Waar zit je op, slaap je in en poets je je tanden mee? Een stoel, een bed en een tandenborstel.
Gevolgen niet poetsen
Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan.
Voor of na het eten tandenpoetsen? Je las al dat je niet meer mag eten of drinken na je laatste poetsbeurt. Het antwoord is dus ná het eten.
Met een handtandenborstel kun je je gebit prima reinigen. Toch wordt door mondhygiënisten aangeraden te poetsen met een elektrische tandenborstel.
Zeker voor het slapengaan is het heel belangrijk om uw tanden te poetsen. U poetst namelijk alle viezigheid van die dag eraf. Tijdens het slapen produceert u namelijk minder speeksel, waardoor bacteriën meer hun gang gaan en ontstekingen kunnen ontstaan.
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.
Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Reacties. Thee is niet schadelijk voor het gebit, dus kan je rustig thee drinken na het tandenpoetsen. Na allerlei negatieve berichten over kruiden- en fruitthee in de pers, is hierop onderzoek gedaan door de afd. 'preventieve tandheelkunde' van het ACTA.
Water kan geen kwaad
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water.
Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Geen paniek. Volgens Kimberly Harms duurt het vrij lang voordat plak hard wordt en met een extra goede poetsbeurt kun je plak van een dag oud gewoon weg krijgen. Dat betekent wel dat je langer moet tandenpoetsen: met vier in plaats van de gebruikelijke twee minuten zit je volgens de tandarts goed.
Gevolgen van tandenpoetsen overslaan
Volgens Dr. Timothy Chase is het niet wegpoetsen van dat laagje een van de slechtste dingen, die je je gebit aan kunt doen. De arts zegt dat de achtergelaten plak en bacteriën kunnen zorgen voor ontstekingen aan het tandvlees, gaatjes én een slechte adem.
Poets je tanden twee keer per dag
Hoe meer tijd de bacteriën krijgen om vanuit de plaque de tanden en het tandvlees aan te tasten, hoe groter de schade die ze kunnen aanrichten. Daarom is het advies om twee keer per dag je tanden plaquevrij te maken door ze goed te poetsen.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
De oorzaken van een vieze adem
Wanneer tandplak te lang blijft zitten verandert dit in tandsteen. Het nadeel van tandsteen is dat dit veel bacteriën bevat. Dit veroorzaakt niet alleen een onprettige geur, ook richten deze bacteriën veel schade aan het tandvlees en uiteindelijk het kaakbot aan.
Tandsteen is op den duur schadelijk voor de gezondheid van je gebit en tandvlees. Het kan gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking veroorzaken. Daarom is het van belang dat tandsteen regelmatig op professionele wijze wordt verwijderd, vooral ook op die lastige plekken waar je zelf niet of moeilijk bijkomt.
Het niet tijdig verwijderen van tandplak en tandsteen heeft, naast het ontstaan van gaatjes, nog een ander naar gevolg. De bacteriën die zich op de tandplak en tandsteen verzamelen irriteren het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Wist je dat tandglazuur de hardste substantie is in het hele menselijke lichaam? Het is waar, en het is een van de redenen waarom tandheelkundige gegevens vaak worden gebruikt in forensische zaken. Tanden zitten vol met een dichte hoeveelheid hydroxyapatietkristallen, waardoor ze zelfs sterker zijn dan menselijk bot.
Ragen doet u om bacteriën te verwijderen die op het tandoppervlak blijven zitten. Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid ragen hoeft maar 1x per dag.