantie.
Wat te doen bij een doorbraakbloeding? Neem contact op met je huisarts bij hevig bloedverlies tijdens de eerste paar maanden pilgebruik of als het na enkele dagen niet is gestopt. Je kunt dan samen op zoek naar een andere anticonceptiepil.
De pil (de eenfase-combinatiepil)
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
Bij een driefasenpil kan eerder worden gestopt met de pillen van de laatste fase. Je begint weer met een nieuwe strip op de eerste dag van de menstruatie of op de vijfde dag van de stopweek. Bij langer stoppen neemt de kans op een zwangerschap toe.
Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.
In jouw geval is de kans aanwezig dat er een zwangerschap optreedt. Hoe groot die kans exact is, is moeilijk te zeggen, maar de kans is groter dan 1%. Het innemen van een morning-afterpil is in dit geval een mogelijkheid.
Het maakt niet uit hoelang je de pil doorslikt.
Hier zijn alleen geen wetenschappelijke bewijzen voor, dus de pil doorslikken kan zolang als jij dat wil. Wel wordt er aangeraden om even een stopweek in te lassen wanneer je last krijgt van doorbraakbloedingen.
Welk type pil? De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Omdat er verschillende soorten anticonceptiepillen zijn, kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
Hoe langer je de pil zonder stopweek achter elkaar gebruikt, hoe groter de kans dat je tussendoor toch wat bloed verliest uit je vagina. Heb je hier veel last van? Begin dan aan je stopweek. De stopweek mag 4 tot 7 dagen duren (niet langer anders ben je niet meer tegen zwangerschap beschermd).
De zogenaamde onttrekkingsbloedingen, geregeld door de hormonen in de pil, gaan vaak gewoon door, ook als je zwanger bent. Ook goed om te onthouden: je zou de symptomen van een zwangerschap, zoals een opgeblazen gevoel, kunnen verwarren met de klachten die horen bij de onttrekkingsbloeding in de stopweek.